Thursday, February 19, 2009

What Is So UK About UK???

Apa yang UK sangat pasal UK nih?? I bet it is an interesting topic to be discussed. What I found out in UK after about two weeks here. Erm.. Untuk post kali nih, aku akan guna bahasa Malaysia + bahasa rojak + bahasa shortform untuk mengelakkan sebarang salah faham kalau-kalau omputih baca entry ni..kalau2 ar ade terkutuk ker kan..hehe..so baik diorg tak faham langsung kan..Pasal omputih kat tempat aku study ni paham gak BM..ekeke..so..hehe..pandai2 laa..ekeke.. jadi untuk korang yang akan ke UK, atau tak akan, atau berminat nak tau pasal negara penjajah kita ni..aku sure entry ni menarik untuk korang..hehe..sekadar menambah pengetahuan am dari kaca mata orang yang tinggal dan belajar kat UK nih..hehe..patutnye aku tengah taip esaimen nih..ekeke..

Apa yang UK sangat pasal UK nih???

1) Jalan raya kt sini sangat sempit. ruang pejalan kaki kat tepi jalan tu lagi luas dari jalan raya. pasal kat sini ramai orang suke jalan kaki jer..

2) korang akan mengagumi driver bas die..hehe..pasal jalan kecik..so skill yg tinggi sgt diperlukan ntuk bwk bas or pape kenderaan kt sini..kalo berselisih or kt simpang tu ngeri beb..huhu..first2 naik bas dlu cuak giler woo..lame2 ok laa..hehe..

3) omputih sni sgt bersabar..kalo beratur tu diorg cool jer..nak lagi kalo naik bas..rilex je beratur panjang tggu org lmbt bayar tambang..try test buat lambat2 kt Msia tgk..huhu..

4) omputih sgt environmentalist..pencinta alam sekitar.. aku g bli barang kat ASDA (sejenis supermarket) cashier tu tanye 'are you environmentalist?' kalo korang jawab yes..die tak akan bagi ar plastic beg..kalo no..dia bagi ar 1,2 helai gitu..pasal kt sini diorg galakkan reuse,recycle sume tuh..so plastic beg mmg org sini bawak dr rumah..cool kan..huhu..

5) setakat 2 mggu nih..aku dah jumpe 3 bijik kete satria, 2 kelisa, 1 kembara..ekeke..jakun kejap jumpe kereta Malaysia kt UK.."uuii kete Msia siott..".wahaha..

6) tak pernah jumpe semut & nyamuk kat sini..huhu..sejuk kot..then kucing pon penah jumpe sekor jer..tu pon kucing sesat yg dibela turun temurun oleh student Msia kt Marjon nih..name die Beethoven..huhu..anjing bnyk ar..tp sume bertuan dan tak merbahaya...tp takut gak..huhu

7) in a way, omputih agak polite..tak semua ok..some of them..contoh kalau terlanggar..aku cakap laa "ouh i'm sorry" die plak cakap, "no, no it's not your fault. i'm sorry" ak plak ckp, "my mistake, i'm sorry" die plak cakap "no, no, you've done nothing wrong, my fault, i'm sorry"..haish bile nak abis kan..haha..kalo naik bas plak..bila turun jer sume ckp thank you kt driver tuh..then driver tu pun jawap..it's my pleasure..lovely..etc...huh..tak ke aman dunia cmtuh..

8) omputih sgt komited dgn job diorg..even kalo die cleaner skali pun..diorg akan buat job diorg dgn bersungguh2 dan heppy jer buat keje tuh..dan diorg proud dgn keje tuh..wooo..stylo..

9) polis kat sini tak bawak pistol..huhu..tp org2 diorg sgt respek kt polis..

10) undang2 kt sini mendidik..bukan menghukum..

11) kat sini org2 luar or imigrant bleh kata selamat ar..sgt2 dilindungi..perkataan "discrimination" sgt ditakuti kt sini..so omputih takut ar nk kutuk2 org luar or minority..lgpun diorg da dididik not discriminating...kalo die discriminate or kata pegi balik ar negara ko..tu time die mabuk ar tuh..huhu...

12) negara UK ni liberal..kat TV penah buat wawancara dgn sorg menteri ni dan die dikutuk terang2an pasal satu keputusan die nih oleh pemanggil2 telepon...try buat kt Msia beb..ekeke..ISA ko..dan die mengutamakan kesamarataan dan keamaan semua yg ada dalam UK nih..tahukah anda bebaru nih Gert Wilders (ahli parlimen belanda yg buat film fitna tuh) datang UK tapi dihalang dari masuk UK pasal die buat bende tuh dan die anti Islam..bg mengekalkan keamaan umat Islam kt UK ni..kerajaan putuskan melarang die masuk UK..hebat tuhh...UK ni tak macam America ok..so bertuah gak study kt sini..kita bebas mengamalkan aktiviti keagamaan kita sume dimana saja..

13) rumah kt UK ni luar batu dalam kayu..huhu..ni experience aku kat MSD dan umah aku kt sini..haha..luar nampak cam batu jer..rupe2nye kayu jer..taktau ar umah2 len kan..tp pattern English house lebih kurang jer..takde lak nmpk mcm taman2 perumahan ker..huhu..

14) tandas diorg dry toilet..heh..i really miss tandas Msia..huhu..

15) logo2 jabatan kerajaan (macam polis, bomba, even post royal mail, etc) ada simbol E II R..apekah itu?? E II R is Elizabeth the second and reign..diorg berkhidmat sepenuh hati demi Queen dan seluruh kerabatnya..diorg sgt menyanjungi Queen diorg pasal Queen tu lah ketua diorg..bukan perdana menteri..perdana menteri tu hanya macam perkerjaan len jer..hehe..PM ttp ketua tapi Queen lg berkuasa...Msia cmner??berkhidmat untuk kerajaan B___s_n N___n_l atau berkhidmat untuk Yang Dipertuan Agong?? Berkhidmat Untuk Malaysia laa...

16) org Msia kt UK sgt teruja bila jumpe dgn org Msia..wahahaa..mcm jumpe kt London dlu..pasal Msia sket je kan..kalo jumpe org Msia jer mule ar senyum2..then tegur2..then borak2..then jd member..cam aku ni pon da ada member dari University of Plymouth..Uni ni kt city centre of Plymouth..sempoi jer lepak dgn diorg..ade buat degree,master,phd..Uni diorg ni link baik gak dgn Marjon..pasal bila ada acara Msia kt UK nih..so kitorg ar wakil Plymouth..hehe

17) kat sini omputih tak mandi sgt..sejuk kot..diorg just basuh muka,gosok gigi,basuh kepale jer..hehe..tp kita org Msia mmg mandi ar..sejuk ke tak sejuk..mandi tetap mandi..huhu...

18) makanan dari Msia ade je kt Plymouth nih..taktau ar kt tmpat len..tapi takat kicap cap kipas udang tu ade jer..takyah kirim dr Msia pon..huhu...

heh..ok tu je yg aku ingat buat masa skrang..nnt kalo ade bende lg aku buat part 2 plak eh..haha..so ntuk aku..agak seronok ar study kat UK nih..banyak bende baru boleh belajar..pasal sgt jauh beza dgn Msia..Msia mmg nmpk mcm jauh lg maju..tp UK ni maju tapi die masih mengekalkan ciri2 tradisional yg best gak..haha

OK..Thanks..
azarsyafiq

hehe..mengadaptasi jadi orang UK yg berjiwa Malaysia..ala2 sonata musim salju gitu..hehe

8 comments:

fikrifayi said...

best2...

srikandibiologi said...

sesungguhnyer..aku jelez ! hahaha
weyh..kalo ada gadget yg murah2..
khabar2kan laa kat org malaysia eh =P

Anonymous said...

i lyk diz post,, ;)
wahahahaha~
i wish i cud b there jgk,,lalalala~

fieqa said...

salam...

wahh2..
besh2 nye post..
cam g sanee pon ade gak raser nye..

hua2..
ohh, senang ek dpt mknn mlysia...
btw, nk tnye,
mane lagi link senior2 ipba cohort 5 yer..

nk add..tq atas bantuan..

saje nk update cerita2 mereka..

keep posting ya!..
atleast ley bg guide,
even though insyaAllah nt,
len U..

kami insyaAllah nt, di kent..
jaoh x ek ngn marjon..?

SyapaDoNut said...

azar..
pos cni seguni dua snow plzz

azarsyafiq said...

Fikri: hehe..best je laa bende yg ko taip tiap kali comment post ak eh..haha..

Srikandi: jeles??hehe..lek ar..lebih kurang Malaysia jer..haha..gadget kat sni takde ar murah mane..tapi still ok ar..murah gak..huhu..

Anonymous: thanks..yeah tujuan entry ni pn nak membuat pembaca rase macam kt sini jer..pasal ak dlu pon tak penah terfikir bleh smpai sini..

fieQa: senior2 cohort 5 yer..tgk laa kt tepi yg geng bloggers tuh..most of them are my fellow cohort 5 buddies..mcm fikrifayi,dearblog,etc..feel free to view them..anyway kent n plymouth is quite far i think..tgk blog yus ntuk pemetaan oleh beliau..huhu

syapa: hehe..ko nk snow ker??haha..same mcm ais dua posen ko bli kat scud jer..takpon abc paklang..cmtu ar rupenyer..haha

kokmi said...

Assalamualaikum a.l.o.n.g.
:) entry yg best & menyenangkan, thanks kongsi & mengisi dunia kembara di UK. jeles jugak, but i believe hujan..bla..bla..bla..arr sambung.. ehehehe.. try tengok cikgu ingat tak pantun ni..har2..gurau jek..
~salam tempoyak/belacan dari kokmi
:)

azarsyafiq said...

hehe kokmi..hujan emas dinegeri orang, hujan batu dinegeri sendiri, hujan salji sejuk wooo..hahahaaa...thanks for visiting yaa..