Monday, December 29, 2008

Iklan MyFotopage...


Ladies and gentlemen...

Feel free to visit my Fotopage to see the world from my lens view..

Click on the picture to visit it ok..

In photography, my field of interest is in portraiture.. And you can expect most of the pictures taken are people's portrait.. I just love to capture people's emotion at that very moment.. To freeze the elements of emotion is my goal in capturing portrait and make viewers try to guess the real story behind the picture is what I love to see..


However, you just don't expect me to capture people's portrait only.. Because I take photo of everything that I feel is an art.. My interest (most likely to capture) is in people's portrait but I am also polishing my skill to be a all rounder photographer..in the name of art..huhu..


for me, photography is an art of freezing a meaningful moment. Name it scenery, landscape, people, still things and what ever lah.. And a perfect picture (the outcome of photography) consists of its story (can be interpreted in many ways), its subject, its composition (all those techniques) and the most important thing, it brings a kind of feeling to viewers...(ni part paling susah nih..takkan kite amik kite lak yg syok sendiri kan)


ThankQ =)

AZARSYAFIQ[PHOTOGRAPHY]


Tuesday, December 23, 2008

Kamera Apa Gua Nak Beli???


Woo..wooo...rilex..rilex...jangan gelabah tengok tajuk entry kali ini eh..huhu.. sure korang semua rasa yang mamat ni da gila nak beli banyak2 camera..apa dia ingat camera tu RM2.50 sekilo ke..hehe..Entry kali ni aku tulis bukanlah untuk aku pasal aku dah ada camera yang amat aku sayangi..hehe.. Tapi entry ni adalah untuk jadi entry pembukaan koleksi entry2 label Photography kat blog ni nanti.. Dan tujuan utama entry kali ni adalah untuk membantu member2 aku yang nak beli camera.. Kebanyakan member aku akan 'terbang' melanjutkan pelajaran ke luar negara (UK,AUS,NZ) dan semestinya kamera menjadi objek yang sangat2 diperlukan untuk merakam/mem'freeze'kan waktu2, detik2 indah ditempat orang.. disamping itu ada jugak beberapa kenalan yang lain yang berminat dengan fotografi bertanya soalan yang sama kat aku..

So dari aku jawab benda yang sama kat setiap orang, baik aku tulis kat blog ni dan semua orang boleh baca.. Takyah laa aku cakap banyak2.. Kering tekak beb cakap banyak2..kalau lepastu korang belanje minum orait gak..ni tak..huhu..Sekarang ni kat tempat aku belajar (IPBA) ada satu sindrom a.k.a virus DSLR (Digital Single Lens Reflect Camera).. Ramai beb beli DSLR.. Ada jualan murah DSLR kat pasar malam Kerinci tu eh..haha..Kalau dulu DSLR tu bukan calang2 orang pakai..Tapi sekarang DSLR dah merata2 kat IPBA tu.. Pasal apa? Pasal DSLR dah murah sekarang nih.. Dengan RM1500 korang dah boleh dapat DSLR yang 'cool','stylo', dan best laa senang citer..Dan camera compact /PNS (Point N Shoot) pun banyak yang harga lebih kurang DSLR jer..So tu yang banyak buat member2 aku confius nak angkat yang mana..So sekarang aku akan bagi pendapat dan penjelasan yang aku rasa eh..

Kamera apa gua nak beli??

1) Tengok budget anda dulu.
So inilah step pertama kalau korang nak beli camera..Tengok bajet dulu.. Bajet RM500 nak beli DSLR memang nak kena sepak ar dengan aku..Sebagai contoh, korang ada RM1500. Hah, bajet tu cukup ntuk DSLR dan juga PNS camera..So nak beli mana satu eh..haa camtu laa lebih kurang..
Range harga
Compact/PNS camera:~ RM500 - RM1500..
Bridge Camera/ so called semi-pro:~ RM1200 - RM2500
DSLR :~ RM1500 - Harga sebuah Perodua VIVA..haha...
Then mari kita mara ke langkah yang seterusnya

2) What is your interest..Ko nak beli camera ni nak buat apa sebenarnya??
OK..soalan yang simple tapi aku sure korang terkedu gak nak jawab nih..adakah camera tu nak ambil gambar suka2 aja, gambar family, gambar sendiri (trend zaman sekarang, pegang camera jauh2 point kat muka sendiri) ataupun korang betul2 into so called 'a field of photography'..Pasal bagi aku laa kan, gambar2 biasa dengan gambar yang diambil atas nama fotografi sangat berbeza..lain beb..fotografi involves dengan art and seni..orang yang minat fotografi dengan orang yang minat ambil gambar berbeza ok..kira seni dia lain banyak ar dari gambar biasa..OK ape kaitan benda ni dengan nak beli camera..OK let say korang ni minat gila fotografi..tapi korang beli camera compact biasa jer..sure2 ar camera tu limitkan korang punya imaginasi, mungkin camera tu tak memenuhi kehendak fotografi yang korang nak..serba kekurangan teknikalnya..nak buat panning tak jadi, bokeh hancur..contohnya laa..then kalau korang sesaja nak ambil gambar jer..suka2 jer..sekadar gambar buat kenangan..suka ambik gambar sendiri (skill pegang camera sambil posing tu laa) and korang beli DSLR..tak ke membazir tuh..ribu2 habis ntuk sekadar biasa2 jer..apa kejadahnya..DSLR tu dah laa berat..sangat tak sesuai ntuk buat skill ambik gambar sendiri..haha..lagi satu..DSLR ni korang ingat sekali beli dah cukup ker? Sure2 korang nak upgrade lagi..let say harga die RM1500 korang beli..then nak tambah filter lagi, beg, tripod, cleaning set, upgrade lens tambahan lagi, flashgun/stroblight dan sebagainya..Kos total boleh lari RM4000 wooo...then korang nak ambik gambar suka2 jer dengan kos banyak tuh?? Baik derma kat fakir miskin laa, anak yatim ker..Tapi kalau korang beli Compact tuh..sekali beli spent about RM800 dah cukup dah semua..Dan suka aku nak ingatkan disini bahawasanya kualiti gambar camera compact tidak pernah sama dengan DSLR..walaupun camera compact tu 10mp lawan dengan DSLR 10mp, memang kalah ar compact tuh..Ok ni aku tunjuk contoh seorang yang minat giler photography tapi dia guna compact jer..korang klik kat link KOKMI ni..camne camera compact boleh menghasilkan gambar yang "chun siot" berbekalkan minat yang tinggi..ni kalau dia dapat DSLR ni sure lagi maut gambar dia nih..haha..(Kokmi, along tolong promote nih..komisyen..hehe)

3) Survey dan usha dulu...
OK sekarang duit dah ada..dalam kepala dah tau dah aku nak beli camera untuk apa.. Kira matlamat dah kelas ar..baru boleh pergi survey and usha2 camera tu kat kedai mahupun dekat internet.. Maksud disini adalah untuk cari brand apa aku nak eh..yang kena dengan bajet and matlamat aku beli camera..haaa..sekarang banyak brand yang offer camera yang macam2 laa specs dier...SONY,CANON,NIKON,OLYMPUS,PENTAX,LEICA,SIGMA dan macam2 lagi laa..Tu nama2 besar camera tu..Terutama DSLR..kalau untuk compact lagi laa banyaknya..dengan brand2 ntah pape pon banyak..jadi pilihlah secara berhemah..tanya orang2 yang dah pakai camera tuh..contoh kalau ko rase cam mengidam Nikon D90 ker..tanya laa siapa2 yang dah guna..kalau dia baik bleh ar try kamera tuh..
Tips Memilih
1. Korang tengok spesification kamera tu dulu..ape powernya camera tu dari camera lain..tengok laa die punye preview dalam majalah or website ke..
2. Tanye member2 yang dah berpengalaman dalam bidang ni..kang kene kencing dek kedai tu plak kan..tapi kalau member lu kencing lu plak..ko terajang je die..tak guna simpan member camtuh..huhu..
3. Customer service nanti camne..maksudnya lepas beli tu kalau rosak senang ke nak cari alat ganti dia..kalau nak upgrade ker..ada dia kasi workshop ker..
4. Apa barang free lu kasi tokey..huhu...tanya laa tokey tu kan..mane tau bleh dapat bende free..We're Malaysian maa..suka barang free punyer..haha..

4) dan jawapan yang paling penting untuk soalan 'Camera apa gua nak beli?'
belilah camera yang boleh ambik gambar..pasal tu laa tujuan camera kan..takkan nak buat pam beskal lak kan..tapi kalau korang jumpa camera yang boleh buat pam beskal ker, mesin tebu ker, buat gosok baju ker..advantage ar ntuk korang..haha...

dan kalau korang ada apa2 nak tanya aku..boleh ar tanye kat bahagian komen bawah tu..pasal maybe ade yang aku tak ingat nak taip ker..lagipun korang bukan rajin baca panjang2 ni kan..so kalau korang peing lagi ker..boleh laa tanye direct je kat komen bawah ni..insyaAllah aku akan jawab kalau ada kesempatan...Later I'll talk more about DSLR and photography aite...
So ni ak bagi link ar ntuk website2 camera yang popular eh..
Canon
Sony
Nikon


SONY & Nikon kamceng sebenarnya...haha...

Saturday, December 20, 2008

From Welly With Love (dedicated to Bro Chouji)

Firstly THANK YOU CHOUJI!!!

hehe...Today I received a package from my bro (senior) in Wellington NZ.. I am so happy since this is my very first time receive thing from abroad..lol.. So Chouji, as my appreciation to your 'love'.. I put them in my blog eh..haha..

~ A package from NZ in my letter box?? OMG..hehe..









~ Now let's see what is inside..Walawey.. an all blacks fern pin.. mak aish.. stylo laa ko Chouji..ishk2...








~ A soft toy cum a keychain..
~ with New Zealand embroidery of course..
~ got zip here.. meh kita try bukak..
~ waaa.. ada seekor anak kiwi dalam nih..
~ ishk2.. comeynyer..
~ a kiwi wears NZ scarf inside of this softtoy..






~ and of course a letter from a brother to his lil brother..

Thanks a lot bro for those things. Just wanna ask you..
If I want an All Blacks jersey, do i have to send you the money also??hehehe...
anyway..thanks again man...ko nak aku pos kopok lekor ker??hehe..

p/s: Chouji is my senior (Cohort 4) and he is in Victoria University of Wellington, NZ right now..
He is a great man..percaye laa cakap ak nih..hehe..tapi dia sudah berpunya..hehe..so jangan laa cuba2 nak mengorat ke yer..haha..

A Poem To Teachers...

Teach Me Please

A teacher has much to do
To take charge of children
To teach and reach
All the nation's children
Such a noble task
To make the nation's champion
Contribute the country
Bringing much glory.

Actually, this is an addition entry for the previous entry.
It is about a card which was given by my students.
What is special with this card compared to others is this card comes with a poem.
A poem from a student to her teachers.

Let's see the card ayte..

And the poem :::~

And a short and sweet message for us ::~
Frankly speaking, this poem is not an original poem by the student.
If I'm not mistaken, it can be found in English Year 3 text book.
But still, this student has showed her appreciation towards us by doing this card
and also dedicates the poem specially for us...

Huhhh.. how insightful.. Thanks Suraya (Yaya)..

Thursday, December 18, 2008

Great Teacher Inspires...

As the saying goes..
Great Teacher Inspires, Great Teacher Changes The World..

I had never thought about this sentence before. Indeed, never heard.
I am not even thought to become a teacher one day.
Let me think back what I want to be during my primary and secondary school.
Maybe a lawyer and a doctor. Yes it is. That was my answer each time people / my teacher asked me such question. Even though we are planning, Allah is also planning, and He is the best planner.
Right now I am on my way to become an education artist. I like the word 'Education Consultant'. It seems more professional and a good euphemism for 'teacher'. Hahaha..

Why suddenly I want to talk about this eh? Quite weird though. Actually I was checking my pictures file in my laptop and I found some memorable and inspire pictures. An appreciation from my students when we were in SK SS 19, Subang Jaya for our School Based Experience (SBE). SBE had opened my eyes in my future profession. SBE brought a new determinition for me to become a teacher. Maybe I will talk about my SBE in another entry.

Great Teacher Inspires, but these things really inspire me to become a great teacher. Our students did it and gave it to us on our last day in that school. They touched my heart in unexplain words. An insight of my students. (click on picture to enlarge it)


and then I pasted it on the wall in front of my study table

"kami suka kehadiran cikgu!!!"

one of the card that was specially dedicated to me.

Honestly, those messages will become my inspire in facing the challenges in educating the future generation. Thanks a lot to you my students..You guys ROCK lah..

Kata-kata renungan

Kadang-kadang kita berdoa untuk kuat... Tpi, byk pula dugaan yang datang.. Kadang2 kita minta cerdik, tapi, masalah pula yang bertandang... kadang2 kta minta kebahagiaan, tetapi, huru hara pula menjelang... Dugaan menjadikan mental kita kuat, masalah menjadikan kita berfikir, huru hara menjadikan kita tabah... SUBHANALLAH.. Betapa Hebatnya ALLAH itu.... semuanya ada hikmah.. Kalau lah manusia tahu hadis ini.. " Telah berkata Jibrail a.s: " Wahai Tuhan, Engkau smpaikanlah hajat hambaMu, maka Allah berfirman : " Biarkan hambaKu itu... kerana Aku mencintai rintih suaranya"..... - Anas ibn Malik r.a

Monday, December 15, 2008

Kasut Bush Saiz Berapa???

Wohohohooo... Kalau ada award insiden paling best tahun ini mahupun adegan yang takkan dilupakan dalam sejarah peradaban manusia.. Sudah pastinya insiden pada tanggal 15 December 2008 merupakan salah satu yang tak akan dilupakan umat sejagat..

Apa yang berlaku eh? Bukak CNN, BBC, Al-Jazera, mahupun saluran-saluran berita dan surat khabar di Malaysia ini, sure punye ar ade citer pasal "BUSH DIBALING KASUT" di Iraq..

Quote from Yahoo News

KABUL (AFP) – It will likely rank as one of the more bizarre episodes of his presidency -- George W. Bush, surely one of the most protected leaders in history, ducking as two size 10 shoes hurtled in his direction.

The US president laughed off the incident during a surprise visit to Iraq, although it highlighted the lingering hostility still felt toward the man who ordered the 2003 invasion of the country.

"I didn't know what the guy said, but I saw his sole," Bush quipped later, not the first -- and he won't be the last -- to rack up a shoe pun.

The footwear belonged to an Iraqi television journalist, Muntazer al-Zaidi, who jumped up as Bush was holding a press conference with Iraqi Prime Minister Nuri al-Maliki.

"It is the farewell kiss, you dog!" he shouted, and threw the shoes before being wrestled to the ground by security guards and frogmarched out.

Bush lowered his head and the first shoe hit the American and Iraqi flags behind the two leaders. The second was off target.

heh..yang paling best tu..encik Bush tu boleh gelak2 jer..haha..cool giler babas beliau ini.. patut laa die serang Iraq dengan coolnya..haha..
Bagi orang Arab, dibaling kasut bermaksud penghinaan sehina-hinanya, kejian, kutukan, makian dan segala2nya tahap ekstrem ar..kira siapa kena baling kasut tu memang orang yang hina kaw2 ar..tapi Bush rilex jer..stylo..sure dia rasa macam santa claus bagi hadiah kasut baru kat dia..haha..

Bush menganggap orang yang baling tu sebagai mencari perhatian jer..tapi betul jugak kan..pasal alang-alang nak baling, baling ar bom ker..takat kasut, sure2 nak tarik perhatian dunia jer..sure Bush fikir mamat ni kurang kasih sayang betul..haha..camne laa mamat Bush ni tak sedar2 yang orang benci dia, kutuk and hina dia..seluruh dunia beb..haish..ni lah contoh orang yang tak akan insaf dan tak sedar diri..huhu

so as the conclusion..Mr G.W.Bush..please realise what is the message that the shoes thrower (or should i say a baseball pitcher) delivers. It is the message from each wise individual in this world that just can't stand to see your idiotic acts.. Before you officially stand back from you job and your tittle Mr President, please open your eyes..widely..and see how many people hate you.. you has grabbed people's life, their love one, and even their world..you make the world sees Americans as stupid people..but actually, it is just YOU..

and I like to quote what the shoes thrower said to you (translation)

"It is the farewell kiss, you dog!"

a good message before you step down..hehe..

anyway you have a pair of new shoes this christmas..Santa loves you, that's why he gives it earlier..special for you..hopefully you got the right size..hahaha...





Saturday, December 13, 2008

Kibaran Usang Di Tepi Pantai...


Ya saudara-saudari pembaca sekalian..inilah bendera negara (nak sebut pun malu) yang masih teguh berdiri setelah lebih 51tahun Merdeka. Bendera yang dipercayai telah wujud sekitar zaman prasejarah dinosour sebelum terciptanya negara Malaysia ini masih kekal megah berkibar di bumi bertuah ini. Walaubagaimanapun, terdapat sedikit kesan koyakan dan carik-carik menghiasi bendera ini. Koyakan ini dipercayai berpunca dari kesan peperangan parajurit-parajurit negara menentang petualang penjajah yang cuba mendarat di pantai ini. Walaupun kawasan ini telah dibom dengan pelbagai jenis bom seperti bom berangkai, C4 mahupun Molotov Cocktail, bendera ini tetap berdiri tanpa terjejas walau sedikit pun. Darjah ketegakannya masih lagi 85 darjah dari muka bumi sama ketika ia mula-mula dipacakkan..
Sekian Warta Jam 2.56 petang.

p/s. 1: Bendera ini wajarlah ditukar. Memalukan negara jer bendera dah koyak rabak macam ni. Apa pulak kata pelancong datang nanti. Dah la kat tepi pantai.

p/s. 2: Takkan nak tukar bendera macam ni pun nak mintak duit subsidi kerajaan jugak. Sumbanglah sikit demi imej negara. Kesedaran bersama itu sangat penting. Biarkan orang lain tidak sedar tetapi sedarkanlah diri kita. Kalau tak sampai bila takde orang sedar.

p/s. 3: Daripada tak tukar bendera ni, baik takyah gantung jer terus. Sekurang-kurangnya takde la pencemaran pemandangan bila bendera ni dah rabak.

p/s. 4: Bendera melambangkan jati diri kita dan negara kita. Tapi kira ok laa jugak kan daripada dia letak bendera israel..huhu..

p/s. 5: Perpaduan teras kejayaan. Dah sekarang berdiri tegak nanyi Negaraku..huhu



Thursday, December 11, 2008

Siapa pernah tengok orang kaya buat kecoh bising-bising??

Muahaha...
Siapa pernah tengok??
Kalau tak pernah, cuba laa bukak TV tengok mana-mana berita kat TV tuh..
Mana laa tau kalau ada lagi ke kan..

Entry ni sebenarnya hanyalah feedback pandangan serta pendapat aku berikutan insiden Tanah Runtuh Bukit Antarabangsa pada 06 Disember 08 (Sabtu) lalu..
Kejadian yang berlaku sekitar pukul 4pagi telah mengorbankan 4 atau 5 (tak sure plak..hehe) nyawa dan menyebabkan puluhan yang lain telah kehilangan tempat tinggal..

Takziah diucapkan kepada keluarga yang terkorban..Pastinya sambutan Aidil Adha mereka kurang berseri berbanding tahun-tahun sebelum ini.

Ok sekarang kita kembali kepada tajuk asal..Yang atas tu..
Orang kaya buat kecoh bising-bising..haha..semenjak kejadian tanah runtuh tu..boleh dikatakan setiap hari liputan pasal kes ni sure ada punya..kurang2 setengah jam dari berita yang sejam tu cerita pasal benda ni jer..so macam2 cerita laa keluar..ni laa..tu laa..macam2 laaa..
Dan sudah diketahui umum bahawa kawasan tanah runtuh di Bukit Antarabangsa ni memang kawasan elit orang kaya raya..tengok tajuk headline Buletin Utama TV3 pun sure2 dah tau da..
"Tragedi tanah runtuh dan BANGLO ranap"..banglo ok..bukan setinggan..dah tu asal interview penduduk jer depan tu memang ada title ar..'datuk' laa, 'dato' laa, Tan Sri dan sebagainya..

Nak dijadikan cerita yang menarik perhatian aku ni..ada satu hari tu TV3 tunjuk ar penduduk mengamuk, marah2 dekat wakil rakyat ADUN Bukit Antarabangsa (Azmin Ali)..apa dia kata?? anak dia tertimbus tak keluar2 lagi ker? atau isteri die bersalin dalam tanah tertimbus?? tak se'extreme' itu..dia bising pasal sukarelawan yang patut tolong tak tolong dia pun..duduk je tepi tu makan..dia penat2 angkat barang bukan nak tolong pun..aaii bang..tu pun nak mengamuk sakan ker? tak boleh ke cakap baik2 lemah lembut lemah gemalai sikit..budi bahasa budaya kita..encik ni budaya apa??

yer saya paham yang encik ni penat, kecewa sebab rumah dah runtuh (tak tau laa kalau dia ni penduduk berdekatan yang kena pindah saja)..tapi tak perlu laa menengking sampai macam tuh..pastu tuduh orang2 yang bekerja tu makan gaji buta laa..tak pepasal dah masuk TV..glamour laa encik ni pasni..sebelum encik menengking tuh..cuba encik fikir dulu..apa encik ingat encik sorang je ke mangsa kejadian?? sukarelawan tu da berapa lama bekerja?macam2 diorang buat..da nama pun sukarelawan kan..diorang suka rela tu pun memang dah cukup baik dah..kalau encik angkat barang berat mintak la tolong elok2..ke encik dendam dalam hati jer??lagi satu apa barang berat sangat encik angkat tuh?? playstation tak berat sangat..peti sejuk eh?? ke camera sony alpha900 tambah dengan lens 300mm f2.8..huhu..kalau tu mungkin laa berat jugak tuh..haha..time kecemasan darurat macam tu ambil dokumen penting sudah laa..IC, surat beranak, sijil SPM ke..macam tu cukup laa..ok laa seluar dalam sehelai dua..haha...ini lah akibat terlalu bergantung kepada orang gaji..dah kene buat sendiri tak boleh pulak..sukarelawan tu pun nak dianggap macam orang gaji dia..

ok kisah berikutnya..seorang puan atau saudari ni..dia buat laporan polis pasal ada anggota sukarelawan yang cakap dia bodoh beli rumah kat situ.. mak aih..emoticon betol rakyat Malaysia sekarang ini..terus report polis beb..takde tarik2 rambut dah..haaa..kesian dia kene bodoh kat situ jer..tengah penat2, emosi tak stabil, kereta kene timbus, kene pulak sound macam tuh..haish apa kejam orang yang cakap tuh..dah dia kaya banyak duit..biar laa dia beli rumah mewah yang boleh nampak seluruh alam kat atas bukit tuh..makin tinggi rumah dia, makin tinggi laa hidung dia..makin jauh laa dia dengan orang2 susah rakyat jelata macam kita nih..pasal tu laa dia saman terus..pasal bila orang senang kaya raya tak pernah susah, sekali jatuh gelabah beb..haish..

lagi satu kes..mangsa2 yang berpindah ke hotel2 minta kerajaan bayar kos mereka semua..amboi..sesuka hati mereka..ini lah orang2 kaya tak berasas..dah tau tengah susah menginap kat hotel lagi..pergi laa rumah sanak saudara ke, dewan orang ramai ker..ouh silap..mana standard mereka nak bergaul dengan orang awam biasa2 nih..jejes betol..
kerajaan nak kene subsidi rakyat2 lagi, pembangunan, macam2 lagi laa..ni pasal tragedi berlaku kat kawasan orang kaya, so kerajaan kene jaga orang2 ni semua..tengkorak dia..mangsa banjir kat kelantan,terengganu semua takde pun demand macam nih..hampeh tol..

kesimpulan yang aku nak bawak kat sini ialah..Allah sentiasa menguji keimanan dan kesabaran hamba2nya dengan pelbagai cara..jadi untuk orang2 kaya seperti orang2 Bukit Antarabangsa mungkin inilah caranya Allah menguji disamping Allah menunjukkan kemurkaannya kerana masterpiece gunung ganang bukit bukau yang diciptanya diteroka untuk pembangunan tanpa memikirkan faktor keselamatan..jadi bila Allah dah uji tuh, kita dapat tengok laa pelbagai reaksi orang2 ini..ada orang yang sudah hilang sabar, mengamuk, marah2..dan tak dilupakan yang bersedih dengan ujian kehilangan anggota keluarga..

lepas tu, kita manusia ni tidak selalunya berada diatas..kadang2 atas, kadang2 bawah..tak percaya tanya laa orang yang rumah dah runtuh tuh..dulu duduk tinggi jer..sekali bangun pagi dah ada kat bawah kan..kesian..jadi flexible kan diri kita ini agar boleh menjadi orang di bawah..takkan laa kita sentiasa diatas kan..dan belajar2 laa rasa macam mana orang susah rasa..macam mana mangsa banjir tinggal kat pusat penempatan banjir beramai2..ini kene pindah je trus g hotel..5 bintang lak tuh..takleh makan sama bekas dengan orang miskin ker??

dan kalau dulu sebelum ni asal ada program bersamamu kat TV jer sure tukar channel..lepas ni ringankan tangan hulurkan bantuan untuk mereka yer..tengok mereka tu..pasrah jer..comel je muka redha dengan ketentuan hidup yang susah lagi melarat..bukan macam orang2 kaya yang susah sikit je mengamuk..saman sini sana..ketahuilah..mereka itu lagi susah..sebab mereka susah itulah mereka tidak banyak songeh..tidak banyak demand..tapi disebabkan aku orang kaya..nama aku ada datuk dekat depan..takkan aku nak duduk balai raya kot..pasal dia orang kaya laa diorang demand macam2...

walaubagaimanapun..tulisan ini bukanlah ditujukan secara umum kepada semua orang2 kaya raya..tapi hanya segelintir sahaja..ada yang rasa pedas siapa suruh makan cili..
jadi insan2 yang menginap di banglo2 diMalaysia ini, janganlah kita lupakan saudara2 kita di setinggan2 mahupun teres2 murah..huhuhu...

sesungguhnya kesedihan dan kesusahan itu dapat mendekatkan diri kita dengan tuhan..
segala yang berlaku pasti pakej sekali dengan hikmahnya..

akhir kata..simpulan bahasa Melayu lama kita boleh ubah lepas nih..
Kalau takut dilambung ombak, jangan berumah ditepi pantai,
Kalau takut ditimbus tanah, jangan ber'banglo' dilereng bukit..

PEACE...

Wednesday, December 10, 2008

SESUKASUKIHATIKUINI....

Salam Sejahtera..
sari berita penting..
dengan ini encik AzarSyafiq telah merasmikan laman blognya yang baru iaitu
azarsyafiq.blogspot.com a.k.a blog inilah..mana lagi kan..
penghasilan blog ini adalah kesinambungan daripada blog lama nya yang terbengkalai
seperti banggunan yang tidak siap akibat ekonomi meleset dan rasuah..
jadi jauhi rasuah dan kroni yang tidak boleh diharap..

huhu..so as the title mentioned above..
SESUKASUKIHATIKUINI (se-suka-suki-hati-ku-ini) atau dalam bahasa ringkas orang kampung aku juga disebut 'i do whatever i like to do' atau 'up to me, daa'..hopefully u can expect what i'll write about in this blog..it's about anything...yeah...

yes i do admit that i'm not a good writer, nor reader (quite lazy)..but i do have lot of things here in my one and only precious brain..many thoughts wander in my mind and many experiences are waiting to be shared..sharing is caring..

in brief, i'll just write about my thought based on my sight..then i will write about my interest which is photography (some of my friends keep on asking me about this) so i will share my knowledge (what i know even though it is not much) with the readers..then maybe my experience..special and weird one for sure..haha..and once again..about anything..

and for the readers..just ignore my language whether i'm using perfect Malay or 'rojak' or language which is not approve by the Dewan Bahasa dan Pustaka.. and please don't mind about my grammar or sentence structure (i warn u earlier..hehe)..because for me, my blog is for my free writing..and my lecturer said in free writing you just write and close one eye for the grammar..you just scribble..and everything in my blog is for my own pleasure..not to be published in magazine or any printed materials..it's not even my assignment though.. so i just don't care for those language and such...

and i think it's enough for now..i'll put more entry later...
and my greatest condolence for the Bukit Antarabangsa landslide victims..
thank God many of them come from rich family..
so this will be the lesson for them to feel how it'll be like poorer people and harder life..

PEACE