Saturday, March 28, 2009

10 Tahun Sebelum Merdeka

Salam readers.. amacam rasa tengok tajuk aku tuh?? ada rasa budak Azar ni tetibe patriotik ker ape sejak dok tempat orang nih..haha..

entry ni in conjunction dari aktiviti aku merayau kat internet nih.. terjumpa laa satu laman blog ni.. it is an independent short film punyer blog.. and aku mmg suke short film independent nih..lgpon intipatinya memang menarik.. so aku memang sarankan korang tengok laa blog nih.. cerita2 dalam blog nih dan juga short film die yg bertajuk '10 tahun sebelum merdeka' itu.. so sila klik ke link dibawah ini :->



blog ni memang blog lama.. tapi yang penting isi dia.. memang takde dalam buku sejarah ar wa cakap lu..apetah lagi silibus sejarah pelajaran England.. so untuk pengetahuan am tentang apa yang benar disebalik kebenaran.. tengok laa short film itu dan artikel2 dlm blog itu..

masuk je blog nih, korang tengok kt belah kanan dia.. ada cara macam mana nak tonton atau download short film tuh.. pastu ada bahagian kategori blog tuh.. korang boleh klik laa untuk tengok mana2 entry yang korang rasa menarik..

so enjoy the truth...cheers...

p/s: entry ni jugak sempena Persidangan Agung Umno 09.. hehe..jgn ingat aku tak amik tau pasal Malaysia ok.. (walaupun aku tak tau sape menang raja lawak musim ke 3 mahupun siapa tersingkir dlm konsert mingguan AF..ekeke..) Tahniah kepada calon2 yang menang bertanding jawatan yer.. Kpd Datuk Najib dan Muhyidin.. jalankan tanggugjawab yg diamanahkan dengan baik ok..kepada Datuk (bakal la tu) Khairi Jamaludin.. pimpinlah generasi muda agar tidak terus terpesong.. Entry aku kali ini untuk anda semua (kalau korang paham ape aku maksudkan).. jgn saman aku..saman org yg buat blog n filem tu dlu ok..hehe..

I'm Back...

Salam readers... Wazzup... I'm back in the mood of tulis menulis dan taip menaip untuk entry blog ini... Mood ntuk tulis esaimen takde plak... Mintak ramai2 doakan supaya aku rajin dan semangat buat esaimen jugak yer..hehe..

Ok setelah lama menyepi akibat masalah blog ni sendiri, kesibukan hidup sebagai seorang pelajar diperantauan, bergelumang dgn kerja2 yang tidak pernah rasa nak menjauhkan diri dari aku, esaimen (tak buat jugak), kene pergi sekolah dan berpeleseran dengan anak2 orang putih (huhu), habiskan mode Road To Wrestlemania untuk game Smackdown VS Raw 2009, membuang masa dengan internet free yang laju giler nih, kini aku kembali pasal banyak bende nak citer nih.. hehe..

aku nak citer pasal kene tag dlu untuk award 'The Rockest Blog Ever' (blog aku rock eh??) and 'Cute's Blogger Award' (yer aku mmg cute, lame da tau) oleh orang yang sama iaitu Cik Illidina junior aku kat IPBA..sengal2 budaknyer..huhu.. so atas dasar keperihatinan kawan2 kan.. layan jer la bende ni walopun aku malas nk buat..huhu...so aku combine 2 award ni skali dlm satu entry ok..aku mmg cool..


Rules & regulations
1. copy & paste the award once you got it
2. make an entry
3. tag 5 other blogger
4. NEVER break the chain, please...
and the awards go to 5 other people
1. fikrifayi UOA
2. khirol VUW
3. izzy QUT
5. zam QUT


mekasih yer Cik Illidina ntuk award2 tuh..

Wednesday, March 25, 2009

Blog tak update...

Salam readers...heh aku banyak benda nak update ni tapi first2 skali aku nak tunjuk aper yang berlaku kat blogger.com ni yang menyebabkan aku tak update2 blog aku nih..hilang mood dibueknyo..cheers..so pasal tu lah aku problem nk update citer kat sini..tapi takpe..segala usaha update entry akan diteruskan..so check it out..

Blogger Status

Tuesday, March 24, 2009

Blogger will be unavailable Wednesday (3/25) at 4:00PM PDT for about 10 minutes for maintenance.

Update: This maintenance has been moved to tomorrow, Thursday (3/26), at 4:00PM PDT.

Posted by Jessica at 15:12 PDT

Wednesday, March 18, 2009

Blogger will be unavailable Thursday (3/19) at 4:00PM PDT for about 10 minutes for maintenance.

Update: This maintenance has been canceled.

Posted by Jessica at 14:23 PDT

Thursday, February 12, 2009

Blogger will be undergoing maintenance Thursday, February 12th for about 30 minutes.

While most of Blogger should not be affected, we are expecting the image upload feature to be unavailable during this time.

Update: The maintenance is complete.

Posted by Brett at 16:29 PDT

Tuesday, January 20, 2009

Blogger will be unavailable Wednesday (1/21) at 4:00PM PST for about 10 minutes for maintenance.

Update: The maintenance is now complete. Thank you for your patience.

Posted by Jessica at 14:34 PDT

Monday, January 12, 2009

Image upload failures have returned for some users. Blogger engineers are investigating.

Update, 12:05PM: This has been resolved.

Posted by Pete at 11:02 PDT

Wednesday, January 07, 2009

We're currently experiencing issues with the photo upload feature which may prevent users from adding photos to their blogs.

We apologize for the inconvenience, and hope to have it resolved shortly.

Update: This is now fixed. Thanks for your patience.

Posted by Brett at 14:52 PDT

Thursday, December 25, 2008

The intermittent FTP publishing problems over the past few days have now been fixed. We are sorry for the inconvenience.

Update: the problems recurred but have now been fixed again, and should not recur. Posted by John at 17:20 PDT

Sunday, March 15, 2009

Dikir di Charity Night

Salam..

iklan seketika. untuk gamba post sebelum ni (psl dr.azli tu) dengan post ni diupload melalui photobucket. so kalo korang tekan gamba, die link ke tempat lain tu and tak jadi besar maka ia disebabkan oleh aku tak upload secara normal. pasal blogger.com punye problem tak setel2 lagi..nak kene geget nih..so jalan penyelesaian terbaik ialah tengok je dan jangan tekan..haha..

Ok sari berita penting. Aritu kitorg berdikir barat beb. Dikir Barat di Negara Barat bak kate Hasnol.. ni baru ar dikir barat ori kan..barat mari..haha.. so tarikh 13 March 2009 kat The Rendezvous caffe kat Marjon nih..dlm pkul 9 lebey cmtu, kitorg students Malaysia perform ar wushu, tarian sumazau and last skali dikir barat untuk charity night..and aku join dikir barat..mustahil lak bunyik kalo aku wushu kan..ekeke..so setelah praktis lebih kurang seminggu..hasilnya boleh dibanggakan..ngeh3..

Photobucket
last praktis seblom perform

Photobucket
bdk dikir + bdk sumazau sblom perform

Photobucket
Power Rangers biru gelap, purple, itam, oren, kuning.. yeaahh..

Photobucket
time perform..ewahh..ewahh..yo..yo..huhu

Photobucket
proud to be Malaysian..cyeahh..

Photobucket
some of us lepas berdikir. ala2 tugu dikir gitu..

Photobucket
presenting awak2 perempuan dan bodyguard kuning..huhu

Photobucket
performer dari Cohort 5 pada malam itu..artis ar senang citer..haha

so kesimpulannye..orang putih tak paham ppon persembahan kitorg..haha..dh kecek kelate kan..orang Msia pon ade yg tak paham..tapi ada gak part English..so paham ar jugak..nak lagi time lagu Oh Carol versi dikir..seronok diorg..haha..diorg enjoy ar performance tu..

gamba2 ni dari camera Faris (selepas di'enhance'kan oleh tuan punya blog bg mencapai kriteria yg ditetapkan utk gambar di blog ini..takpe bleh blaja lagi faris) dan takde pon dr aku..so ntuk tgk lg gamba2 len..pandai2 ar browse facebook kawan2 aku..ramai yang taruk..siap tag2 lagi..nak tgk video die tak??hehe..pandai2 ar carik..ade je kat tenet nih..carik ar kat facebook aku or kawan2 aku..tapi kalo anda di MALAYSIA..sgt lambat nk loading ok..pasal video tu lebih kurang 10minit..pasal tenet kat Msia lembab nak mampos..huhu..

In short, salute to team dikir barat Malaysian Association Marjon 2009..cayalah..

Malaysian At Plymouth

Salam..

aku baru dapat gambar2 ni dari Faris so aku pun nak taruk ar pasal ni dalam blog aku. Pasal ape? pasal aku rase korang patut tau and kenal dengan seorang warganegara Malaysia yang kire otai kat Plymouth nih. Dah lama menetap dan tinggal kat Plymouth nih. Dan dia lah antara yang paling rapat dengan students Malaysia kat Plymouth nih. Sejak dari Cohort 1 lagi beb..

Beliau ialah Dr. Azli (Name penuh korang tanye ar die). Aku mula kenal die ni time Fiqh Musafir kat Marjon dulu. Dia datang dengan family die. then time solat Jumaat kat Derriford Hospital (tempat die kerja) memang selalu la jumpe die. Ok seorang jadi doktor ni ada 3 level. memula General Practitioner (GP) iaitu doktor bese ar kan..then Specialist a.k.a doktor pakar and plg otai ialah Consultant. top skali ar..kire kalo specialist ckp ko si polan bin si polan kene kanser lagi 2 minggu nak meninggal da..skali consultant cakap eh takde ar..mane ade..lame lagi bleh idop nih..2 tahun laa..so ape yg specialist ckp tu takleh pakai da..consultant yg lagi betul laa..so korang dpt bayangkan betapa powernye consultant nih..dan DR. Azli ni ialah Consultant Neurology. Pakar kaw2 dalam bidang saraf..ade rase sengal2 blakang bleh jumpe nih..huhu.. dan kat Msia hanya ade 2-3 org jer otai bidang nih..disebabkan karenah birokrasi Msia, tu yg beliau still menetap kat sini (kata beliau).. beliau juga adalah pakar rujuk kpd budak2 Medic Msia kat UK niih.. senang kawtim dgn org Msia ar kan kalo nak pass..huhu..

so aritu die jemput kitorg (laki sahaja) ke rumah die ntuk lunch..so ayuh kita...

Photobucket
sesi ta'aruf dulu

Photobucket
Makanan yang serius sedap beb..time kasih Doktor..huhu

Photobucket
makan kat blakang umah die..blakang umah pun cantik kan umah omputih nih..nyaman dan sejuk giler..huhu

Photobucket
bergambar depan umah die sebelum balik..yeahh..

so till then..time kasih Doktor Azli..

Tuesday, March 10, 2009

Arghh Dan Beethoven...

Salam..huh..setelah beberapa hari aku try nak update blog nih..tapi takbleh gak pasal ade masalah per ntah dgn blogger.com nih..taktau laa ni masalah sejagat or masalah kat aku sorang jer..tapi takboleh nak update..nak taruk gambar pon tak boleh..nak reply komen pon masalah..haish..maybe sebab banyak sangat blog sekarang ni kot..tak terurus da..arrghh..susah tol..salahkan blogger.com kalo blog aku tak update..huhu..

nyway entry kali ni aku jamin takder langsung gambar aku..pasal takleh nak upload gambar...huhu..tapi aku nak kenalkan korang sume kat sorang kawan kami kat Marjon nih..kire kat Marjon ni die legend ar..sejak turun temurun dari Cohort 1 lagi rasanya..kalo kitorg degree kat sini, beliau ni da kire PHD dah nih..pasal dah lame kat sini...and now...From the University College Plymouth St.Mark & St.John Student Village, Derriford Road, Plymouth, I proudly introduce you to a big, fierce, freaky, scary yet cute and fat.....

BEETHOVEN THE LEGENDARY CAT OF MARJON

we just call this tiger's looks cat "BEETHO"...

 - Fotopages.com - Fotopages.com - Fotopages.com - Fotopages.com - Fotopages.com - Fotopages.com
so disebabkan aku takleh upload gambar secara normal..maka korang kene laa g kat fotopages aku atau klik jer kat gambar2 diatas ntuk kawad cam wajah2 perampok dan peraih simpati kat kami di Marjon ini..in a way aku promote skali fotopages aku lagi buat kesekalian kalinye..huish..

then korang nak komen pape bleh ar komen kat sini atau kat fotopages tu yer..jgn g komen kat umah tok penghulu plak..pasal kat UK ni mane ade tok penghulu..jadi komen anda tidak akan dilayan..huhu..komen kat sini sure layan baek punyer..

erkkk and kalo anda seorg yg pro dan hebat dlm fotografi..segala kritikan, cacian, makian, penghinaan, umpatan mahupun kutukan adalah sangat dialu2kan demi mengimprovekan diri ini..yeahh...dodon ko komen2 ar skali eh..ko kan terer..huhu

ok...cheers..

Sunday, March 8, 2009

Behind The Scene "Night of Reminiscence"

Salam viewers..hehe..actually I was browsing through my files in my laptop and I was thinking to rearrange them..OMG it was a big mess in my documents..haish..then I came across with a file with the name "Night Of Reminiscence".. shoot man..I totally forgot to uploaded the pictures of that night after I gave a simple touch on them..editing I mean..OK now I have uploaded them in MY FOTOPAGES <- click to view..Then I found some folder with behind the recording scene pictures..ngeh2..it will be a great entry for my blog I would say..So guys, the dinner was not just about having the best food..please do think about the people behind the dinner who had sacrificed a lot for the happiness of Cohort 5..I dedicate this entry as a tribute to those who made the dinner a memorable event for all of us...and to all Cohort 5 members..I miss you..(suddenly emo after saw the pictures) ---click picture to enlarge it---

The committee meeting




The outdoor video recording session

arrived in our first location for recording..SK SS19 Subang Jaya..hehe

I show you the storyboard for this scene

Give a brief explanation to Miss Florinta. "Ok Flo ko jalan sampai hujung simpang tu, nanti ada lori bertembung dgn bas, ko lompat dan terbang ok". Flo hanya mampu buat muka bengang..hehe..

explanation for the pupils. "kitorg ni dari produksi kecik je..so takde bayaran pon yer..blakon ikhlas je tau nih..paham murid2.." hehe...

Scene 1 take 1, action...

This is how the recording looks like..

budak2 yg suke mengerumun kat aku.."ait cikgu da cakap tadi blakon ikhlas je kan..no payment eh..ekeke"

this was at KL Sentral..we looked like from a big production crew..hehe..

the main actor for this KL Sentral scene..Mr. Shogi Hamannop

ok..well done guys..wrap up and blah..yeahh...

everybody was very tired after the recording..haih...

Recording Session in DKC (Lecture Hall C)



Before the Dinner

Fikri & I..we did some last technical checkup to make sure everything is perfect for Cohort 5..

OK I forgot to tell you.. our dinner was held at The Palace Of The Golden Horses on 9th November 2008. Do you feel like you want to watch the video that we did?? feel free to click on the links below :

THE STORY OF COHORT 5 (Video during dinner)
Part 1 :

Part 2 :

Part 3 :


(Credit to MR Heiji122 for uploaded them)

and to see the full official "The Night of Reminiscence" pictures from the official tukang tekan shutter camera on duty..click here -> AZARSYAFIQ[PHOTOGRAPHY]

 - Fotopages.com - Fotopages.com - Fotopages.com - Fotopages.com

Kawan-kawan..aku rindu korang..ermm...

thanks for reading yaaa...cheers..

p/s: Like the video??If you feel like hiring us for a short comercial video, yes you can do so..but bear in mind that we are not in Malaysia right now..so the payment is including the transportation return ticket ok..hehe..and if you feel like we have talent and you want to 'so called' develop our potentials, I tell you..we are teacher to be..tapi sambil2 ape salahnya kan..hehe..

High On A Hill

Hollaa..huhu..aku tidak berada tinggi di atas sebuah bukit dikala entry ini ditulis..huhu.. High On A Hill is a song by Kate Rusby (tak tau ar anak sape nih) and I currently stuck with this song..wonder why??hehe..pasal budak2 kelas 3/4B Marlborough Primary School selalu nyanyi lagu ni dalam kelas sambil cikgu kelas diorg yakni Mr.Andy Bright bermain gitar country..layan gak lagu ni beb..so ayuh tekan butang play kat bawah nih..dan hayati lirik dier..huhu..terima kasih YouTube..ekeke..



Kate Rusby - High On A Hill

High on a hill there's a sweet bird calling,
All come together, are you in or are you out?
He sings of a time when the sky was falling,
All come together and be in no doubt.

Oh darling, let's go over,
Now the devil's here.
Oh darling, let's go over,
Now the devil's here.
And oh darling, oh my darling,
Be strong and be proud.
Oh darling, then you'll see
The devil will go round.
Round, round.

High on a hill and way up yonder,
All come together, are you in or are you out?
Eleventh day was hell, but the heart grows stronger.
All come together and be in no doubt.

Oh darling, let's go over,
Now the devil's here.
Oh darling, let's go over,
Now the devil's here.
And oh darling, oh my darling,
Be strong and be proud.
Oh darling, then you'll see
The devil will go round.
Round, (round), round.

Over the fields where the water's falling,
All come together, are you in or are you out?
There's a bird on a hill and he's sweetly calling,
All come together and be in no doubt.

Oh darling, let's go over,
Now the devil's here.
Oh darling, let's go over,
Now the devil's here.
And oh darling, oh my darling,
Be strong and be proud.
Oh darling, then you'll see
The devil will go round.
Round, round.

High on a hill there's a sweet bird calling,
All come together, are you in or are you out?
He sings of a time when the sky was falling,
All come together and be in no doubt.

Oh darling, let's go over,
Now the devil's here.
Oh darling, (ooh), let's go over,
Now the devil's here.
Oh darling, (ooh), let's go over,
Now the devil's here.
Oh darling, let's go over,
Now the devil's here.

And oh darling, oh my darling,
Be strong and be proud.
Oh darling, then you'll see
The devil will go round.

And oh darling, oh my darling,
Be strong and be proud.
Oh darling, then you'll see
The devil will go round.
Round, round.

Wednesday, March 4, 2009

1st Day Marlborough School Experience

heh..nothing much to say.. don't feel like writing about this yet.. even i have just jotted down in point form of my reflective log..really don't have the mood yet.. maybe because i exhausted.. 9 year-old Malaysian students and 9 year-old anak2 omputih are totally difference... but it is fun.. i enjoy it =D

Chloe', Azar & Taylor

p/s: spoiler of my 1st day SE in Marlborough Primary School. Diorang panggil aku Azar jer.. korang ingat aku sape ha??sebenarnye aku tak ingat nama budak 2 orang yg bergambar dgn aku nih..agak2 jer..nasib ar..ekekeke...nyway my students in SK SS19..cikgu ada students baru..jangan jelezz okeh..hehehe...bnyk cerita menarik nih..so stay tuned...ngeh3..

Monday, March 2, 2009

Dartmoor & Tavistock

hehe..sebenarnya ni sepatutnya da dipos lama dulu lagi da..sebab trip kitorg ke Dartmoor & Tavistock ni adalah pada 18 Februari 2009.. sama tarikh dengan kawan2 aku fly ke Auckland.. (time kat sini laa aku call ko Fikri..huhu..) disebabkan kesibukan semasa dan banyak lagi entry lain yang aku rase patot di pos dulu..so terlupa laa pulak yang satu nih..boleh je aku abaikan..tapi memandangkan aku telah dimaklumkan bahawa ramai yang mengikuti perjalanan aku kat UK nih..so amat patutlah aku taruk cerita pasal tempat2 yang aku pergi..demi mendekatkan pembaca dengan aku dan UK..untuk buat semua sekali rasa bagaikan di UK..so readers sekalian..ayuh ke Dartmoor dan Tavistock..

on our way to Dartmoor..pemandangan cantik2 kat sini..nyaman jer..

Kitorg g sekali dengan budak2 international..ade Jepun,Cina,Oman,Sudan,Perancis dan Malaysia (kitorg la tu)..Memula skali kitorg sampai kat Dartmoor..ape yang ada kat sini?? actually it is a typical small town in UK..takde apa pon..just kat sini lah terletaknya one of UK National Park..so kitorg stop kat information centre dia jer..

a typical small town..macam Temerloh jer..cume sejuk sangat je..dan aku rase Temerloh lagi maju..huhu

budak2 Marjon Cohort 5 kat depan Dartmoor Tourist & Information Centre (aku takde pasal aku laa yang amik gamba nih)

ni lah budak yang amik gambar tadi..bergaya kan..huhu..blakang atas pintu tu tulis "High Moorland Business Centre". ape kajadahnya aku amik gamba kt situ pun taktau ar..

Azar: "Encik Sherlock, ni lah gambar penjenayah yang sempat saya snap dengan camera gabak saya ini". Sherlock: "Heh, Ko sape? Aku tak kenal ko pun".

anda kenal apakah objek disebelah saya itu? sebuah patung..ya anda betul..itulah patung lilin..tapi patung lilin siapa tuh??untuk pengetahuan sidang pembaca sekalian..itulah patung lilin penyiasat hebat Sherlock Holmes (betol ke aku eja??huhu).. Kalo korang nak tau..kat Dartmoor ni lah tempat kelahiran Sherlock Holmes a.k.a siri penyiasatan yang famous amos hasil karya Sir Athur Conan Doyles..tak kenal takpe lah..takde dalam silibus sejarah mana2 tingkatan pon..kat information centre yang aku pergi tu lah (dulu hotel) tempat Sir Athur menginap dan menulis cerita Sherlock Holmes nih..ouh tu rupenye citer pekan Dartmoor nih..ingatkan ghost town mane ar aku berada..hahaha..

yeah sebelom belah amik gambar ramai2 yer..Marjon Cohort 5 ROCKS!!!

then kitorg teruskan perjalanan ke Tavistock..yeah satu lagi tempat yang kononya menarik tapi takde ape sangat pon..huhu..

Tavistock Pannier Market..cam pasar lambak ar..banyak gak barang2 murah dan antik2..

korang shopping laa kat dalam..aku amik gambar kat luar..blakang tu Tavistock Community Mosaic 2006..seni katanya..huhu

have a break..have a kit-kat..di tengah2 pekan Tavistock..blakang tu church dan ada kubur askar2 British zaman dulu..tak seram pon..huhu..

kat Tavistock ni laa aku makan fish and chips pertama aku kat UK nih..huhu..murah gak..dan besar ikannya dan banyak chipsnya..uyoo..huhu..pastu ada jumpe seorang retailer henfon kat kedai henfon yang pernah melawat Malaysia..dia tau ar Malaysia..banyak tempat die da jalan..aku quote die sket eh.."you come from Malaysia and you want to buy handphone in England..you are crazy..I bought mine from Malaysia" (handphone retailer 2009)..hehehe...then lepas tu kitorg balik ar semula ke Marjon yang dicintai..kejap jer trip kitorg nih..dari pagi sampai tengah hari jer..nanti aku berjalan2 lagi aku citer lagi..huhu..

wartawan rangkuman luar negara anda..huhu..

p/s 1: kalo korang tgk mcm kurang je gambar suasana ke ape..kat UK ni P&C (private & confidential) diorg sgt2 tinggi..kalo nak amik gambar banggunan pun kene ada kebenaran pemilik banggunan..kecuali tempat perlancongan..bukan takat banggunan..orang pun sama..semua kene mintak persetujuan orang tuh..kalo tak diorg bleh report polis and kite kene tangkap..bleh didakwa mencabul hak peribadi..tak macam Msia kan..so tu ar pasal aku pun takut2 je nak tangkap gambar kat UK nih..masuk paper Malaysian kene dakwa kt UK kang malu negara beb..hahaha...

p/s 2: hari rabu (4/3/09) aku akan pergi School Experience kat Malborough Primary School, Devonport, Plymouth (ni bukan tempat asal rokok cap Malborough tu yer)..so macam SBE aku kat SK SS 19 yang best sangat..camtu gak ar harapan aku kat sekolah omputih nih..tadi pergi survey2 sekolah dengan Pokjak (Aizat)..skula ni tepi laut..dekat dgn dockship dan jugak HMS punya port..time survey pon da ade bende best berlaku..huhu (nanti citer eh)..harap2 sume best laa lepas nih..so aku sure banyak bende menarik lagi nak citer nih..so korang sume..stay tuned..wahaha..