Thursday, July 16, 2009

Of HP6, YM & Emma Watson

Aku bukak laptop, aku on YM aku. Erm.. Sebenarnya aku pergi tengok citer Harry Potter and The Half Blood Prince kat Vue Cinema petang tadi. So secara otomatiknya aku merupakan antara penonton Harry Potter terawal laa dekat UK nih. Hari pertama je aku da tengok da. So balik2 ni aku berhasrat nak review sedas dua pasal citer ni yang da masuk judul ke-6 dari 7 novel2 Harry Potter. Aku memang suka citer Harry Potter ni sejak dari dulu lagi walopun banyak tahyul2 dan khurafatnya. Tapi aku tengok ada guidance laa kan. Bukan tengok pastu percaya lak. Sengal namanye. Nama pon filem kan.

Citer HP ni agak significant untuk aku dan kawan2 sebaya aku pasal macam kitorg membesar bersama2 plak. Start filem 1st tahun 2000 time budak2 sihir tu kecik dan aku pon kecik lagi sampai laa sekarang ni bila budak2 tu da semakin dewasa dan sama ar aku pon da dewasa. So tu buat citer ni lebih bermakna kat aku. Rasa sama2 membesar dan macam satu sekolah jer dulu. Duduk sebelah2 dlm kelas. Pastu pinjam pemadam bendera aku tak pulang lagi. So citer HP6 kali ni jugak bagi perasaan baru kat aku. Pasal ape? Pasal aku menonton citer tu kat bumi citer tu berasal. Gua tengok HP kat Britain beb. Pergh. Lagi ar aku rasa dekat dengan citer nih. Kalo dulu aku tengok sekadar tengok jer. Tadi aku tengok scene2 kat London dan kawasan sekitarnya dlm citer tu, aku bleh berkata dengan riaknya, "eh tempat ni gua da gi beb","haa gua tau tempat nih","alaa Trafalgar Square tu dulu gua bergambar tunjuk peace depan tu" dan sebagainya. Tak ke takbur bunyinyer tu? Selain tu bile aku tengok scenary surrounding shooting tu sume macam aku da pernah g jer. Gunung2, padang terbentang luas sepanjang naik Hogwart Express, aku naik train kat sini pon macam tu laa jugak environment dier. Lagi power bile aku tengok Hogwart tuh. Macam banggunan2 dan istana2 lama yang aku dah pergi jer. Lagi best bile aku rasa Marjon ni pon da macam Hogwart dah. Heh. Usang gak Marjon ni sebenarnye.

BUZZ!

eh sapelak buzz YM gua nih???

EmmaWatson: Yo Azar..Hi..You alright beb?
Azar: heh..ok jer..pehal?
EmmaWatson: ekelee, gua tegur baik2 lu jawab camtu lak.
Azar: yer laa..i'm good..you rite? so apercer??
EmmaWatson: eleh tak ikhlas. lu da tengok blom filem terbaru gua. da tayang arini tau.
Azar: dah. gua da gi tengok petang tadi.
EmmaWatson: Lu gi dengan sape beb?
Azar: lu sebok nak tau pehal?
EmmaWatson: ala gua nak tau jer.
Azar: gua g dengan member2 gua laa.
EmmaWatson: so amacam citer baru tuh? best tak?
Azar: ok jer.
EmmaWatson: eh lu ni pehal beb? emo2 lak? gua excited YM dgn lu, lu camni lak. apekes?
Azar: kalo lu taknak YM takpela. gua tak pakse pon kan.
EmmaWatson: eh gua tau nih. sure lu jeles pasal scene gua dengan Ron dalam filem tu kan. Scene romantik Ron sebut2 nama gua kan.
Azar: pahal lak gua nak jeles?
EmmaWatson: Azar, kan gua da bgtau lu. kitorg berlakon jer. gua takde pape feeling pon. seyes beb. lu kene paham laa gua pelakon ikut arahan director jer. bape kali gua nak cakap.
Azar: alaa gua paham laa. lu pelakon box office. gua takat belakon dlm camera kawan2 gua then upload fesbuk jer. koman sket uplot TiubKau (youtube).
EmmaWatson: so lu jangan la jeles tak tentu pasal. lu ingat gua suke sangat ke buat scene camtuh. kalo dengan lu lain laa.
Azar: tak lah. gua tak jeles pon. Ok laa.. jeles sket kot. lu janji jangan over2 camtu lagi tau. merana gua dalam hati.
EmmaWatson: alaa poyo laa lu nih. majuk konon. lol. eh tapi patot gua yang majuk dgn lu. pasal lu tak dtg time premiere kat Leicester Square London minggu lepas.
Azar: eh gua da bgtau kan yang gua ada kelas haritu. mane bleh gua skip2 camtuh. marah sponsor gua kang. bukan lu taja biasiswa gua.
EmmaWatson: alaa taknak seribu dalih. gua da mimpi2 da jalan atas kapet merah sama lu.

BUZZ!

MichaelOwen: yo azar..watsup!!
Azar: pehal ko??
MichaelOwen: eh gua nak gi negara lu ni weekend nih. ade friendly match ntuk Asian Tour. Ni first debut gua dengan MU nih.
Azar: Lu ingt gua pedulik??
MichaelOwen: alaa gua nak mintak sket tips2 untuk g negara lu nih beb.
Azar: lu jangan nak gedik2 nak pakai tebal2 pasal kat sna panas. bukan sejuk cm kat sini. kang demam lak kang saket lagi. lu tu da slalu sakit. ngade btol. kang rugi duit Alex Ferguson beli lu. pastu pasal nak lawan team negara gua tuh. erm. lu takyah risau sgt laa. geli2 jer lawan diorang tuh. eh dah laa. gua busy buat esaimen nih. blah ar.
MichaelOwen: eh ok. sori kaco. thanks bro. chow.
Azar: blah blah..

BUZZ!

EmmaWatson: lu buat apa lame tak reply gua nih. lu layan YM awek lain ke ha?
Azar: Michael Owen sebok tanya tips nak g Msia. gua malas layan.
EmmaWatson: alasan. yer ker nih?
Azar: lu taknak caye sudah. sape la gua ni nak pakse aktress box office cam lu.
EmmaWatson: eleh poyo. yer laa. gua percaya. eh lu komen2 laa sket HP6 tuh. ape lu rase?
Azar: ok laa. jujur gua bgtau ape yg gua rase eh. gua rase citer kali cm agak lembab n slow laa. pastu plot lak gua rase cam melompat2. tak clear sgt. tp yg kali ni la paling kuat main dengan emosi dan perasaan. sedih, kesian, seram dll paling menyerlah dlm kali nih. cam dulu kan kire biasa laa kan. and kali ni pon lebih matang da dewasa. kalo dulu macam citer hiburan kanak2, skrg ni da jadi citer remaja lak dah nih. eh lu tolong bagitau kat David Yates director lu tuh, kalo nak emphasise sgt scene2 romantik tu soh die resign and kasik kat Yusof Haslam laa. Gua rase macam bnyk benda dia left out pasal nak highlight sgt scene romantik dan konon2 menunjukkan kedewasaan tuh.
EmmaWatson: erm.. betol gak tuh. tapi sape Yusof Haslam beb?
Azar: rugi pelakon hebat cam lu tak kenal Yusof Haslam. lu tau 'Sembilu'? 'Maria Mariana'? takpon 'Gerak Khas'? gua pon bukan tengok sgt. so takpelah bukan penting pon. tapi tu lah. seyes gua suke bile emotions berjaya dimanipulasikan dlm filem nih. sorry bahasa gua mmg tinggi. tapi bende2 len plak yang macam kureng. dan bnyk gak bende2 yang gua kecewa sket. trailer gempak tp sket je part gempak tu dlm film. lu bayangkan beb, org blakang kerusi gua pon biler abes citer tu macam tertanye2. "finished?? just like that". (beberapa perkara lain terpaksa gua buang dlm perbualan ini untuk mengelakkan dr jd spoiler film ini) so overall untuk film ni gua bagi 3.5 bintang jer dari 5 bintang. 3.5/5. tapi overall film kali ni ada penambah baikan dan kemantapan dlm beberapa sudut dan ada kekurangan dari pelbagai sudut lain. so camtu laa.
EmmaWatson: ouh camtuh. takpelah. mybe bnyk lagi bleh improve ntuk next film yang akan dibuat dlm 2 part. satu tayang November 2010, satu lagi July 2011. tu perancangannya la. lu ada kat sini lagi ker time tuh.
Azar: kalo lu sponsor tiket flight sumer, walau gua kat Msia pon gua sanggup datang. eh ni ada lagi satu gua tak puas ati. gua tak puas ati pasal watak lu tak bape bnyk sgt dalam filem nih. sekejap2 je lu ada. patot director bnykkan lagi scene pelakon hebat macam lu nih. baru gua suke tgk nnt.
EmmaWatson: hehe. gua tau lu syg n amik berat kat gua. ni gua ada satu soklan nih.
Azar: hehe. aper dier?
EmmaWatson: biler lu nak masok meminang gua?

Secara spontannya gua tros jer sign out YM gua. agak2 ibu gua nak ke pinangkan Emma Watson untuk gua??


p/s: korang nak bace review btol2, sile cari kat internet atoupun dlm newspaper or mags. kat blog aku, aku review dgn cara aku. cheers....

18 comments:

The Z A M said...

aku rs ko lagi misteri dr aku kot. bkn monolog dlmn lagi ni, brader... monolog buang tebiat... haha...

Syaza said...

hahahahaha~ XD
terguling2 gua baca entry kali ni sambil wat assignment..
ish3, susah bila org prasan nih..
neways, mmg menarik entry lu kali nih..gua suke..
mmg trend wat conversation style ek blog skrg..hahaha..
bagus2..teruskan usaha..

azarsyafiq said...

zam: lu monolog dalaman beb..gua monolog tengah2..antara sedar dgn tak sedar..huhu..lu bnyk sgt monolog dlmn..pasal tu cam bnyk prob jer..idop ni kene ceria baru r bahagia..tgk mcm gua dgn emma watson nih..gurau2 manje jer..huhu

kakSyaza: hehe..blog gua mmg leh jd tmpat lepas tension beb..jgn guling2 tergolek suda yer..kang tak siap lak esaimen..gua tgk blog org len camtu sure ar gua nak try test gak taruk ym gua dlm blog..huhu..nyway thanks sudi baca repekan sy kak..haha

cik_kiAh said...

woi,sape pulak la emma watson and michael owen tu? ko ni lawak r.haha

azarsyafiq said...

emma watson tu yg blakon jd hermione dlm harry potter tu lahh..michael owen tu lak yg baru berhijrah ke MU dr newcastle dan akan bermain kt Msia nnt..puas ati??huhu..psl hubungan kami yg akrab itu..biarlah rahsia..wahahaha

isz kakak tiri azar said...

oitzz~~~
ak bru free ne..bru dpt komen..
bgs2 entry ko ..tp.....
PRASAN lebih..siap laki ak pun ko nak buh..sian c owen ok..jan ar reveal dia baik ngan ko..kang org tau spa bini dia yg sbnr ok..hehehe

azarsyafiq said...

ak rase ko perasan lebih..ak tu sume disokong oleh fakta..heh..

Ka-E said...

starting bace je i was like.. pe kes mamat ni prasan sorg2?! LOL!!~~

tp mmg best la... walaupun tema die ala2 YM tp ade originality~ org terhibur la bace.. nampak la purpose nape 'conversation' ni diletak kat blog~~ hehehe~~

nasa said...

bgus laa kau sign out awal2 azar..aku rasa mesti mak kau nk gadis melayu gak wat menantu kan?? :p

nasib baik laa diorg xpaham apa kau tulis..agak2 kalo diorg paham,diorg pun dok guling2 gelak bc ko punye review nih..

azarsyafiq said...

kak KaE: eceh..cam komen pengkritik novel ler plak..tp sy tak prasan pon kak..emma watson tu yg perasan..sy bese2 jer..huhu..

nasa: eh ko jgn ckp cmtu nad..mak ak da approved da..tp ak kne bli handbag dlu ntuk die baru die nk pinangkan..huhu..heh mmg diorg tak paham..emmawatson je yg paham..psl die da bese borak cmni dgn ak..huhu

masyhi norddin said...

one word SENGALLLLLL!!!!

azarsyafiq said...

pehal lak sengal?? ni mst ko jeles kes ak dgn emma watson kan???

NaniDaniela said...

haha..tip top entry ko ni beb
aku mang minat entry gini
b4 ni aku da penah melawat blog ko nih...
tp ble tgk entry ko speaking cm kucing
"bajet r budak ni..." ahaks
tp aku tgk entry y bajet tu jek
entry y lain2 aku x check pon
hoho...

azarsyafiq said...

heh..gua bukan bajet..gua nak share citer gua jer..ni pon org ckp bajet ker..haish..huhu..
nyway ape pendirian ko nih..kejap tiptop..kejap bajet..huhu..

The Z A M said...

Lu makin lama makin poyo ea... haha..

azarsyafiq said...

zam: lu mmg tak puas ati dgn gua kan..da dok jauh2 pon tak puas ati gak kan..lu mmg kan..wahahaha..

ZaaRz said...

hohoho...

emma watson dah belajar bahse melayu untuk ko ke ? bgus2... lepasni suh die blejar bhase baku pulak ek :p

papepun, nice review for those 2 stories.

ini.shaye.yg.chumeyl ^^ said...

bapak merapu!nice-ness la weyh :)