Monday, July 6, 2009

Anak Omputih

Mode: merepek sesukasukihatikuini setelah hantar esaimen..


Kalau korang kenal aku sure korang sume tau yg aku ni seorg bakal pendidik kan. Orang kampung aku panggil education consultant atau ape yg David Beckham panggil sebagai Cikgu (ke David Arumugam eh?dulik hape aku). Dan korang patut tau laa nak jadi cikgu yang disenangi pelajar ni bukanlah semudah ABC mahupun main pok amai-amai. Haah korang sume pon pernah ada insan bergelar cikgu menemani dan menjadi penyuluh dikala korang dalam kegelapan kan (cmne ayat ni bleh terpacul dr otak ak nih??). dan masing2 ada macam2 pengalaman dengan cikgu korang kan. Ni aku nak story kasi gebang sket kat korang pengalaman aku dgn pelajar plak.

Di satu pagi yang agak dingin ala2 winter sonata. Di bumi kelahiran Mr. Bean. Aku melangkah masuk kesebuah kelas dengan penuh bergaya. Jaket hitam menyerlahkan kemaskulinanku. Dengan rambut tersisir rapi hasil gel rambut brylcream wet look, aku mengusha semua pelajar didalam kelas itu dengan sedikit senyuman tersimpul dibibir.

"Azar watch out, there's a table"... Gedeganggg...adeh pankreasku...

baiklah..lupakan tentang meja yg tidak sepatutnya berada disitu. Ya bacaan anda tidak salah, memang pelajar disini hanya memanggilku dengan namaku sahaja. Tiada istillah cikgu disini. Apetah lagi cikgu kacak mahupun cikgu Azar yg kacak bergaya. walaupun ia dilihat agak tidak sopan bagi budaya kita yang penuh liuk lentok ketimuran, tapi itulah realitinya. dan untuk panggilan yg sedikit rasmi mereka memanggil kita dengan Mr dan nama keluarga kita. Sure2 laa lagi aneh kan. Mr. Azni..huh..tersedak plak abahku yang sedang baca blog nih. Cuba korang bayangkan budak2 umur 8-9 tahun panggil aku Azar jer. Agak kurang ajar yer. Inilah akibatnya kalau bnyk makan bende2 yg tak disembelih nih. Tapi aku tak kisah. Aku cool beb. Terasa muda sentiasa aku.

dan rutin seorang cikgu tu macam biasa laa, tak membebel kat murid tak siap kerja, mesti mengumpat kutuk cikgu lain kat dlm bilik guru. Tapi aku tak camtu beb. Silap besar laa kalau korang ingat aku pon camtu gak. Ape barang pakai brylcream wetlook pastu mengumpat kan. Aku tolong murid2 ni belajar dan buat kerja la. dari meja ke meja aku bergerak membantu students membuat kerja dan menerangkan ape yg gelap. dan seperti yang dijangka la kan, sebagai seorg cikgu yg cool lagi stylo, sumer pelajar memahat harapan agar aku mendampingi diorg. pergh kekadang kat sekolah pun aku bleh terasa artis beb. dan ketika aku memikul tanggungjawab itu dengan penuh berdedikasi lagi bergaya, terjadi dialog dibawah:

ChibiMarukoChan: Azar, could you please help me with this question.
Aku: Yes Chibi. What is it?

amik nota. Nama pelajar itu bukanlah nama sebenar untuk menjaga privasi dan juga mengelakkan skandal liar yang mungkin boleh menjadi konspirasi menjatuhkan aku. amik nota juga bahawa nama pelajar tu dua patah perkataan macam nama contoh yang digunakan (Chibi-MarukoChan). amik nota sekali lagi bahawa nama ChibiMarukoChan digunakan kerana tetiber jer nama tu terjah dlm memori aku. so for sure laa takde kaitan antara yang hidup atau yang telah mati atau yang bakal mati.

ChibiMarukoChan: Ouh please don't call me Chibi. It's just like my father.
Aku: ouh your dad call you Chibi. OK then I'll call you ChibiMarukoChan orait.
ChibiMarukoChan: that's much better.
Aku: anyway if i call you Chibi it's like your dad, what i will be then if I call you ChibiMarukoChan?
ChibiMarukoChan: you're my boyfriend

secara spontan dan tetiber jer lagu Feminin bertajuk Untukmu terngiang-ngiang mengetuk gegendang telingaku. Angin bayu membaya diriku, sepintas lalu kuterkenangkan mu, memori indah...ah korang sambung laa sendiri.





aku suker ajar anak omputih. GRIN =D

13 comments:

masyh norddin said...

i like the part when u think you're still young.. takpe2, young at heart aku paham. layan la angin ko nak trase mude beb. n btw, aku tegelak nak mati bace 2nd paragraph ko, ayat2 novel, tak boleh blahhhhh. haha. but naisss one oso. memang ko ade bakat ar jadi raja lawak blogger. haha aku menanti cite shish kebab :D

Ka-E said...

weiiiii... mmg prasan tol la artis yg sorg nih~ wakakakaka.... tp mmg best... tergelak sorg2 kat bilik ni ha.. lantak la ape org sblah nk ckp..hikhik....

chibi maruko chan, brylcream wetlook, feminin, ayat novel??? hahahaha~~

ade satu soalan nih... sejak bile jadik spokesperson brylcream nih... x abes2 dok promote~ ape kaitan brylcream wetlook dgn ngumpat?.. ape kes daaaa....

azarsyafiq said...

masyi: heh shish kebab tu citer sulit kelas tertinggi tuh..nnt gua recall blk cmne bende tu bleh berlaku eh..da igt nnt bleh ar gua story..huhu..

kak kaE: time kasih singgah..hehe..mmg pkai brylcream wetlook dr dlu lg..tp kt sni x jumpe lak..promote dgn harapan brylcream dpt sponsor sy..bleh jd cam azhar sulaiman dlm iklan brylcream dulu2..haha..

awatif 'adilah atan said...

selain menerangkan kegelapan..anda juga memberi harapan. pergh. jadik bopren chibi. wakakakakka

fikrifayi said...

haha..cool2

Mohd Zamri [The Z A M] said...

Aku: anyway if i call you Chibi it's like your dad, what i will be then if I call you ChibiMarukoChan?
ChibiMarukoChan: you're my boyfriend

dammit!!! haha...

cik_kiAh said...

aku rase macam terbang dibawa angin selepas bace blog ko.adoi..

azarsyafiq said...

kakTiku: ngehehe..bopren la sgt..haha

fikri: hehe..tunggu cite dr ko lak..haha

zam: jeles ker??biar ar zam..ak single lg..huhu

cikkiah: terbang jgn tak terbang..huhu..

Dr.Dodon said...

haha.. amik ko bro Azar.. mcm best je cite ni..

azarsyafiq said...

dodon: best..mmg best pon..hahaha..citer budak2 dgn cikgunyer..haha

Syaza said...

jgn kate chibi tu terry-ann!!

azarsyafiq said...

kak syaza: wakakakakaka..haa yg tu lawak..huhuhu.. (-_-") adeh cmne bleh kantoi nih...

lin said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,色情,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女