Monday, February 23, 2009

What Is Education For?

Today is the day when my friends and I submitted our very first assignment in Marjon. Fuuh.. It is a big relieve. But beware, more to come. haish.. inilah student..haha.. Selepas lebih kurang 5 bulan menjalani hidup yang bahagia tanpa assigment, kini musim assignment telah bermula bagi kami di Marjon. heh.. kalo korang nak tau..kat Uni kawan2 aku masih berpesta menyambut kedatangan kat tempat baru.. kelas tak mula lagi.. dan sebagainya..kat sini kitorg da siap submit first esaimen da tuh..tu blom lagi kene pergi School Experience next week.. Semangat2..huhu...

Esaimen kitorg ni bertajuk "What is education for?".. seyes wa cakap beb..da lama tak buat esaimen ni jem woo pale otak..huhu..

Nak dijadikan cerita..aritu aku sempat YM dengan dua orang students aku time SBE kat SK SS19 dulu (Adila & Yaya). Hari Sabtu lepas, lebih kurang pukul 9 pagi waktu Malaysia dan 1 pagi kat sini.. aku pun buat laa ayat skema cikgu berkaliber, "cikgu nak tanya satu soalan nih, kamu semua pergi sekolah, belajar semua tu untuk apa?" hehe..translate sket dalam BI, "what is education for?" yeah..tulah soklan esaimen aku..saja nak dengar pendapat students yang masih sekolah..aku nak tau apa yg diorg betul2 fikir untuk apa diorg belajar nih..apa motivasi diorg untuk terus belajar dan diorg sedar tak yang pelajaran tu lebih dari sekadar dalam bilik darjah..anyway ni jawapan yang diorg bagi :

-untuk mencapai kejayaan

-untuk mencapai cita2

-untuk melanjutkan pelajaran ke university

-untuk menjadi bijak

-untuk menjadi cemerlang

-untuk lulus dalam peperiksaan

-untuk menjadi seorang yang berguna

-untuk mendapat ilmu

-untuk mendapat idea yang bernas

-untuk menjadi seorg yg berdikari

-untuk mahir dalam sesuatu perkara

-untuk menjadi seorg yg baik hati

-untuk menjadi org yg beriman

(Adila and Yaya 2009) - Havard referencing style.


So cuba tengok jawapan2 tu..hehe..agak advance jugak bagi aku untuk student darjah 4.. ok honestly, for me, those are typical answer if you throw that question to the students..bagi aku camne student jawap soklan ni it's depend on how cikgu diorang doktrin diorang dengan apa yang diajar.. cuba korang tengok balik, jawapan awal2 menggambarkan budaya kat sistem pendidikan Malaysia ni kan..apa lagi kalo bukan Exam-Oriented culture.. belajar untuk exam jer..dan dari bahagian tengah dan kebawah telah sedikit berubah apabila aku provoke pemikiran diorg sikit dengan realiti yang bakal dihadapi diluar sekolah dan untuk survive dalam hidup..


so cikgu2 yang membaca serta sahabat2 bakal guru.. kita mencorakkan students kita, kalo nak diorg berguna dalam dewan exam jer..ada caranya, kalo nak diorg jadi whole rounder individual (Falsafah Pendidikan Negara) juga ada caranya.. So lu pikir la sendiri (Nabil 2008)..huhuhu...


yeah..gambar dgn Shah..muka bahagia nak submit esaimen..huhu..baru permulaan beb..takleh takbur2 sgt..huwaaaa...

p/s: Demi pelajar2 yang ingin menjadi insan berguna untuk diri sendiri dan masyarakat sekeliling, kami bakal2 guru akan berusaha untuk menjadi yang terbaik demi memberikan yang terbaik untuk kalian. (sambil mata bersinar2..huhu)

7 comments:

putri said...

huhuhu...best a!!

enjoy gila bila aku baca blog ko ni...huhuhu

Hazira Azly said...

cannot go nye tangkap gmbr dgn assignment. ade jugk org excited dgn assignment. tak penah tepk nak tngkp gmbr ngn assignmt lg so far. haha.

azarsyafiq said...

puti: heh??ape yg enjoynyer??huhu..

hazira: hehe..baik cube try..best woo amik gamba time nk submit esaimen..rase bahagie giler..haha

fikrifayi said...

best2!

azarsyafiq said...

haha..ko tak abes2 best2 kan fikri..haha..cube ar taip perkataan lain plak..huhu..

fikrifayi said...

orait.. haha.. post yg menraik.. huhu

azarsyafiq said...

esaimen pon menarik??huhu..yer time kasih..huhu