Tuesday, August 25, 2009

Puasa Kat UK...

Salam and hello everybody..

Kepada yg muslim, masih gagah berpuasa? bukankah puasa mengajar kita untuk sabar dan sesunggugnya Allah akan bersama orang yang sabar. renung2kan dan selamat beramal..

Time aku tulis entry ni adalah pada hari ke 4 Ramadhan waktu Plymouth.. aku nak explain pengalaman or citer puasa kat negara omputih bekas penjajah Tanah Melayu ini (semangat bulan kemerdekaan beb).. dah ramai sangat orang tanya aku kat fesbuk,frenster,YM dan pelbagai lagi cara perhubungan di dunia tanpa sempadan ini camner puasa kat sini..so meh sini ak explain fakta2 yang korang bleh tau pasal org Msia yg puasa kt UK...pasni sape tanye ak bg link blog ak jer..wahahaha...

1) sehingga hari ini, waktu habis sahur adalah pukul 4.15pg dan berbuka 8.30mlm..camtu laa lebih kurang..tp makin lama die berubah kan..so puasa agak panjang dr kt Msia..syukur puasa skrg ni time autumn..kalo summer die punya sahur pukul 2pg buka pukul 10.30..apeciter..huhu...

2) aku kat sini elok jer bersahur dan berbuka makan nasik..siap ade kicap lagi..kitorg kat sini tak berbuka makan salji okeh..sgt tidak logik...

3) since skrg kitorg cuti..mmg agak membosankan puasa disini..

4) kalo kuar city centre ramai orang selamber jer makan..hampesh tol...skali gua call jabatan agama islam kang tak cukup van jenazah angkut sume org..

5) selama ni aku kuar city tak pernah terpikat pon bau pasty, fish n chip mahupun apepe masakan omputih nih..tp skrg daging babi salai pon aku bau sedap semacam...apahal...

6) kat sini takde bazar ramadhan..honestly ak bukan suke sgt g bazar pon kat Msia dulu..pasal ramai org n bersesak2..tp skrg baru kene penangan rindu menusuk kalbu tak hengat punya..meronta2 jiwa nak g bazar ramadhan wa cakap luu...tp skrg kt Msia bnyk H1N1 kan..malas gak ar nk g..malas nk kene jd ninja bertopeng2..

7) kat sini ade je kitorg buat semayang terawih jemaah..moreh dgn iftar lagi..semayang terawih bukan boleh buat kt negara Islam jer..yg penting nak taknak buat jer..

so tu jer ar kot..ade pape sila tanya kat kaunter pertanyaan jabatan agama Islam yg berdekatan..

3 comments:

i r r i n a said...

city centre?
whoah!besau nau ke plimot tu???

kih3

fieqa said...

hahaha..nice story~..
selamat berpuasa!

azarsyafiq said...

irrina: besau beb plimot nih..ko ape tau..huhu..

fieqa: haha..selamat berpuasa juga