Sunday, February 1, 2009

10 sebab untuk turn off autofocus camera

OK..camera korang sure ada manual fokus & autofocus kan.. aku sure semua orang senang guna autofocus.. habistu apa guna manual focus tu ada kat camera kan. ntuk pengetahuan korang, ada conditions yg buat autofocus korang susah nak focus & boleh tersalah focus. dan ada juga lens yg tak compatible autofocus die dengan camera (ni psl slr)..jadi inilah gunanya manual fokus..

1) bila tak cukup contrast colour
Contoh macam bila korang try focus kat plain surface (eg: dinding putih ke). Autofocus camera korg mmg akan susah nk focus and end up takleh focus langsung.. so try manual focus

2) bila korg nak amik gambar wildlife (burung, haiwan2 lain)
Korang masuk hutan nak shoot burung yg tengah bertenggek kat pokok.. bawak telephoto lens pastu nk shoot ark an.. Mostly burung2 n wildlife ni ada pendengaran yg super hebat punye.. so pergerakan autofocus yg berbunyi2 tu walaupun perlahan dapat membuat mereka perasan dan mungkin meninggalkan lokasi. Using manual focus is unlikely to disturb them.

3) bila kurang cahaya
Bila shoot dalam gelap (ade ke?) or dlm suasana low light, autofocus lens korang akan sangat bersusah payah ntuk lock focus tuh..pasal system ni bergantung pada cahaya dan contrast warna subjek.

4) bila nak shoot jarak maximum
Bila korang nk shoot landscape, korang sure nak medan jelas (depth of field) yg besar kan. So focus korang akan mencari2 maximum focus dari darat/tanah hingga infiniti (hyperfocal distance). Kat pemandangan yg luas eg: korg nak amik pemandangan gunung, once korg dapt autofocus yg betul korg bleh off autofocus tuh..pasal kalo tak lens tu akan sentiasa re-focus setiap kali korang lepas shutter tuh. Pasal ruang luas kan..

5) bila korang nak blend gambar
Contoh macam HDR or landscape panorama.. gambar yg nak digabungkan eloklah menggunakan manual focus pasal kalo autofocus nnt focus tu berubah2 dan mencacatkan gambar bila di’blend’.

6) bila shoot melalui halangan
Contoh nak amik gambar belalang kat rimbunan bunga ker.. Autofocus tends to focus on the closest subjek. So nak amik gamba belalang, ranting plak yg clear kan.. so by manually focusing, you’ll ensure that your chosen subject will be in focus and not what’s in front of it.

7) bila buat teknik rule of thirds
Rule of thirds is an off centre technique where the subject is no in the middle of the frame. So if the subjek tak berada dlm ruang autofocus, manual focus is the best option.

8) bila buat panning
Shoot objek bergerak, objek clear, background blur..huhu..paling senang define panning.. subjek bergerak laju menyebabkan camera susah untuk terus focus dlm mode autofocus. So manually pre-focusing kat subjek ensure you to get gambar yg sharp sepanjang shoot tuh (burst mode eh)..

9) bila guna aperture besar
Bukaan aperture besar (f number kecil) menyebabkan medan jelas makin kecil (shallow depth-of-field).. so let say korang amik portrait dgn aperture besar n focus kat mata (portrait usually focus kat mata) tpi autofocus terfokus kat kening..terus blur laa jadi mata tuh (pasal depth of field kecik kan) so guna lah manual focus ntuk dapatkan kritikal fakus yg tepat..yeah..

10) shooting serangga
Guna manual focus and focus to its minimum focusing distance boleh memberi kita full control ntuk focus tu and bleh kembangkan lg kreativiti kite..

6 comments:

fikrifayi said...

amat bermakna!

azarsyafiq said...

thanks..huhu..sekadar berkongsi..huhu..uuu..blog ak tak femes..tak ramai org view mcm blog ko..huhu

anaqi88 said...

gmbr azar tgh posing dgn cam dia 2 aku,anaqi88, yg amik..azar,byr komisien aku..hahaha

p/s;nice job for the blog.long live alphanatics!!!

azarsyafiq said...

ko macam salah post jer..yg tu pasal gambar blur ar..ni pasal manual focus..haish budak nih

SyapaDoNut said...

ak pening la..
abes tu bila je nk onn auto focus?

azarsyafiq said...

bebile jer laa ko nak on..huhu..ni alternative jer kalo ko nk nmpk pro sket..huhu