Monday, March 2, 2009

Dartmoor & Tavistock

hehe..sebenarnya ni sepatutnya da dipos lama dulu lagi da..sebab trip kitorg ke Dartmoor & Tavistock ni adalah pada 18 Februari 2009.. sama tarikh dengan kawan2 aku fly ke Auckland.. (time kat sini laa aku call ko Fikri..huhu..) disebabkan kesibukan semasa dan banyak lagi entry lain yang aku rase patot di pos dulu..so terlupa laa pulak yang satu nih..boleh je aku abaikan..tapi memandangkan aku telah dimaklumkan bahawa ramai yang mengikuti perjalanan aku kat UK nih..so amat patutlah aku taruk cerita pasal tempat2 yang aku pergi..demi mendekatkan pembaca dengan aku dan UK..untuk buat semua sekali rasa bagaikan di UK..so readers sekalian..ayuh ke Dartmoor dan Tavistock..

on our way to Dartmoor..pemandangan cantik2 kat sini..nyaman jer..

Kitorg g sekali dengan budak2 international..ade Jepun,Cina,Oman,Sudan,Perancis dan Malaysia (kitorg la tu)..Memula skali kitorg sampai kat Dartmoor..ape yang ada kat sini?? actually it is a typical small town in UK..takde apa pon..just kat sini lah terletaknya one of UK National Park..so kitorg stop kat information centre dia jer..

a typical small town..macam Temerloh jer..cume sejuk sangat je..dan aku rase Temerloh lagi maju..huhu

budak2 Marjon Cohort 5 kat depan Dartmoor Tourist & Information Centre (aku takde pasal aku laa yang amik gamba nih)

ni lah budak yang amik gambar tadi..bergaya kan..huhu..blakang atas pintu tu tulis "High Moorland Business Centre". ape kajadahnya aku amik gamba kt situ pun taktau ar..

Azar: "Encik Sherlock, ni lah gambar penjenayah yang sempat saya snap dengan camera gabak saya ini". Sherlock: "Heh, Ko sape? Aku tak kenal ko pun".

anda kenal apakah objek disebelah saya itu? sebuah patung..ya anda betul..itulah patung lilin..tapi patung lilin siapa tuh??untuk pengetahuan sidang pembaca sekalian..itulah patung lilin penyiasat hebat Sherlock Holmes (betol ke aku eja??huhu).. Kalo korang nak tau..kat Dartmoor ni lah tempat kelahiran Sherlock Holmes a.k.a siri penyiasatan yang famous amos hasil karya Sir Athur Conan Doyles..tak kenal takpe lah..takde dalam silibus sejarah mana2 tingkatan pon..kat information centre yang aku pergi tu lah (dulu hotel) tempat Sir Athur menginap dan menulis cerita Sherlock Holmes nih..ouh tu rupenye citer pekan Dartmoor nih..ingatkan ghost town mane ar aku berada..hahaha..

yeah sebelom belah amik gambar ramai2 yer..Marjon Cohort 5 ROCKS!!!

then kitorg teruskan perjalanan ke Tavistock..yeah satu lagi tempat yang kononya menarik tapi takde ape sangat pon..huhu..

Tavistock Pannier Market..cam pasar lambak ar..banyak gak barang2 murah dan antik2..

korang shopping laa kat dalam..aku amik gambar kat luar..blakang tu Tavistock Community Mosaic 2006..seni katanya..huhu

have a break..have a kit-kat..di tengah2 pekan Tavistock..blakang tu church dan ada kubur askar2 British zaman dulu..tak seram pon..huhu..

kat Tavistock ni laa aku makan fish and chips pertama aku kat UK nih..huhu..murah gak..dan besar ikannya dan banyak chipsnya..uyoo..huhu..pastu ada jumpe seorang retailer henfon kat kedai henfon yang pernah melawat Malaysia..dia tau ar Malaysia..banyak tempat die da jalan..aku quote die sket eh.."you come from Malaysia and you want to buy handphone in England..you are crazy..I bought mine from Malaysia" (handphone retailer 2009)..hehehe...then lepas tu kitorg balik ar semula ke Marjon yang dicintai..kejap jer trip kitorg nih..dari pagi sampai tengah hari jer..nanti aku berjalan2 lagi aku citer lagi..huhu..

wartawan rangkuman luar negara anda..huhu..

p/s 1: kalo korang tgk mcm kurang je gambar suasana ke ape..kat UK ni P&C (private & confidential) diorg sgt2 tinggi..kalo nak amik gambar banggunan pun kene ada kebenaran pemilik banggunan..kecuali tempat perlancongan..bukan takat banggunan..orang pun sama..semua kene mintak persetujuan orang tuh..kalo tak diorg bleh report polis and kite kene tangkap..bleh didakwa mencabul hak peribadi..tak macam Msia kan..so tu ar pasal aku pun takut2 je nak tangkap gambar kat UK nih..masuk paper Malaysian kene dakwa kt UK kang malu negara beb..hahaha...

p/s 2: hari rabu (4/3/09) aku akan pergi School Experience kat Malborough Primary School, Devonport, Plymouth (ni bukan tempat asal rokok cap Malborough tu yer)..so macam SBE aku kat SK SS 19 yang best sangat..camtu gak ar harapan aku kat sekolah omputih nih..tadi pergi survey2 sekolah dengan Pokjak (Aizat)..skula ni tepi laut..dekat dgn dockship dan jugak HMS punya port..time survey pon da ade bende best berlaku..huhu (nanti citer eh)..harap2 sume best laa lepas nih..so aku sure banyak bende menarik lagi nak citer nih..so korang sume..stay tuned..wahaha..

2 comments:

fikrifayi said...

kt situ ke.. hehe..
azar aku masuk klab forografi.. ade access to darkroom, mcm2 room la ade kt sini rupenye.. huhu.. amat truje..^_^

azarsyafiq said...

walaweyy...aku juga teruja..nanti share2 ar knowledge yer...aku kat sini belajar sendiri jer..kesian aku..huhu