Friday, January 30, 2009

Gambar gua blur beb..

Salam readers sekalian.. sekarang ni aku nak citer sket kenapa gamba yang diambil boleh blur (kabur) dan cara mengatasinye..heh..camera gua dah bli mahal2 skali gambar blur plak kan..pehal nih..hehe..Ok sekarang aku akan menjawab persoalan itu..


Ade 3 jenis blur yang perlu korang tau kalau nak atasi masalah blur nih..

1) lens camera korang kotor (lap ar sket..setel masalah)

2) focus blur (kabur sebab focus)

3) motion blur (kabur sebab pergerakan)


Ok..focus blur berlaku sebab gambar korang tu memang out of focus ar kan.. so penyelesaiannye..fokus balik..turn on auto focus and focus balik.. maybe gak sensor korang akan focus kat tempat len..kat tempat yang bukan korang nak focus.. so manual focus amat membantu..entry lain i’ll talk about manual focus..


Motion blur plak berlaku bila subjek bergerak dalam frame kamera ketika kamera tengah nak snap (during exposure is being made) dan shutter speed yang digunakan tak cukup pantas nak freeze kan pergerakan itu.. pergerakan ni plak boleh berlaku bukan sebab subjek bergerak dlm frame jer..tp bila camera sendiri yang bergegar (tangan tak steady)..contoh mcm ambik gambar dalam LRT yang tengah bergerak..


Tapi kawan2 kene ingat..blur disebabkan pergerakan ni ada gak baiknya..kadang2 bleh hasilkan gambar yang cantek gak..memperlahankan kelajuan shutter (pengatup) boleh menghasilkan gambar yang dpt tangkap pergerakan itu..ini akan menghasilkan movement trail yang cantik kalau kene caranya..shutter speed dikira slow pada kelajuan bawah 1/60s..slower shutter speed digunakan bila dalam keadaan cahaya yang tak mencukupi..


So kalau kita taknak gambar kita ada motion blur (nak capture freeze subject without movement trail) kita kene naikkan (lajukan) shutter speed dan satu2nya cara untuk membantu langkah itu adalah dengan menambah kuantiti cahaya..(kalo tak gambar gelap)..jadi lampu denyar (flash) sgt penting disini..


Selain itu..untuk membantu kuantiti cahaya masuk kedalam camera (pasal nk guna shutter speed tinggi/laju), aperture juga boleh dikurangkan F stop number nya (meluaskan lagi aperture) untuk bagi lebih banyak cahaya masuk.. selain itu ISO jugak boleh ditingkatkan..


So agak2 berapa shutter speed yang sesuai ntuk membekukan aksi?? Sebenarnya ia bergantung kepada keadaan, ikut kreativiti tukang ambik gambar tu dan camne hasil yang dikehendaki..ape2pon korang kene eksperimen sendiri.. sebab keadaan sekeliling sentiasa berubah..so takde rules tetap untuk shutter speed nih...tapi bg ak shutter speed 1/125s will do..


Anyway here are some suggestions:


Orang posing untuk portrait : 1/30s (pasal die posing keras je kan..xde masalah)

Orang berjalan : 1/120s

Budak2 @ binatang : 1/250s (pasal diorg aktif dan bnyk unpredictable movement)

Sukan @ aksi : 1/500s


contoh motion blur :::


camera yg bergegar/bergerak

gambar ni disnap dlm LRT oleh member ak..confirm2 tak steady gegar2 kan.. tapi ak suke gambar ni..menarik..ade kesan khas gitu..mungkin jgk sbb subjek die kot..huhu..so tak sume gambar blur kene buang eh..huhu


subjek yg bergerak

gambar member gua menari tak hengat dunia..huhu..see ada kesan pergerakan (movement trail)..gambar ni guna flashgun dengan shutter yg slow 1/8s jer..tp ia still menarik pasal ade kesan pergerakan tu..so viewer nampak n dpt rase ar tarian tuh dari gambar freeze jer nnt org igt diorg buang tebiat plak posing gitu...huhu

2 comments:

eNCiK aHMaD said...

hahaha, yg penting aku ada dlm gambar tu! thx dude!

azarsyafiq said...

hehe...kene bg komisyen tu ak promote ko..haha..mane ar tau ada pereka tari tgk blog ak ni..tertarik dgn tarian ko ke..then nk amik ko jd menari ala2 penari kat dlm cerita zombie kg pisang tuh..huhu