Friday, January 30, 2009

Gambar gua blur beb..

Salam readers sekalian.. sekarang ni aku nak citer sket kenapa gamba yang diambil boleh blur (kabur) dan cara mengatasinye..heh..camera gua dah bli mahal2 skali gambar blur plak kan..pehal nih..hehe..Ok sekarang aku akan menjawab persoalan itu..


Ade 3 jenis blur yang perlu korang tau kalau nak atasi masalah blur nih..

1) lens camera korang kotor (lap ar sket..setel masalah)

2) focus blur (kabur sebab focus)

3) motion blur (kabur sebab pergerakan)


Ok..focus blur berlaku sebab gambar korang tu memang out of focus ar kan.. so penyelesaiannye..fokus balik..turn on auto focus and focus balik.. maybe gak sensor korang akan focus kat tempat len..kat tempat yang bukan korang nak focus.. so manual focus amat membantu..entry lain i’ll talk about manual focus..


Motion blur plak berlaku bila subjek bergerak dalam frame kamera ketika kamera tengah nak snap (during exposure is being made) dan shutter speed yang digunakan tak cukup pantas nak freeze kan pergerakan itu.. pergerakan ni plak boleh berlaku bukan sebab subjek bergerak dlm frame jer..tp bila camera sendiri yang bergegar (tangan tak steady)..contoh mcm ambik gambar dalam LRT yang tengah bergerak..


Tapi kawan2 kene ingat..blur disebabkan pergerakan ni ada gak baiknya..kadang2 bleh hasilkan gambar yang cantek gak..memperlahankan kelajuan shutter (pengatup) boleh menghasilkan gambar yang dpt tangkap pergerakan itu..ini akan menghasilkan movement trail yang cantik kalau kene caranya..shutter speed dikira slow pada kelajuan bawah 1/60s..slower shutter speed digunakan bila dalam keadaan cahaya yang tak mencukupi..


So kalau kita taknak gambar kita ada motion blur (nak capture freeze subject without movement trail) kita kene naikkan (lajukan) shutter speed dan satu2nya cara untuk membantu langkah itu adalah dengan menambah kuantiti cahaya..(kalo tak gambar gelap)..jadi lampu denyar (flash) sgt penting disini..


Selain itu..untuk membantu kuantiti cahaya masuk kedalam camera (pasal nk guna shutter speed tinggi/laju), aperture juga boleh dikurangkan F stop number nya (meluaskan lagi aperture) untuk bagi lebih banyak cahaya masuk.. selain itu ISO jugak boleh ditingkatkan..


So agak2 berapa shutter speed yang sesuai ntuk membekukan aksi?? Sebenarnya ia bergantung kepada keadaan, ikut kreativiti tukang ambik gambar tu dan camne hasil yang dikehendaki..ape2pon korang kene eksperimen sendiri.. sebab keadaan sekeliling sentiasa berubah..so takde rules tetap untuk shutter speed nih...tapi bg ak shutter speed 1/125s will do..


Anyway here are some suggestions:


Orang posing untuk portrait : 1/30s (pasal die posing keras je kan..xde masalah)

Orang berjalan : 1/120s

Budak2 @ binatang : 1/250s (pasal diorg aktif dan bnyk unpredictable movement)

Sukan @ aksi : 1/500s


contoh motion blur :::


camera yg bergegar/bergerak

gambar ni disnap dlm LRT oleh member ak..confirm2 tak steady gegar2 kan.. tapi ak suke gambar ni..menarik..ade kesan khas gitu..mungkin jgk sbb subjek die kot..huhu..so tak sume gambar blur kene buang eh..huhu


subjek yg bergerak

gambar member gua menari tak hengat dunia..huhu..see ada kesan pergerakan (movement trail)..gambar ni guna flashgun dengan shutter yg slow 1/8s jer..tp ia still menarik pasal ade kesan pergerakan tu..so viewer nampak n dpt rase ar tarian tuh dari gambar freeze jer nnt org igt diorg buang tebiat plak posing gitu...huhu

Tuesday, January 27, 2009

New Uploaded Photos

Ladies and gentlemen...

hehe.. I have uploaded some new photos into my photo collection in MY FOTOPAGE..
feel free to visit it and drop some comments on the albums so that I can improve my skill in photography.

 - Fotopages.com - Fotopages.com
want to see more?? visit MY FOTOPAGE

some notes: i divided the photo collections into albums according to its theme. so don't just see the pictures outside the album. please click on "view all photos" on each album to see every pictures in the album. the pictures outside are only for album's cover. (i tell you this because lot of my friends were complaining about it. "sikit je gambar pesal". pasni ko tanye lagi siap aku sekeh.)

So my friends..do comments my photos ya.. i'm still new and learning in this field. a lot more to learn. a lot lot more to improve..hehe..thanks yaa....

AZARSYAFIQ[PHOTOGRAPHY]

Friday, January 23, 2009

An Untold Fairy tale

Part 1:
Once upon a time, in a kingdom far-far away (hehe). There lives a community of fairies. There are so many types of fairy which the writer does not know how many of them. In one family, lives a lot more fairies. It is all about fairy in that kingdom. Thus it makes most of them feel a total boredom in their heads as they only see fairies. Wherever they turn they will see fairies. It may be fun for us but they are already tired with it. Until one day, a little cute fairy wants to discover a new world. She believes that the world has so many things to be discovered. She can explore a lot new things if she manages to get out from the community. As a result, one day, with utmost determination, she flies out and leaves her family. She flies up high and sees which part of the world is the best for her. Until she finds a land which looks like a potato (The writer's history teacher told him that if he wanted to draw Malaysia map, imagine potato). Additional information, she likes sweet potato. Therefore she wants to land on that big potato. She is a good and obedient fairy. She still remembers what her mother has told her. "Never show your real look to the human being. They will catch you and make money of you. While you are suffering''. The advice really scares her thus she tries to be more careful and alert. While she is flying, out of the blue... "FLASH"... A thunder strikes. "Arghh...My eyes". She is screaming. End of part 1.

Ok sebenarnya ak nak share something dengan korang nih. Aku pun taktau laa ni betul-betul or kesilapan teknikal. Jadi biar laa kita sama-sama bincangkan yer..haha..tengok 3 gambar dibawah dan nilaikan..klik untuk besarkan ok...

gambar 1: aish gelap plak. kene pasang flash nih

gambar 2: (flash dipasang). Aik..ape plak bende kat bawak belah kanan nih..test skali lg..

gambar 3: test tangkap skali lg takde paper plak..huhu...

Ok sekarang korang tengok ketiga-tiga gambar tu sekali lagi.. Gambar ni diSNAP oleh pakcik aku iaitu Aengah kat sebelah rumah aku jer (corner lot tepi tu). Perasan tak kat gambar yang keDUA.. Ada satu entiti yang kelihatan terbang seperti serangga kat belah bawah kanan tuh. Adakah ianya serangga?? Memula tengok memang nampak macam serangga. Tapi bende tu macam bercahaya sendiri. So kitorg rase benda ni macam pari-pari laa pulak. Tetibe teringat lagu syair si Pari-pari. Pasal apa kitorg rase ni pari-pari....

1) ni data ketiga2 gambar tu. Camera set mode manual. Shutter speed 1/2s. Aperture f2.8. ISO 800. Camera Olympus SP 560uz. Camera mounted on tripod.

2) sela masa ketiga2 gambar ni hanya beberapa saat sahaja. "gambar 1 diambil. eh gelap sgt pulak. tekan button flash dan amik skali lagi. tengok kt skrin preview, eh apa nih. tengok depan balik, takde pape pon. dan snap skali lagi. camtu ar lebih kurang".

3) cuba tengok gambar nih. kalau serangga for sure dapat nampak bentuk dan warna dia. tgk gambar 2 diatas kan kerusi tu pun boleh nampak kan. cerah jer. tapi benda ni macam keluarkan cahaya sendiri.

4) kalau korang tau pasal camera, korang tau betapa shutter speed 1/2s tu sangat slow dan boleh dapat movement trail kalau subjek bergerak. ada korang nampak movement trail entiti tu dalam gambar nih? maknanya die pon terbang slow jer ala2 menikmati keindahan rumah aku..huhu..

5) Kalau serangga kan..takkan kitorg takleh kesan die dah lepas snap pic tu. sure dengar bunyi kepak die or bunyi die mendarat kt rumput ker..

6) bawah entiti tu takde shadow die pon..

Part 2
"Adeh makk...Sakit mata eden nih..Sapo laa tembak flash memalam buto ni..eden janji takkan lari lagi laa kalau ini padahnyo.." That was the last time she went out without her mother permission. Ouh did the writer mentioned that she was from Negeri Sembilan? The writer was only guessing. No heart feeling ok.. The End..

So what say you???

Monday, January 19, 2009

Cohort 5 is being grateful???

Salam..

ngeh2..what'sup bebeh..after about a week my blog is abandoned due to my so called busy-ness and other crap things, at last i'm back..yeahh...

so what i'm going to write for now is..errm..about my Cohort. if you don't know what cohort is, just use batch then..same meaning in this context.. last week from 12-14 January 2009, my cohort (Cohort 5 TESL IPBA) went to a place called ESSET in Kajang (or shoud i say Bangi?)..i don't know the full name for this acronym but the given name for this place is Institut Keselamatan Sosial KWSP. erm..hopefully it is right..hehe.. what we were doing there??

for your information, we were there for our pre-departure briefing cum motivation camp for us before going abroad..waarghh...why we must go to a 3 days camp while before this our seniors just have it for one day only? that was our (Cohort 5) first impression when the representative from Sponsorship Division Ministry of Education mentioned it to us.. "we are going abroad, no need another camp after what we have been through from BTN,English camp etc. those camp were bad, really bad..remember our experience in Cocraine?"(not sure the spelling, but C5 sure get what i mean)..that was what we thought before we went to the briefing..don't trust me?? check our yahoogroup account..haha..

at last, on the day itself (12 Jan) we pulled our trolley bag, carried our bagpack and beg balik kampung and we hardly stepped to face another suffering prepared for us (as what was lingering in our mind)..we were waiting for the bus at the garage between block 3 & 4..waaa this time we can see a long time (about 3 months jer pun) separated friends after our cohort dinner..we can see many changes in them..new hairstyle, getting chubbier..hehe..etc.. then we moved to ESSET..haish..we was preparing mentally to be totured again like btn i would say..and stay at a place like Cocraine again..haish..what can we do, we just in service students..ikot je laa..

after about 30minutes, we arrived......................................................................
ngaingai..no words can describe..huhu..out of our imagination, the place was really cool beb.. suddenly Cohort 5 became spirited to attend this course..haha..the place i think no need to be mentioned. just go through my friends (cohort 5) blog, friendster account, myspace, sure they will describe how nice the place was..so blablablabla..the place was awesome, the food was great, the activities was the best, chicken dance, travellers cheuques, lounge suit and so on so forth...

Then after we came back to IPBA and to our hometown, I heard from my friends that it was the best course we ever attended in IPBA..woo..i must agree with that..then i scroll and read through our yahoogroup, some cohort 5 blogs, friendster and elsewhere, everythings mentioned about the course was the good one..best laa..buat lama sikit pun takpe laa..dan lain2..waa..honestly i also feel the same thing..best siot..you know what, the best part was, all of us (cohort 5) really satisfied with this pre-departure briefing course..and for your information, it was so hard to make all of us satisfy with one same thing..there will always some dissatisfaction among us about things..but this course really made all of us feel great..haha..it was a great course and i believe cohort 5 agrees with my statement..everything was just perfect..haha..and the most important thing, it made cohort 5 feel grateful for this course..hmm..even some of cohort 5 was not happy with our cohort dinner..but this one..everybody was happy...

so for the very first time, Cohort 5 is being grateful..hmm....

My beloved cohort..COHORT 5 CYCLE 2 TESL IPBA

Sponsorship Division
Ministry Of Education Malaysia
thankYou for a great course..and not to forget for sponsoring us..hehe

p/s: i'm not being cynical towards my own cohort, i just want us to open our mind and think..

Saturday, January 10, 2009

Sayang, Sayang, Sayang...

Orait everibadii... since aku akan bertapa agak lama tinggalkan blogging.. aku tinggalkan korang yang melawat blog ni dengan sebuah lagu rap bawah tanah yang cambest siot..

So dengan ini I proudly present DMent from AOA, The Trinity & 5forty2... He is so talented in making beats and producing songs.. Actually he is one of my brethen in 5forty2 and he is our beat maker,producer and rapper as well.. so support 5forty2..haha..chekedaout...

dengar kat sini yer..
amp.channelv.com/dment
soundclick.com/DMentTheFirst


DMent - Sayang, Sayang, Sayang
Produced by DMent
Written & Mixed by DMent
Beats by DMent
* sampled off from a chinese song entitled SHE

(1st verse)
I pun tak tau nak cakap macam mana
Takkan tak faham bahasa, takkan you tak pecaya?
I sayang you dah lama, dah kenal hati budi
Kalau takde you sehari, hidup ni jadi sunyi
Memang I tau diri I banyak sangat kurang
So ambik yang jernih yang keruh kita buang
Tanak janji pape sebab jodoh kat tangan tuhan
Kita boleh merancang, tapi Dia yang menentukan
I tanak yang lain, I hanya nak you sorang
Biar lah nak kata apa, toksah peduli orang
Yang penting kita sayang, antara satu sama lain
I banyak girlfriend, tapi I tak penah main-main
Dengan you, percayalah I memang serious giler
I nak kawin dengan you, persoalannya bila?
Masa sama dah ready, tunggu hidup jadi stabil
Jangan risau sayang I leh tahan you punya bebel

(Chorus)
Aku tanak berjanji sebab semua belum pasti
Nak hidup berapa lama tu belum tau lagi
Kita boleh merancang, jangan fikir bukan-bukan
Kita cuma boleh doa, mintak tolong dekat Tuhan

(2nd verse)
You bagi nasihat, tolong I bila jatuh
Hati kita dekat-dekat walau duduk jauh-jauh
Jumpa slalu pun tak elok, boleh fikir sendiri
Kita boleh pandu mana hubungan kita nak pegi
Apa kita nak jadi, mesti kita ambik tau
Bercinta kena ikhlas tak boleh ragu-ragu
Bukan you number satu sayang, I mintak maaf
Kena faham, mak I lagi tinggi dia punya taraf
Jangan sebik-sebik, jangan muncung-muncung
Cuba senyum-senyum, you tau tak kita ni beruntung
Sebab kita dapat hidup, you pulak dapat kenal I
Rumah tangga nak diri tu tak boleh terbengkalai
Itu impian kita, kena ready macam-macam
Kena blajar pandai-pandai, kena rasa banyak garam
Baru diri sedia, takde nak bedebar sangat
Kena kuatkan iman dan kena banyak bersabar, ingat

(Chorus)
Aku tanak berjanji sebab semua belum pasti
Nak hidup berapa lama tu belum tau lagi
Kita boleh merancang, jangan fikir bukan-bukan
Kita cuma boleh doa, mintak tolong dekat Tuhan

(Outro)
Aku mana boleh nyanyi, aku cuma boleh rap untuk kau
Tapi aku dah cuba
2004-2008, no tak beb, infiniti, peace

Bebelan Sesukasukihatikuini....

Assalamualaikum & salam hormat..

Setelah lama aku tak memperkotak-katikkan entry blogku ini. Akhirnya dapat gak aku merepek barang sedas dua kat sini..haha.. Kemana aku menghilang eh kalau korang tertanya-tanya ke..kalau laa.. ye laa.. mana la tau kan.. tengok komen tak berbalas ke.. apa ke..

Sebenarnya aku tak menghilang pun.. Ada jer.. Cuma takde masa nak ngadap encik laptop ni..haha.. Actually aku balik IPBA,KL aritu untuk buat visa ke UK.. Tu pasal malas nak online tuh.. So rest laa kejap..

Untuk pengetahuan sidang pembaca sekalian..Buat visa untuk g UK sangat susah..sangat banyak songeh..huhu.. cakap lain..sekali betul2 lain plak..takpelah..since 25 of us semuanya first time buat visa g UK kan..so it was a good experience for all of us.. setelah 2 bulan dok golek2 depan tv jer.. so aritu gi laa buat kerja lama time dok IPBA..jalan kaki g stesen Kerinci, Nek LRT,Makan & lepak kat Scud and Cafe Block 4 dan juga menapak naik tangga ke tingkat 7 blok 1 pasal lif rosak (ni plg siot nih)..

Urmm..kepada pembaca yang mengikuti perkembangan gambar2 koleksi ak kat fotopages.. doakan laa supaya aku lebih rajin mengupload gamba kat situ..wahaha.. photoshot dah banyak..tapi sume dok peram dalam harddisk jer..haha.. pemalas siot.. so InsyaAllah aku akan upload sume koleksi yang aku ada..bukan apa..nak enhance pictures tu amik masa sket..agak bnyk kena buat.. tu yg sangkut tu..haha..

So tengah tengok2 blog aku yang da agak lama tinggal nih..ak nampak ar dua orang member aku jadi follower ntuk blog nih..haha..THANKS KHIROL & IZZY..ni buat aku makin berkobar2 nak taruk entry yg bernas nih..baru berbaloi orang follow kan..stylo ar..

lepasty buat IZZY...ko suruh aku tengok blog ko kan..haha..time aku tengok tu dah agak terlewat ar..aku tau ko nak suruh aku join photography contest tu kan..haha..sebenarnya aku memang dah plan nak g YOUTH'09 tu dengan Fikri.. But then ada perkara yang tak dapat dielakkan..so tak dapat la pergi..then baca lak yang ko pun pergi gak..ala ruginya..takpelah..kalau ko masuk contest tu or sesapa geng aku yang masuk contest tu, aku doakan korang menang ar eh..korang boleh ar..stylo ar..nak gak aku gebang2 kat blog nih..weh yang menang photography contest tu member gua tu beb..haha..tak ke smart tuh..haha..papepun all the best..

ouh one more thing..aku dah taruk segment baru kat tepi blog nih..bertajuk "photography links" yang menempatkan link2 photography yang aku suka masuk..so link2 tu banyak mengajar pasal fotografi ni laa..ak belajar2 pun dari situ gak..so ape salahnya kita berkongsi ilmu kan..tak rugi pape pon..so kepada kaki2 fotografi sekepala aku ni..senang2 view laa bende2 tuh..pastu kalo ko ada ilmu len lak share2 ar skali kat aku eh..huhu..

segment geng fotografer plak ialah link ntuk koleksi gambar2 photoshot orang2 yang ak kenal dan kenal aku jugak..haha..so kalo korang ada taruk kat mana2 koleksi gambar2 yang korang amik ke (eg: flickr,fotopages,folder kat picture friendster) korang bgtau ar aku..bleh ak share link tu kat sini skali kan..ni sume ntuk kaki2 gila gambar..huhu..

and nanti lepas aku balik pre-departure briefing laa baru aku update entry2 menarik lg eh..
so for now...chiowzz...

Friday, January 2, 2009

Doa Kami Untuk Mu PALESTIN


Wahai rakan2 warga pembaca dan bloggers sekalian. Ayuhlah kita sama2 berdoa ke hadrat ilahi untuk kesejahteraan serta keselamatan saudara2 kita di Palestin. Berdoalah ketika membaca blog ini, mahupun panjangkan ke blog anda dan yang lebih afdal selitkan sekali doa anda untuk Palestin di dalam solat dan ibadah anda. Ye ar kan..takkan kita nak harap Bush yang doakan?? Barrack Obama?? bertuah laa..

Ketahuilah bahawasanya setakat batu dengan lastik dan senjata ringan milik Palestin takkan mampu melawan senjata berat (yang memang pendapatan utama negara diorang adalah pengeluaran senjata) milik Zionis Laknatullah..Dan ketahuilah bahawasanya doa adalah senjata orang Muslim.. Jadi apalah salahnya kita bergabung berdoa dan secara metaforanya kita gabungkan senjata kita dengan pejuang2 Palestin dalam menentang Zionis Laknatullah..

Demi maruah Islam, demi bumi Salahuddin Al-Ayubi, demi kiblat pertama kita, demi tapak suci ketiga terpenting bagi kita, sama2lah kita mengangkat tangan memohon bantuan dari Allah S.W.T agar melindungi semuanya sekaligus menghapuskan kekejaman Zionis Laknatullah yang tak pernah tau diuntung, angkuh serta bajet best..haha..dan dipakejkan lagi dengan fatwa ulama yahudi yang menghalalkan darah umat Islam dan Kristian Palestin..mak aih..takbur juga bongkak mereka ini..

So apa lagi? Takkan korang tahan kot dengan orang kerek camnih..doalah supaya segala wabak2 membunuh seperti HIV,AIDS,Denggi,Chikungunya,sopak,dan segala macam penyakit lagi kena kat kaum zionis itu...sesungguhnya mereka tidak layak untuk berada diatas bumi Allah ini..


Link best pasal Palestin
http://www.ilovepalestine.com/
http://www.thepencil.org/
http://www.freegaza.org/
http://palestinkini.info/

Laungan Jihad...

Laungan Jihad

Fi Sabil lillah hi qumna
Nab tari' rof al liwak
La lidun ya qod a'milna
Nahnu lidii nil fida'

Khaibar khaibar ya ya hud
Jaisyu Muhammad saufa yau'd
Sobran sobran ya taghut
La narjia' hatta namut

Bir ruh
Bid dam
Labbaika ya Islam

Mustafar kahamsofar (Abu Bakar 2x)
Caman caman nagar nagar (Umar 4x)
Kali kali caman caman (Usman 4x)
Caman caman kali kali (Ali 4x)

Bir ruh
Bid dam
Nafdika ya Islam

Jaguh jaguh (Islam Jaguh)
Baguh baguh (Yahudi baguh)

Nare' nare' Islam (jii jii Islam)
Nare' takbir (Allahuakbar) 2x
Nare' takbir
Allahuakbar...

Salam buat pembaca sekalian. Inilah LAUNGAN JIHAD yang pernah diajarkan kepada saya dalam satu usrah suatu masa dulu. Laungan ini merupakan laungan semangat perjuangan untuk umat Islam di Palestin bagi menaikkan semangat mereka apabila bertempur dengan musuh. Ketika tahun 1948, ketika umat Islam Palestin mempertahankan bumi mereka dari Rejim zionis laungan ini dijadikan penaik semangat. Ketika intifada pertama 1988, laungan ini sekali lagi bergema di bumi Palestin dan intifada kedua 2000, ia terus dijadikan pembakar api perjuangan umat Islam Palestin dalam mempertahankan negara mereka dan yang lebih utama lagi mempertahankan agama Islam.

Dan kini pada tahun 2008, sekali lagi kegilaan Rejim Zionis Laknatullah menjadi-jadi apabila mereka menyerang rakyat Palestin dengan nama membersihkan pengganas. Hakikatnya, serangan mereka telah mengorbankan ratusan rakyat awam Palestin (sehingga artikel ini ditulis) dan pelbagai kemudahan awam seperti hospital, sekolah, universiti, pusat pentadbiran kerajaan telah dimusnahkan. Hakikatnya, dengan niat menghapuskan umat Islam yang hina di mata meraka, beribu-ribu peluru berpandu dilancarkan siang dan malam ke atas bumi Palestin. Dengan niat melenyapkan nama Palestin diatas peta dunia, serangan bertali arus dibuat tanpa henti. Dengan niat meluaskan kuasa bermula dari rampasan penuh Semenanjung Gaza sehingga menjadi pemilik mutlak ke atas kawasan Masjid Al-Aqsa, Kubah As-Sakhra dan sekitarnya, mereka menyerang membabi-buta.

Dan kita, umat Islam yang sudah wajib mempertahankan agama kita, adakah kita hanya leka bermewah-mewahan di bumi Malaysia yang aman damai ini? Adakah kita hanya berkerut dahi memikirkan masalah ekonomi dunia yang sedikit sebanyak tempiasnya turut dirasai kita sedangkan saudara seagama kita menderita dari segenap aspek lebih dari sekadar ekonomi sejak puluhan tahun yang lampau?

Pembaca yang beragama Islam sekalian, kita semua tahu bahawa Yahudi, Rejim Zionis Laknatullah mendapat sokongan penuh dari pembesar barat. Malah negara 'Polis Antarabangsa' turut menyokong walaupun tidak secara terang-terangan. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UN) dilihat agak takut-takut untuk mengambil tindakan. Persetankan meraka. Mereka bukan beragama Islam. Kita yang beragama Islam, yang suatu masa dahulu menakluk dunia, yang suatu masa dahulu digeruni, yang jelas mempunyai penganut yang ramai serta negara Islam yang kaya raya dilihat tidak mampu membuat apa. Itulah realiti. Kita takut andai kita membantu, pihak Zionis Laknatullah menyerang kita pula. Tahniah untuk tentera kuffar yang telah berjaya menghapuskan sistem Khilafah, mewujudkan persempadanan negara dan juga semangat negara bangsa menyebabkan kita semua hanya menjaga negara dan bangsa kita sedangkan dalam Islam, kita mesti mengutamakan Islam itu sendiri serta persaudaraan dalam Islam. Bersatu atas nama Islam.

Dan dengan nama Islam, juga nama keamanan sejagat dan kemanusiaan, beribu-ribu bantuan sedang dalam perjalanan. Bantahan-bantahan, perarakan demonstrasi, memorandum membantah sekeras-kerasnya tindakan terkutuk Rejim Zionis Laknatullah. Tahniah kepada semua pihak dan juga pertubuhan-pertubuhan dari Malaysia yang telah menunjukkan semangat persaudaraan Islam yang tinggi. Andai kita tidak mampu mengubah dengan tangan, maka lakukanlah dengan lidah, andai tidak mampu mengubah dengan lidah, maka bencilah kemungkaran itu dengan hati. Sesungguhnya ia adalah selemah-lemah iman.

Bangkitlah saudara-saudara seagamaku...
ALLAHUAKBAR...
FREE PALESTINE