Sunday, April 19, 2009

England CitiesTrip Part 4

LONDON AGAIN...

yeah.. Pergi London ni macam pergi balik kampung bagi students Malaysia kat UK ni.. sebab apa?? sebab kat sinilah ada kampung Malaysia tempat orang2 serta makanan2 Malaysia berkumpul.. apekah tempat itu?? yeah tidak syak lagi.. Malaysian Hall London..hehe..

dan kini kitorg kembali semula ke Malaysian Hall dan menginap disana untuk meneruskan misi penjelajahan kota London.. kitorg bajet nak gi tempat yang kitorg tak pergi lagi haritu.. Dulu time kitorg first jejak kaki kat bumi David Beckham nih.. kitorg trus dibawa kat Malaysian Hall ni.. time tu lah first time jejak kaki kat 'dry toilet' omputih.. arghh..tak reti lagi guna toilet kering time tuh..tak reti lagi gune tisu (untuk apa tu korang paham2 la eh).. dan kini kitorg balik semula ke kampung halaman dengan segala kebolehan untuk menggunakan semua itu..wakakaka...

jom kite jalan2 di LONDON (sumpah kt sini kitorg tak pernah jumpe kuih Almond London)


ni kat one of the Underground Station kat London (kire macam LRT or monorail laa kalo kat Msia tuh..tp ni underground..cube tgk map belakang kitorg tuh..map underground..serabot nak mampos..sgt rumit..huhu)

rupe dalam underground tuh..kat sini diorg prefer panggil tube..seyes aku cakap tube kat sini laju nak mampos..macam takde break jer.. then pintu tutup laju gile..bagi warning (bunyi2) sambil tutup dengan kelajuan dua kelipan mata berturut2..sengal..kan macam LRT or Monorail tu die tutup slow2 dan die warning dlu baru tutup.. bleh mati tersepit woo naik tube nih..

stesen berikutnya..kerinchi..next station..kerinchi..haa tu kalo korang naik LRT nak g IPBA..turun laa kat kerinchi..tapi kitorg nk g stadium Chelsea..so turun kat Fulham Broadway

inilah Stamford Brigde..kebanggaan Chelsea..stadium ni letaknye kat tengah2 London jugak ar.. kire tak jauh sangat dari bandar metropolitan London..

ni plak Emirates Stadium..kebanggaan aku dan abah aku..wahaha..we are the gunners..Stadium ni kat North London..agak jauh ar dari central London tuh.. ok..wherever.forever.arsenal.. wahahah..

London Dungeon.. tempat puaka2 kat London ni berkumpul..ekeke...

gambar2 diatas ni adalah gamba Tower Bridge.. jambatan ni bukan takat kenderaan je boleh lalu.. orang pon boleh sebab dia ada buat laluan pejalan kaki ntuk tourist2.. then menara tu pon korang bleh naik ntuk tengok bandar London nih.. tengah2 jambatan ni boleh bukak bila ada kapal lalu.. Tower Bridge ni letaknya kat atas Thames River.. menghubungkan 2 kawasan kat London ni laa.. ade banyak lagi jambatan lain tp ni lah yg paling glemer kan..cantik kan jambatan nih.. ok da habis part cute2..

Tower Bridge ni ialah tempat hukuman dijalankan keatas pesalah2 satu masa dulu.. pesalah akan dibawa ke puncak menara tu dan dicampak ke dalam sungai thames tuh.. then diambil dari dalam sungai tu dibawa naik atas balik dan dicampak sekali lagi..proses tu berulang kali sampai mati laa orang tuh.. pastu kalo mayat2 pesalah pon dibuang kedalam sungai dari jambatan ni jugak.. keji giler omputih ni sebenarnyer..huhu..

ok gambar2 diatas ni plak ialah Tower Of London.. eh korang jangan gatal2 nak bandingkan Tower Of London dengan KL Tower plak.. pasal memang takde kaitan.. KL Tower tu menara.. Tower of London ni plak one of the Palace kat England nih.. so kalo dah nama Palace tu for sure laa ni istana tempat tinggal Raja England dulu kan.. tapi Palace ni unik sket.. pasal dia 2 in 1..

kat sini ada tempat tinggal Raja dan juga tempat tinggal pesalah..huhu..kire one of the tempat kurungan terbesar kat England ni lah.. ada Court dan tempat jalankan hukuman skali.. apa hukuman diorg?? pancung (beheaded), pastu tarik kaki dan tangan sampai putus, rendam dalam air, tempat tahanan diorg pon berlantaikan air.. haish..kejam kan.. dan Tower of London ni dekat jer dengan Tower Bridge..pasal tu nama lebih kurang sama.. so kire dua2 tempat hukuman ni saling berkaitan dan memerlukan antara satu sama lain..uhuhu..

More London (takde name lain ke nak taruk??)

London Bridge? (tengok nama kat dinding bawah jambatan tuh)

with Kak Abby kat Tugu London Bridge

gambar2 atas ni plak adalah rumah idaman aku..wahahah..inilah Kengsinton Palace.. kat sinilah Queen Victoria dilahirkan dan dibesarkan sebelom die jadi Queen (lepas jadi queen die pindah Buckingham Palace) kat sini jugaklah tempat tinggal Lady Diana The Princess of Wales dan keluarganya termasuklah Prince William.. kat sini jugak ada beberapa rumah kerabat2 diraja England.. lepas Lady Diana meninggal, Istana ni ditinggalkan gak..diorg pindah istana lain.. so tempat ni pon jadi laa muzium yg kene bayar kalo nak masuk..huhu..kat sini gak ada memorial Lady Diana.. nanti adalah upacara memperingati die kat sini..huhu..anyway berhala depan istana tu ialah tugu Queen Victoria time die muda lagi (time first ditabalkan jadi Queen).

Paddington Station (dulu kitorg meninggalkan London dengan menaiki bas..sekarang naik train lak)

nilah dalam Paddington Station..stesen utama kat London ni untuk menghubungkan train seluruh England.. macam KL Sentral laa nih.. pernah dengar Paddington Bear?? kat sini laa asal citer tuh.. kisah seekor beruang tak bertuan yang ditinggalkan kat Paddington Station nih.. ok nanti kite buat KL Sentral Bear plak eh..hahaha...

with my Oyster Card (macam Touch N Go kalo kat Msia tuh).. tapi Oyster ni khas kat London jer.. tak commercial giler nama..TNG lagi best nama..Malaysia Boleh..huhuhu...

Nantikan edisi khas Stadiums Tour Entry..ekekeke..

Till Then..cheers..

2 comments:

JASA said...

tengok gambar2 awak buat saya teringat sembilan tahun dulu

azarsyafiq said...

yeah..memang itulah tujuan saya..membawa kembali ingatan kpd org yg pernah datang sini dan membawa orang yg tidak pernah datang ke sini untuk merasai macam ade kat sini je..