Sunday, May 31, 2009

Macam mana nak menguruskan jenazah???

Menguruskan jenazah adalah merupakan perkara yang tidak boleh kita elakkan begitu sahaja. Ianya merupakan fardhu kifayah ke atas umat Islam. Namun dalam keadaan sekarang ini, kesedaran di kalangan generasi muda untuk melaksanakan tanggungjawab ini adalah tipis sekali. Ramai dari generasi muda yang tidak tahu cara-cara menguruskan jenazah dan hanya menyerahkan sepenuhnya kepada generasi yang lebih tua dari mereka untuk melaksanakannya. Justeru, kita sebagai bakal guru dan pelapis yang akan memainkan peranan penting dalam masyarakat mestilah mempunyai sedikit sebanyak pengetahuan berkenaan hal ehwal pengurusan jenazah. 

(petikan dari teks MC bertugas..ntah sape ntah MC tu..skema katenyer..huhu) 

so pada 30/05/09 (Sabtu) yang lalu, Persatuan Pelajar Malaysia Marjon (MAM) telah menganjurkan kursus pengurusan jenazah dengan kerjasama Malaysian Student Department of UK & EIRE. Ustaz Erfino Johari (Religious Education Attache MSD) telah dijemput untuk menyampaikan kursus tersebut. (sape kate dok oversea ni berfoya2 jer?? akhirat igt gak tau..huhu)

jom kita tengok sedikit gambar sewaktu kursus itu. 

Ustaz menunjukkan cara memandikan jenazah

cara mengkafankan jenazah

solat jenazah

solat jenazah 4 kali takbir

si polan bin si polan 

suasana sedih menyelubungi

yang ni over laa plak..smpai jenazah pon tersenyum..huhu

lakonan semata2..cheers..

Penceramah dari MSD, MC dari RTM (skema katenye)

Peserta Kursus Pengurusan Jenazah UCP St. Mark & St. John

Terima kasih kepada Ustaz yang sudi datang jauh dari London. Terima kasih juga untuk semua model2 yang terlibat (Hasnul, Shidey, Baim, Kak Yan, Sam) untuk memudahkan lagi pembelajaran kita semua..

more pictures at MY FACEBOOK ataupun MY FOTOPAGES

cheers...

Saturday, May 30, 2009

MalaysianFest09 Pictures from my camera (^.^)v

Salam readers...

Our MalaysianFest09 has ended successfully.. Eventhough it was a heavy rain on the day (270509) and we have changed our venue (from Marjon Quad to the Sport Centre), we managed to attract many local to come and see our event.. Days to the big day were tiring but honestly, I was happy with it.. Especially when we worked together to make sure the event will be a huge success for us.. cut the crap.. let's see some of the pictures...

Malaysian at Plymouth (plus some locals)

akak2ku (plus sorg abg?) yg selalu membuli aku..huhuhu

one of the food stall

adik ni anak orang Malaysia kat sini 

see the crowd..huuoooo...

kak tiku dgn gaya motherly beliau..

KLCC,umah kampung,kuda kepang dan peta Malaysia

want to see more pictures???
feel free to go to My Fotopages--->


and as I told some people that I hate uploading pictures on the internet because it downgrades the pictures' quality. And another thing, if you feel like I have captured your picture but it is not in my fotopages, ask me ok.. I just uploaded some of the pictures.. the one that I feel the best.. (pasal takleh upload bnyk2 skali)..there are more in my collection.. So if you want the soft copy of the pictures for your collection, give your pendrive to me okeh.. or else, you can just view it online..and don't forget to leave comments..

p/s: kak tiku, gmbar akak kt atas tu kene cas eh..psl susah nk dpt tu...wahahaha..

Puteri Gunung Ledang @ MalaysianFest09

This theatre performance is the event of the night for our Marjon Malaysian Fest 2009. It is about the mythical and legendary Princess of Mount Ledang who cursed by the Sultan of Malacca. Want to see teachers become actors??? so we proudly present The Princess of Mount Ledang by Malaysian Students of UCP Marjon...

credit to Faris who recorded and uploaded the videos.. cheers...

p/s: teka mane satu aku..wahahaha... i don't know why..but i really feel like my acting during rehearsal was much better than the real one..hmmm




















Wednesday, May 27, 2009

My Daddy

My Daddy

This is my daddy, says Azar.
I can crawl between his leg...
and swing from his arm. I'm so strong!
I can fly over his head like an aeroplane.
I can sit up so high...
or ride on his back.
Sometimes I can jump up and down on his tummy...
and play peek-a-boo, Daddy!
He likes it when I tickle his toes...
and count all his fingers: one, two, three, four, five...
I listen so quietly when my daddy reads me a story.
He's the very best Daddy in the whole world. And best of all...
He's all mine.

-Adapted from My Daddy (Van Genechten 1999)-

This poem reminds me of my zaman kecik2 dulu.. I believe this is what I would say about my father on that time. And if I can write, this is what I will write. So Abah...

SELAMAT HARI LAHIR KE-48

semoga panjang umur dan keluarga kita dimurahkan rezeki. Sayang Abah..huhu...

I miss the time when we always hang out together on weekend. Go to the game shop to buy ps1 & ps2 cd. Go to the aquarium shop just to see our favourite fish. Go to kedai mamak and have roti canai/roti telur + milo ais.  You never fail to entertain me. and you never fail to take out your money for me (hehehe..)..I really miss those things now. 

and I realize as I grow older and as I become a 'serious' student (pengajian tinggi laa..tp tak serious gak..huhu).. Sume tu dah semakin berkurang.. masing2 sibuk dengan tanggungjawab masing2.. You with your work and I with my study (konon2nye)... tapi kita tetap ada masa keluar lepak2 kan..haha.. Dan kita mula berbincang pasal benda2 serius... kalau dulu cerita pasal game, citer kartun, etc.. sekarang isu2 yang dibincangkan sudah menjadi semakin serius.. isu ekonomi, politik, pendidikan, etc (hamek ko..konon2 seyes ar tuh..haha).. and what I like most is you never fail to be the best listener to me... and I realize you are more likely to talk about serious matters with me now.. same level of thinking.. same maturity.. we share our views and opinions..  (anak abah dah besar dah rupenyer..haha)

and of course I will never forget your sacrifices to me and our family.. i know you've worked so hard just for our family, everything you do is for our family.. and now it's time for me to pay you back.. I promise.. and one day..when I already have work and salary, I will take out my money for you (abah nak ape? CD game, roti canai, teh tarik..haha)..but for now..doakan kejayaan anakmu ini...

MY ABAH (Azni Bin Abdul Razak)

Happy Birthday Abah
dari anakmu yang jauh... huhuhu..


p/s: sorry lambat wish... Along sgt busy dgn MalaysianFest.. haish penat...

Tuesday, May 26, 2009

Marjon Malaysian Festival 2009

Salam readers.. nak promote sket another activity the Malaysians in Marjon have organised.. it is Marjon Malaysian Fest 09.. This is an anual event in Marjon..tujuannye, untuk memperkenalkan Malaysia kpd omputih kat sini..ni kire bende wajib ar student Msia kt luar negara buat... and for this year, korang bleh klik link ni ntuk maklumat lanjut....


so kat link diatas tu ade macam2 info.. termasuk la our MFest punye promotion video.. klik laa kat link tu yer..walopun da lewat pos ni ntuk promote2 pasal kesibukan yg terlampau.. tp aku saje je nak tunjuk kt korang gak..hahaha..lgpon kalo aku promote awal pon orang yang jauh2 tu bukan leh datang gak kan..haha...dan untuk gamba2 sepanjang jalan menuju hari Mfest yg sebenar ade belambak2 kat facebook kawan2 aku.. ak je malas citer kat sini..busy seyh..

and another thing yg best pasal bende alah ni ialah kitorg ade theatre performance pada belah malam tu..teater itu bertajuk The Princess of Mount Ledang a.k.a. PGL..huhu..tapi versi ni takde Hang Tuah.. fokus on PGL and Sultan tu lebih.. and i'm one of the actor in the theater (grin..hehe..) dan aku membawa watak.....hehehe......
Sultan Mahmud Shah..cheers..huhu

Sultan Mahmud Shah dan hulubalang Melaka

spoof scene Sultan nak amik darah anak dia sendiri (ala semangkok je pon)

so rugilah korang yg tak dpt tgk aku blakon...susah beb nk tgk aku blakon..bukan cam rosyam nor or farid kamil or fahrin yg berlambak kuar kat tv tuh..ni Azar yg blakon nih..limited edition.. wahahaha...
so just pray for the best on that actual day.. and ntuk theater nih.. semoga sumenye baik2 blaka..huhu...

p/s 1: nantikan post psl hari sebenar MsianFest09 nnt eh..
p/s 2: thanks to faris ntuk gambar time practice full dress diatas.. 

Friday, May 22, 2009

IPBA dan MARJON

dulu kat IPBA

sekarang kat MARJON

Ape bezanyer??? takde beze pon..huhuhu...
Bilelah semua ini akan berakhir..haish..
Bile abes blaja nanti ker?? kalo camtu doa smuga cepat laa aku grad..
tapi nanti...
dah jadi cikgu nanti...
kene tanda buku murid lak...
buat lesson plan ari sok lak...
buat aktiviti..alat bantu mengajar...
dan lain-lain...
habis tu biler laa btol2 berakhirnye???

Saturday, May 16, 2009

Salam Hari Guru Malaysia 2009

picture taken in class 3/4B. Mr. A Bright's present from his student.

Salam Hari Guru dan Terima Kasih buat semua pendidik yang pernah menyumbang ilmu untuk diri ini :-

Tadika Semai Bakti Felda
SRK Jalan Gurney 2
SR(A) Al-Iqram
SK Tanjong Lalang
SM(A) Al-Khairiah
SMK Abu Bakar
Pusat Tuisyen Impiana Berjaya (ahakz..)

Jasa kalian sangat-sangat dihargai dalam membentuk aku (pelajarmu) pada hari ini. Sekarang, giliran pelajarmu (aku) pula untuk menyambung tugas suci kalian. Mendidik dan menyumbang segala ilmu untuk membentuk generasi akan datang.

Antara sekolah yang pernah menggelarkan aku seorang guru :-

SK Taman Melawati 2
SK SS 19
Marlborough Primary School

Dan tidak dilupakan barisan pendidik (pensyarah) yang bakal menjadikan aku seorang ahli pendidikan pada tahun 2012 nanti.

Institut Pendidikan Guru Malaysia Kampus Bahasa Antarabangsa
University College Plymouth St.Mark & St.John

'GURU PEMBINA NEGARA BANGSA' 
Terima kasih yang tak terhingga sekali lagi untuk semua pendidik yang telah memberi makna dalam hidup ini. Doakan supaya pelajarmu ini juga bakal menurut jejak langkahmu untuk menjadi seorang guru yang hebat seperti kalian. Sesungguhnya tanggungjawab dan bebanan untuk menggalas tugas suci ini adalah sangat berat. Namun ganjarannya tidak dapat digambarkan.



Buat semua guru-guru Malaysia. Juga bakal2 guru kat IPGM. Selamat Hari Guru diucapkan. Korang sumer powerlah.Salute.haha..dari Cikgu Azar (bakal)

Saturday, May 2, 2009

Plymouth Argyle New Kit...

Salam readers..

hehe..harini aku nak tunjuk kat korang jersey baru Plymouth Argyle untuk season 09/10.. jersey ni baru kuar beb..baru launch arini (020509)..Kalo dulu Argyle pakai jersey cap Puma.. sekarang diorang pakai jersey cap Adidas.. yeaa.. sebagai seorang fan Adidas n Plymouth Argle.. of course laa aku suka dengan kolaborasi ini..yeyeyeye..

jom tengok...

Home Shirt season 08/09 cap Puma

Home shirt 09/10 season cap Adidas
haaa...lawa kan..bagus2..smart.. so memandangkan aku sekarang ni ada sense of belonging yang sangat tinggi kat Plymouth (dan Temerloh..hehe), aku akan memastikan jersey ni ade dalam almari aku..yeah..setakat ni aku ade satu jersey away Plymouth Argyle (bola) dan satu jersey away jugak Plymouth Albion (rugby)..memandangkan Temerloh takde kelab2 gini.. so terpaksa ar aku menyokong penuh kelab kt Plymouth kan (walopun bukan main kt EPL)..ekeke..

p/s: aku rase kalo logo sponsor Ginster tu takde bulat merah tu lagi lawa kan..tinggal tulisan tu je dah ar kan..haish..

The Green Army
Marjon