Tuesday, December 23, 2008

Kamera Apa Gua Nak Beli???


Woo..wooo...rilex..rilex...jangan gelabah tengok tajuk entry kali ini eh..huhu.. sure korang semua rasa yang mamat ni da gila nak beli banyak2 camera..apa dia ingat camera tu RM2.50 sekilo ke..hehe..Entry kali ni aku tulis bukanlah untuk aku pasal aku dah ada camera yang amat aku sayangi..hehe.. Tapi entry ni adalah untuk jadi entry pembukaan koleksi entry2 label Photography kat blog ni nanti.. Dan tujuan utama entry kali ni adalah untuk membantu member2 aku yang nak beli camera.. Kebanyakan member aku akan 'terbang' melanjutkan pelajaran ke luar negara (UK,AUS,NZ) dan semestinya kamera menjadi objek yang sangat2 diperlukan untuk merakam/mem'freeze'kan waktu2, detik2 indah ditempat orang.. disamping itu ada jugak beberapa kenalan yang lain yang berminat dengan fotografi bertanya soalan yang sama kat aku..

So dari aku jawab benda yang sama kat setiap orang, baik aku tulis kat blog ni dan semua orang boleh baca.. Takyah laa aku cakap banyak2.. Kering tekak beb cakap banyak2..kalau lepastu korang belanje minum orait gak..ni tak..huhu..Sekarang ni kat tempat aku belajar (IPBA) ada satu sindrom a.k.a virus DSLR (Digital Single Lens Reflect Camera).. Ramai beb beli DSLR.. Ada jualan murah DSLR kat pasar malam Kerinci tu eh..haha..Kalau dulu DSLR tu bukan calang2 orang pakai..Tapi sekarang DSLR dah merata2 kat IPBA tu.. Pasal apa? Pasal DSLR dah murah sekarang nih.. Dengan RM1500 korang dah boleh dapat DSLR yang 'cool','stylo', dan best laa senang citer..Dan camera compact /PNS (Point N Shoot) pun banyak yang harga lebih kurang DSLR jer..So tu yang banyak buat member2 aku confius nak angkat yang mana..So sekarang aku akan bagi pendapat dan penjelasan yang aku rasa eh..

Kamera apa gua nak beli??

1) Tengok budget anda dulu.
So inilah step pertama kalau korang nak beli camera..Tengok bajet dulu.. Bajet RM500 nak beli DSLR memang nak kena sepak ar dengan aku..Sebagai contoh, korang ada RM1500. Hah, bajet tu cukup ntuk DSLR dan juga PNS camera..So nak beli mana satu eh..haa camtu laa lebih kurang..
Range harga
Compact/PNS camera:~ RM500 - RM1500..
Bridge Camera/ so called semi-pro:~ RM1200 - RM2500
DSLR :~ RM1500 - Harga sebuah Perodua VIVA..haha...
Then mari kita mara ke langkah yang seterusnya

2) What is your interest..Ko nak beli camera ni nak buat apa sebenarnya??
OK..soalan yang simple tapi aku sure korang terkedu gak nak jawab nih..adakah camera tu nak ambil gambar suka2 aja, gambar family, gambar sendiri (trend zaman sekarang, pegang camera jauh2 point kat muka sendiri) ataupun korang betul2 into so called 'a field of photography'..Pasal bagi aku laa kan, gambar2 biasa dengan gambar yang diambil atas nama fotografi sangat berbeza..lain beb..fotografi involves dengan art and seni..orang yang minat fotografi dengan orang yang minat ambil gambar berbeza ok..kira seni dia lain banyak ar dari gambar biasa..OK ape kaitan benda ni dengan nak beli camera..OK let say korang ni minat gila fotografi..tapi korang beli camera compact biasa jer..sure2 ar camera tu limitkan korang punya imaginasi, mungkin camera tu tak memenuhi kehendak fotografi yang korang nak..serba kekurangan teknikalnya..nak buat panning tak jadi, bokeh hancur..contohnya laa..then kalau korang sesaja nak ambil gambar jer..suka2 jer..sekadar gambar buat kenangan..suka ambik gambar sendiri (skill pegang camera sambil posing tu laa) and korang beli DSLR..tak ke membazir tuh..ribu2 habis ntuk sekadar biasa2 jer..apa kejadahnya..DSLR tu dah laa berat..sangat tak sesuai ntuk buat skill ambik gambar sendiri..haha..lagi satu..DSLR ni korang ingat sekali beli dah cukup ker? Sure2 korang nak upgrade lagi..let say harga die RM1500 korang beli..then nak tambah filter lagi, beg, tripod, cleaning set, upgrade lens tambahan lagi, flashgun/stroblight dan sebagainya..Kos total boleh lari RM4000 wooo...then korang nak ambik gambar suka2 jer dengan kos banyak tuh?? Baik derma kat fakir miskin laa, anak yatim ker..Tapi kalau korang beli Compact tuh..sekali beli spent about RM800 dah cukup dah semua..Dan suka aku nak ingatkan disini bahawasanya kualiti gambar camera compact tidak pernah sama dengan DSLR..walaupun camera compact tu 10mp lawan dengan DSLR 10mp, memang kalah ar compact tuh..Ok ni aku tunjuk contoh seorang yang minat giler photography tapi dia guna compact jer..korang klik kat link KOKMI ni..camne camera compact boleh menghasilkan gambar yang "chun siot" berbekalkan minat yang tinggi..ni kalau dia dapat DSLR ni sure lagi maut gambar dia nih..haha..(Kokmi, along tolong promote nih..komisyen..hehe)

3) Survey dan usha dulu...
OK sekarang duit dah ada..dalam kepala dah tau dah aku nak beli camera untuk apa.. Kira matlamat dah kelas ar..baru boleh pergi survey and usha2 camera tu kat kedai mahupun dekat internet.. Maksud disini adalah untuk cari brand apa aku nak eh..yang kena dengan bajet and matlamat aku beli camera..haaa..sekarang banyak brand yang offer camera yang macam2 laa specs dier...SONY,CANON,NIKON,OLYMPUS,PENTAX,LEICA,SIGMA dan macam2 lagi laa..Tu nama2 besar camera tu..Terutama DSLR..kalau untuk compact lagi laa banyaknya..dengan brand2 ntah pape pon banyak..jadi pilihlah secara berhemah..tanya orang2 yang dah pakai camera tuh..contoh kalau ko rase cam mengidam Nikon D90 ker..tanya laa siapa2 yang dah guna..kalau dia baik bleh ar try kamera tuh..
Tips Memilih
1. Korang tengok spesification kamera tu dulu..ape powernya camera tu dari camera lain..tengok laa die punye preview dalam majalah or website ke..
2. Tanye member2 yang dah berpengalaman dalam bidang ni..kang kene kencing dek kedai tu plak kan..tapi kalau member lu kencing lu plak..ko terajang je die..tak guna simpan member camtuh..huhu..
3. Customer service nanti camne..maksudnya lepas beli tu kalau rosak senang ke nak cari alat ganti dia..kalau nak upgrade ker..ada dia kasi workshop ker..
4. Apa barang free lu kasi tokey..huhu...tanya laa tokey tu kan..mane tau bleh dapat bende free..We're Malaysian maa..suka barang free punyer..haha..

4) dan jawapan yang paling penting untuk soalan 'Camera apa gua nak beli?'
belilah camera yang boleh ambik gambar..pasal tu laa tujuan camera kan..takkan nak buat pam beskal lak kan..tapi kalau korang jumpa camera yang boleh buat pam beskal ker, mesin tebu ker, buat gosok baju ker..advantage ar ntuk korang..haha...

dan kalau korang ada apa2 nak tanya aku..boleh ar tanye kat bahagian komen bawah tu..pasal maybe ade yang aku tak ingat nak taip ker..lagipun korang bukan rajin baca panjang2 ni kan..so kalau korang peing lagi ker..boleh laa tanye direct je kat komen bawah ni..insyaAllah aku akan jawab kalau ada kesempatan...Later I'll talk more about DSLR and photography aite...
So ni ak bagi link ar ntuk website2 camera yang popular eh..
Canon
Sony
Nikon


SONY & Nikon kamceng sebenarnya...haha...

9 comments:

Anonymous said...

har..har..mekasih lor promote..kokmi blanje cekodok boleh?..ekekek.

azarsyafiq said...

haha..bleh jer..so da angkat DSLR nnt roger2 ar along eh..haha

iDzruLezZ said...

AZARRRRR!!!!!
aku dlm perancangan nak mmbli DSLR nih...tp xtau mane yg ptut aku bli...aku mmg minat giler bidang fotografi nih..nak2 aku nak bt hobi mase lapang...huhuhu...
budget kurang RM2000....aku da survey2...
antare Nikon D60 @ Canon EOS D1000...mane baguih???huhuhu...

azarsyafiq said...

hehe..slamat dtg ke blog ak eh..ok..skrg ak bgtau ape yg ak rase ar kan..peribadi..sblom ak bli camera ak dlu tuh..kalo ikut brand (bukan spec) ak akan pilih canon..tu pun aim ak dlu sblom bli camera ak..tp honestly ntuk bajet ko n pilihan antara 2 camera tu, ak rase nikon d60 is better dr 1000D..bukan D1000 eh..n mmg btol pun..tp sekarang ni ko nak bli as a beginner or nak skali beli n tak upgrade2 da?model canon 1000D sgt2 basic..kalo ko nk bli canon ak suggest 450D..long term use laa..tapi agak2 nk pkai time beginner ni jer, 1000D will do..then ntuk nikon d60 kira ok laa..bleh tahan agak lama..tp ntuk lg long term, try cek D80..tu lg better..tp dua2 yg ak suggest (450D,D80) mmg near 3k ar kan..tp tu r yg spec power..tp kalo ntuk bajet ko, ade sebijik model yg murah n spec gempak..model sony alpha 200..harga dlm rm1.5k jer..kalo bajet rm2k ko bleh dpt twin lens lagi..ko da try ker angkat2 n lenjan2 camera yg ko survey tuh??

iDzruLezZ said...

aku ade la gak men2 d60 member aku..die pon kate best...tp aku ni mmg beginner aaa...tp aku ni fast learner..hahaha(tbe2 agkt bgkul sndiri lak)huhu....yg sony ko kate 2..ok ke?????cam faris nye eh??
p/s:ne aku tau ko leh tlg aku dlm bidang ni...lgpon dlu ne ade det....t kang ko kate aku nyebok lak..huhu~

izzyzatt said...

nikon!!!!oh d60, wait for me....

*mimpi ko bagi aku hadiah d80. amacam azar?*

azarsyafiq said...

ijat: yup yg mcm faris tu..alah takdenye ak nk ckp gitu..ak baek ar..kurang2 ak cucuk idong ko jer..huhu..

izzy: yeah izzy, kamon..ak tau d60 mmg dicipta ntuk ko..go sis..haha..eh camne ko mimpi cmtu izzy??psl ak mimpi tu jugak..cume extend sket..lps ak bg ko d80 ko plak bg ak a900 dengan muka suci berseri seikhlas hatimu itu..hehe

kak ct said...

wah.begitu panjang lebar cikgu along nie menulis.yup.betul lah tue topik nih, nak beli kamera jenis bende.ekekek.target kak siti d90 nikon(idup nikon).ekekek.tp agak sukar nak menyempurnakan impian tue sbb dah berkeluarga nih, family must come first.(walaupun kdg2 tolak family ke tepi.hihihihi).lgpun sekadar hobi, nak gak amik shoot wedding tp byk sgt kekangannye.ape2 wat musti dpt restu hubbyku yg comel itu.hihihi.so, just shoot aper yg berlaku sekeliling kak siti.gbr yg menarik can give me a lot of inspiration utk buat kerja2 design...idup2 kak vina.he he he

azarsyafiq said...

ehehe..tulis nk tolong member2 jer..haha..takpe kak ct da terer..haha..idop fotografi..haha