Friday, January 23, 2009

An Untold Fairy tale

Part 1:
Once upon a time, in a kingdom far-far away (hehe). There lives a community of fairies. There are so many types of fairy which the writer does not know how many of them. In one family, lives a lot more fairies. It is all about fairy in that kingdom. Thus it makes most of them feel a total boredom in their heads as they only see fairies. Wherever they turn they will see fairies. It may be fun for us but they are already tired with it. Until one day, a little cute fairy wants to discover a new world. She believes that the world has so many things to be discovered. She can explore a lot new things if she manages to get out from the community. As a result, one day, with utmost determination, she flies out and leaves her family. She flies up high and sees which part of the world is the best for her. Until she finds a land which looks like a potato (The writer's history teacher told him that if he wanted to draw Malaysia map, imagine potato). Additional information, she likes sweet potato. Therefore she wants to land on that big potato. She is a good and obedient fairy. She still remembers what her mother has told her. "Never show your real look to the human being. They will catch you and make money of you. While you are suffering''. The advice really scares her thus she tries to be more careful and alert. While she is flying, out of the blue... "FLASH"... A thunder strikes. "Arghh...My eyes". She is screaming. End of part 1.

Ok sebenarnya ak nak share something dengan korang nih. Aku pun taktau laa ni betul-betul or kesilapan teknikal. Jadi biar laa kita sama-sama bincangkan yer..haha..tengok 3 gambar dibawah dan nilaikan..klik untuk besarkan ok...

gambar 1: aish gelap plak. kene pasang flash nih

gambar 2: (flash dipasang). Aik..ape plak bende kat bawak belah kanan nih..test skali lg..

gambar 3: test tangkap skali lg takde paper plak..huhu...

Ok sekarang korang tengok ketiga-tiga gambar tu sekali lagi.. Gambar ni diSNAP oleh pakcik aku iaitu Aengah kat sebelah rumah aku jer (corner lot tepi tu). Perasan tak kat gambar yang keDUA.. Ada satu entiti yang kelihatan terbang seperti serangga kat belah bawah kanan tuh. Adakah ianya serangga?? Memula tengok memang nampak macam serangga. Tapi bende tu macam bercahaya sendiri. So kitorg rase benda ni macam pari-pari laa pulak. Tetibe teringat lagu syair si Pari-pari. Pasal apa kitorg rase ni pari-pari....

1) ni data ketiga2 gambar tu. Camera set mode manual. Shutter speed 1/2s. Aperture f2.8. ISO 800. Camera Olympus SP 560uz. Camera mounted on tripod.

2) sela masa ketiga2 gambar ni hanya beberapa saat sahaja. "gambar 1 diambil. eh gelap sgt pulak. tekan button flash dan amik skali lagi. tengok kt skrin preview, eh apa nih. tengok depan balik, takde pape pon. dan snap skali lagi. camtu ar lebih kurang".

3) cuba tengok gambar nih. kalau serangga for sure dapat nampak bentuk dan warna dia. tgk gambar 2 diatas kan kerusi tu pun boleh nampak kan. cerah jer. tapi benda ni macam keluarkan cahaya sendiri.

4) kalau korang tau pasal camera, korang tau betapa shutter speed 1/2s tu sangat slow dan boleh dapat movement trail kalau subjek bergerak. ada korang nampak movement trail entiti tu dalam gambar nih? maknanya die pon terbang slow jer ala2 menikmati keindahan rumah aku..huhu..

5) Kalau serangga kan..takkan kitorg takleh kesan die dah lepas snap pic tu. sure dengar bunyi kepak die or bunyi die mendarat kt rumput ker..

6) bawah entiti tu takde shadow die pon..

Part 2
"Adeh makk...Sakit mata eden nih..Sapo laa tembak flash memalam buto ni..eden janji takkan lari lagi laa kalau ini padahnyo.." That was the last time she went out without her mother permission. Ouh did the writer mentioned that she was from Negeri Sembilan? The writer was only guessing. No heart feeling ok.. The End..

So what say you???

8 comments:

fikrifayi said...

cool seyh!...

Khirol Azuddin said...

mistikus!! power seyh. pasni aku nak tngkp gmbr mlm2 plak dkt kebun getah aku. ntah2, ada troll ker,tesesat dr europe smpai malaysia wahahaha

azarsyafiq said...

fikri: mmg cool pun..psl sejuk kat luar malam kejadian tuh..haha..

kirol: ko jgn cube2 beb..nnt kene culik dgn makhluk alam len baru ko tau..huhu

aFiQ said...

Pari2?
hahaha!
nmpak mcm kertas berterbangan jer~

SangKunang said...

tu kekabu bantal yg berterbangan...
ko ambik gambo bawah pokok kekabu kot..haha

azarsyafiq said...

bijak juga teori encik afiq dan juga encik sangkunang ini..haha..ada 2 org ditempat kejadian..sorg tgk dlm viewfinder kamera..sorang lg dok cekak pinggang tgk kat depan..takde pape pon..dlm camera jer beb..huhu

mY BlaCk BooK said...

woih..ak xpueh ati yg last skali tue..apsl msti n9???!!!

azarsyafiq said...

heh..cik fatin..don't worri..bukan sebab teringat kt ko..ak teringat lawak Nabil jer..betol tak teringat pon kt ko...huhu