Thursday, July 16, 2009

Of HP6, YM & Emma Watson

Aku bukak laptop, aku on YM aku. Erm.. Sebenarnya aku pergi tengok citer Harry Potter and The Half Blood Prince kat Vue Cinema petang tadi. So secara otomatiknya aku merupakan antara penonton Harry Potter terawal laa dekat UK nih. Hari pertama je aku da tengok da. So balik2 ni aku berhasrat nak review sedas dua pasal citer ni yang da masuk judul ke-6 dari 7 novel2 Harry Potter. Aku memang suka citer Harry Potter ni sejak dari dulu lagi walopun banyak tahyul2 dan khurafatnya. Tapi aku tengok ada guidance laa kan. Bukan tengok pastu percaya lak. Sengal namanye. Nama pon filem kan.

Citer HP ni agak significant untuk aku dan kawan2 sebaya aku pasal macam kitorg membesar bersama2 plak. Start filem 1st tahun 2000 time budak2 sihir tu kecik dan aku pon kecik lagi sampai laa sekarang ni bila budak2 tu da semakin dewasa dan sama ar aku pon da dewasa. So tu buat citer ni lebih bermakna kat aku. Rasa sama2 membesar dan macam satu sekolah jer dulu. Duduk sebelah2 dlm kelas. Pastu pinjam pemadam bendera aku tak pulang lagi. So citer HP6 kali ni jugak bagi perasaan baru kat aku. Pasal ape? Pasal aku menonton citer tu kat bumi citer tu berasal. Gua tengok HP kat Britain beb. Pergh. Lagi ar aku rasa dekat dengan citer nih. Kalo dulu aku tengok sekadar tengok jer. Tadi aku tengok scene2 kat London dan kawasan sekitarnya dlm citer tu, aku bleh berkata dengan riaknya, "eh tempat ni gua da gi beb","haa gua tau tempat nih","alaa Trafalgar Square tu dulu gua bergambar tunjuk peace depan tu" dan sebagainya. Tak ke takbur bunyinyer tu? Selain tu bile aku tengok scenary surrounding shooting tu sume macam aku da pernah g jer. Gunung2, padang terbentang luas sepanjang naik Hogwart Express, aku naik train kat sini pon macam tu laa jugak environment dier. Lagi power bile aku tengok Hogwart tuh. Macam banggunan2 dan istana2 lama yang aku dah pergi jer. Lagi best bile aku rasa Marjon ni pon da macam Hogwart dah. Heh. Usang gak Marjon ni sebenarnye.

BUZZ!

eh sapelak buzz YM gua nih???

EmmaWatson: Yo Azar..Hi..You alright beb?
Azar: heh..ok jer..pehal?
EmmaWatson: ekelee, gua tegur baik2 lu jawab camtu lak.
Azar: yer laa..i'm good..you rite? so apercer??
EmmaWatson: eleh tak ikhlas. lu da tengok blom filem terbaru gua. da tayang arini tau.
Azar: dah. gua da gi tengok petang tadi.
EmmaWatson: Lu gi dengan sape beb?
Azar: lu sebok nak tau pehal?
EmmaWatson: ala gua nak tau jer.
Azar: gua g dengan member2 gua laa.
EmmaWatson: so amacam citer baru tuh? best tak?
Azar: ok jer.
EmmaWatson: eh lu ni pehal beb? emo2 lak? gua excited YM dgn lu, lu camni lak. apekes?
Azar: kalo lu taknak YM takpela. gua tak pakse pon kan.
EmmaWatson: eh gua tau nih. sure lu jeles pasal scene gua dengan Ron dalam filem tu kan. Scene romantik Ron sebut2 nama gua kan.
Azar: pahal lak gua nak jeles?
EmmaWatson: Azar, kan gua da bgtau lu. kitorg berlakon jer. gua takde pape feeling pon. seyes beb. lu kene paham laa gua pelakon ikut arahan director jer. bape kali gua nak cakap.
Azar: alaa gua paham laa. lu pelakon box office. gua takat belakon dlm camera kawan2 gua then upload fesbuk jer. koman sket uplot TiubKau (youtube).
EmmaWatson: so lu jangan la jeles tak tentu pasal. lu ingat gua suke sangat ke buat scene camtuh. kalo dengan lu lain laa.
Azar: tak lah. gua tak jeles pon. Ok laa.. jeles sket kot. lu janji jangan over2 camtu lagi tau. merana gua dalam hati.
EmmaWatson: alaa poyo laa lu nih. majuk konon. lol. eh tapi patot gua yang majuk dgn lu. pasal lu tak dtg time premiere kat Leicester Square London minggu lepas.
Azar: eh gua da bgtau kan yang gua ada kelas haritu. mane bleh gua skip2 camtuh. marah sponsor gua kang. bukan lu taja biasiswa gua.
EmmaWatson: alaa taknak seribu dalih. gua da mimpi2 da jalan atas kapet merah sama lu.

BUZZ!

MichaelOwen: yo azar..watsup!!
Azar: pehal ko??
MichaelOwen: eh gua nak gi negara lu ni weekend nih. ade friendly match ntuk Asian Tour. Ni first debut gua dengan MU nih.
Azar: Lu ingt gua pedulik??
MichaelOwen: alaa gua nak mintak sket tips2 untuk g negara lu nih beb.
Azar: lu jangan nak gedik2 nak pakai tebal2 pasal kat sna panas. bukan sejuk cm kat sini. kang demam lak kang saket lagi. lu tu da slalu sakit. ngade btol. kang rugi duit Alex Ferguson beli lu. pastu pasal nak lawan team negara gua tuh. erm. lu takyah risau sgt laa. geli2 jer lawan diorang tuh. eh dah laa. gua busy buat esaimen nih. blah ar.
MichaelOwen: eh ok. sori kaco. thanks bro. chow.
Azar: blah blah..

BUZZ!

EmmaWatson: lu buat apa lame tak reply gua nih. lu layan YM awek lain ke ha?
Azar: Michael Owen sebok tanya tips nak g Msia. gua malas layan.
EmmaWatson: alasan. yer ker nih?
Azar: lu taknak caye sudah. sape la gua ni nak pakse aktress box office cam lu.
EmmaWatson: eleh poyo. yer laa. gua percaya. eh lu komen2 laa sket HP6 tuh. ape lu rase?
Azar: ok laa. jujur gua bgtau ape yg gua rase eh. gua rase citer kali cm agak lembab n slow laa. pastu plot lak gua rase cam melompat2. tak clear sgt. tp yg kali ni la paling kuat main dengan emosi dan perasaan. sedih, kesian, seram dll paling menyerlah dlm kali nih. cam dulu kan kire biasa laa kan. and kali ni pon lebih matang da dewasa. kalo dulu macam citer hiburan kanak2, skrg ni da jadi citer remaja lak dah nih. eh lu tolong bagitau kat David Yates director lu tuh, kalo nak emphasise sgt scene2 romantik tu soh die resign and kasik kat Yusof Haslam laa. Gua rase macam bnyk benda dia left out pasal nak highlight sgt scene romantik dan konon2 menunjukkan kedewasaan tuh.
EmmaWatson: erm.. betol gak tuh. tapi sape Yusof Haslam beb?
Azar: rugi pelakon hebat cam lu tak kenal Yusof Haslam. lu tau 'Sembilu'? 'Maria Mariana'? takpon 'Gerak Khas'? gua pon bukan tengok sgt. so takpelah bukan penting pon. tapi tu lah. seyes gua suke bile emotions berjaya dimanipulasikan dlm filem nih. sorry bahasa gua mmg tinggi. tapi bende2 len plak yang macam kureng. dan bnyk gak bende2 yang gua kecewa sket. trailer gempak tp sket je part gempak tu dlm film. lu bayangkan beb, org blakang kerusi gua pon biler abes citer tu macam tertanye2. "finished?? just like that". (beberapa perkara lain terpaksa gua buang dlm perbualan ini untuk mengelakkan dr jd spoiler film ini) so overall untuk film ni gua bagi 3.5 bintang jer dari 5 bintang. 3.5/5. tapi overall film kali ni ada penambah baikan dan kemantapan dlm beberapa sudut dan ada kekurangan dari pelbagai sudut lain. so camtu laa.
EmmaWatson: ouh camtuh. takpelah. mybe bnyk lagi bleh improve ntuk next film yang akan dibuat dlm 2 part. satu tayang November 2010, satu lagi July 2011. tu perancangannya la. lu ada kat sini lagi ker time tuh.
Azar: kalo lu sponsor tiket flight sumer, walau gua kat Msia pon gua sanggup datang. eh ni ada lagi satu gua tak puas ati. gua tak puas ati pasal watak lu tak bape bnyk sgt dalam filem nih. sekejap2 je lu ada. patot director bnykkan lagi scene pelakon hebat macam lu nih. baru gua suke tgk nnt.
EmmaWatson: hehe. gua tau lu syg n amik berat kat gua. ni gua ada satu soklan nih.
Azar: hehe. aper dier?
EmmaWatson: biler lu nak masok meminang gua?

Secara spontannya gua tros jer sign out YM gua. agak2 ibu gua nak ke pinangkan Emma Watson untuk gua??


p/s: korang nak bace review btol2, sile cari kat internet atoupun dlm newspaper or mags. kat blog aku, aku review dgn cara aku. cheers....

Sunday, July 12, 2009

Exeter in HDR

Salam readers...

All right ladies and gentlemen, it has been a long time since I talk about photography in this blog. For now, I just want to share with you my simple HDR photos. Yesterday (110709) we went to Exeter and I took the opportunity to experiment with HDR in taking photos of buildings and architectures.

What is HDR? HDR is stand for High Dynamic Range. Dynamic Range is the ratio between the maximum and minimum values of a physical measurement. In easier words that even I understand and hold to is the ratio between the brightest and the darkest parts of the scene. So usually HDR photos are derived from several photos of one same scene with different exposure. Then we combine them and it becomes one HDR photo. In other word, we can call it the blending exposure technique. HDR will increase the amount of detail in the image and it creates unique photos I would say. We can use it to create natural looking photos or we can use it creatively to create atmospheric and emotive photos. More information you could ask Mr. Google ok. So here are some photos from my shot. They are only simple HDR.




So as the photos above, thanks to the gloomy cloudy wheater where I managed to captured spooky atmosphere in Exeter.

cheers.

Saturday, July 11, 2009

Satu Game...

Satu hari gua tengah lepak2 dalam library sebuah sekolah nih. Gua tekun je buat kerja gua tanpa menghiraukan bendasing2 dikeliling gua. Kalo diingat balik, bape kerat jer gua singgah kat library buat kerja time gua sekolah rendah dlu. Kalo ade tu pon sure lepas kene paksa dengan cikgu sambil pegang pembaris kuning. Gua pon taktau ar ape jadahnye ilmu itam yang ade kat pembaris kuning tuh. Asal nmpk pembaris kuning je sure gigil lutut gua. Tu blom kire kalo cikgu tu test2 hayun sedas dua atas meja kan. Kecut diafragma gua beb. Tapi gua kire hero jugak ar pasal takat kecut diafragma jer. Member2 gua yang lain da latah2 dah kalo dengar bunyik hayunan pembaris tuh. Gua cool lagik laa. Tak percaye Tanya facebook pasal aritu gua jawab kuiz die kate gua cool.

So tengah gua tawadhuk ngadap kerja gua tuh, masuk laa sekumpulan pelajar dalam library tuh. Meriah laa pulak suasana library tu kan. Dari tadi sunyi sepi cam kat tanah perkuburan, sekarang da macam konsert final AF lak. Gua biarkan ajer. Takde mood lak time tuh. Then tetibe keadaan semakin meriah macam juara AF da diumumkan jer. Gua usha dengan jelingan manja. Amboi makin kuat lak lu orang gelak eh. Gua takleh tahan beb camni. Ouh dari tadi gua usha jer lu orang takde sket pon nak amik inisiatif turunkan pitching suara korang tuh. Gua mana tahan beb tengok org bergelak ketawa sumer. Of course gua nak join skali. bersenang-senang tanpa gua mane jadi beb. tanduk gua da tumbuh 3 inci. Kerja2 gua ditaruk tepi. Gua betulkan tie. Gua mara menuju ke kumpulan pelajar itu.


Gua: Cikgu nak join sekali bleh. Cikgu bosan laa buat kerja jer (gua mengayat penuh yakin)

Pelajar 1: Meh laa cikgu. Cikgu ni cikgu baru ker?

Gua: a’ah cikgu ni cikgu baru. Segar dari ladang lagi (fresh laa maksud gua) Kamu semua ni buat apa kat sini? (gua tau la dok library bace buku, tp da dr tadi diorg meriah sgt mcm makcik2 buat kerja kenduri smbil mengumpat, curios gak gua)

Pelajar 2: Cikgu suruh pergi library. Kejap lagi dia datang. Cikgu ajar darjah berapa cikgu?

Gua: ouh, cikgu semua darjah boleh ajar. Hebat kan (sekali lagi gua bersuara penuh keyakinan) Kamu darjah berapa?

Pelajar 1: kami darjah 3.

Gua: ouh darjah 3. Cikgu pun pernah darjah 3 jugak. Same laa kita. Tiru cikgu yer. Org masuk darjah 3 die pon nak masuk jugak (gua saje pancing beb)

Pelajar 3: memang laa cikgu nih. Apela. Kitorg boring laa darjah 3 nih. Nak habis sekolah cepat2.

Gua: eh best laa darjah 3. Cikgu dulu darjah 3 cool jer (rujuk perenggan pertama). Cikgu cool macam Zack Efron (smpai skrg gua musykil lagi cmne gua bleh petik nama mamat nih)

Pelajar 4: ala poyo jer cikgu nih. Cikgu pon tengok high school musical ker?

Gua: ape barang hero macam cikgu tengok cerita tuh. Cikgu ni CyberCop tau sebenarnyer. ala Korang blom lahir lagi time tu. Mane kenal CyberCop. Haritu Zack Efron tanya cikgu macam mana nak darab pecahan. Cikgu ajar je la. Tu yang kenal die tuh. (kata gua dengan nada sedikit ujub)

Pelajar 1: ala cikgu ni poyo laa. Cikgu cerita laa ape2 cikgu.

Pelajar 2: a’ah cikgu. Ape kate cikgu cerita hantu.

Gua: ape kejadahnye cikgu nak bukak citer hantu tengah2 hari buta nih. Hantu pon tak keluar time ni sebab panas laa. (gua cuba memberikan fakta menafikan permintaan diorg psl citer hantu mane ilmiah beb, of coz gua ajar bende2 berfaedah jer)

Pelajar 3: ok cikgu. Kalau camtu apekate kite main satu game nak?

Gua: ouh. Boleh jer (ala budak2, tak cukup umur lagi, layan je la) Macam mana?

Pelajar 2: ok senang jer game nih. Cikgu tak boleh sebut nombor lima.

Gua: Nombor li... (eceh sib bek gua tak tersebut) eh.. ok boleh jer.. (bagi gua apelah sgt mainan budak2 darjah 3. sikit pon gua tak goyang)

Pelajar 1: ok cikgu, 1 + 1 berapa?

Gua: (gua fikir dlu ada tak unsur2 nombor 5 dlm jawapan gua. ok clear) Dua (dgn sgt yakin)

Pelajar 3: 2 + 2??

Gua: (ok confirm takde lima lagi) Empat. (heh gua konfiden diorg takleh kenakan gua)

Pelajar 2: haa cikgu sebut empat. Mane boleh sebut empat.

Gua: eh tadi dia cakap lima.

Semua: haa cikgu sebut lima. Yeay.. cikgu kalah..

Gua: (hati kecilku berkata2..korang ni tak pernah kenal pembaris kuning agaknyer)


Cmne diorg bleh berpakat secara spontan cmtu? adakah gua cikgu pertama yang kene dengan budak2 luaran innocent tp dalaman penuh tipu helah itu?? seyes gua terasa loser sepanjang hari tuh. sib bek ar gua cool. kalo tak ade yang bawak balik kesan tapak kasut size 9 gua kat dada belah kiri tuh. kadang2 ade gak terlintas difikiran gua nak tukar biasiswa Kementerian Pelajaran ni dengan Kementerian Pelancongan. agak2 boleh tak??

Friday, July 10, 2009

Aku Suka..Aku Rela...

Salam...

Last Saturday (040709) and Tuesday (070709) my friends and I voluntereed to become the stewards for the Big Arts Day Festival..yeay.. aku memang tak pernah bercita-cita nak jadi pramugara pon..huhu..pasal steward here was not a flight attendance or cabin crew.. it was person who helped to organise a public event.. and mind the word..volunteer.. ye kami melakukannye dengan suka relanya hati kami ini..

ok..what was it all about?? what was the Big Arts Day?? The Big Arts Day is Hari Besar Seni-Seni..wahahaha...It's actually a festival organized by the Barefoot (Marjon) to celebrate the diversity of arts.. wootzz..

so for the first day (Saturday) we had the Big Carnival Parade in Plymouth City Centre.. It was school children or any art group playing musical instrument and marching around the city. So we 'as a steward' have to guide the parade.. control the children and the traffics and so on..

the mascots, Mr Dragon and Mr Skeleton..budak2 Marjon mmg berbakat..tu dalam costume tu budak Marjon laa tuh..huhu..thanks to Fayadh & Adam who managed to scared the children..

The Stewards..yer aku yg merah tu..yg pakai baju silau2 tak kalis peluru tu perkerja binaan kat Plymouth..pandai cakap BM sume tuh..huhu...

For the second day.. we had the main event of the festival..The Big Arts Day.. and it was held in Plymouth Pavilion..no more parade around the city again..just loads of performance from schools and organisations in a big grand hall..besides, there were also some workshops and exhibitions.. and yes it's all have to do with arts..and our job for today was... steward lagi laa.. this time we had more responsibility.. we were assigned for several participants and we must managed them. make sure they have arrived, show them their sit, make sure their ready for their performance, make sure everything run smoothly and so other steward's jobs..

Sam, Me & Faye..free Tshirt but must be returned back..pinjam je laa plak..

and honestly, although the performances were mostly from the primary school pupils or even pre-school children, they performed like pros..OMG..5forty2 pon tak perform sehebat diorg..ekekeke..sorry guys..korg kene berlatih joget2, nari2 skali kot..and we had choirs, dances, artistic movements which were too artistic for me and many more..they were amazing..

and for those 2 days, I didn't bring my camera because we are not allowed to take pictures of the children..something to do with children protection act here..so just the official photographers are allowed.. but we can bring our camera and take our own pictures..and of course if I bring my camera it would be too obvious and I was very sure if I bring it, I can't stop myself from taking pictures of the event..so better not..so for all the pictures in this entry, the credit goes to Sam and Hafiz (manager) punyer kamera..

i love the event very much..especially because it involved school children..so as a future primary school teacher who will face the challenging children of today..this is a good practice on how to handle them..even though most of the time I feel like kicking or stamping them..negehehehe..but it was not that hard..they were good, just me being a little evil..heh..so I personally hope that we can do more activities like this.. it encourages students to go infront and show their talents.. it enhances their interpersonal skill and they will not be timid and anti-social.. this is another problem with our children..ok i'm not writing my assignment here..enough for now..hehe..

to get more ideas and pictures for this event, feel free to click on the newspaper article link below..

Cheers...

yes we are the stewards

p/s: hopefully I can join volunteering work again..best woo..tp lagi best kalo berbayar kot..huhu...

Monday, July 6, 2009

Anak Omputih

Mode: merepek sesukasukihatikuini setelah hantar esaimen..


Kalau korang kenal aku sure korang sume tau yg aku ni seorg bakal pendidik kan. Orang kampung aku panggil education consultant atau ape yg David Beckham panggil sebagai Cikgu (ke David Arumugam eh?dulik hape aku). Dan korang patut tau laa nak jadi cikgu yang disenangi pelajar ni bukanlah semudah ABC mahupun main pok amai-amai. Haah korang sume pon pernah ada insan bergelar cikgu menemani dan menjadi penyuluh dikala korang dalam kegelapan kan (cmne ayat ni bleh terpacul dr otak ak nih??). dan masing2 ada macam2 pengalaman dengan cikgu korang kan. Ni aku nak story kasi gebang sket kat korang pengalaman aku dgn pelajar plak.

Di satu pagi yang agak dingin ala2 winter sonata. Di bumi kelahiran Mr. Bean. Aku melangkah masuk kesebuah kelas dengan penuh bergaya. Jaket hitam menyerlahkan kemaskulinanku. Dengan rambut tersisir rapi hasil gel rambut brylcream wet look, aku mengusha semua pelajar didalam kelas itu dengan sedikit senyuman tersimpul dibibir.

"Azar watch out, there's a table"... Gedeganggg...adeh pankreasku...

baiklah..lupakan tentang meja yg tidak sepatutnya berada disitu. Ya bacaan anda tidak salah, memang pelajar disini hanya memanggilku dengan namaku sahaja. Tiada istillah cikgu disini. Apetah lagi cikgu kacak mahupun cikgu Azar yg kacak bergaya. walaupun ia dilihat agak tidak sopan bagi budaya kita yang penuh liuk lentok ketimuran, tapi itulah realitinya. dan untuk panggilan yg sedikit rasmi mereka memanggil kita dengan Mr dan nama keluarga kita. Sure2 laa lagi aneh kan. Mr. Azni..huh..tersedak plak abahku yang sedang baca blog nih. Cuba korang bayangkan budak2 umur 8-9 tahun panggil aku Azar jer. Agak kurang ajar yer. Inilah akibatnya kalau bnyk makan bende2 yg tak disembelih nih. Tapi aku tak kisah. Aku cool beb. Terasa muda sentiasa aku.

dan rutin seorang cikgu tu macam biasa laa, tak membebel kat murid tak siap kerja, mesti mengumpat kutuk cikgu lain kat dlm bilik guru. Tapi aku tak camtu beb. Silap besar laa kalau korang ingat aku pon camtu gak. Ape barang pakai brylcream wetlook pastu mengumpat kan. Aku tolong murid2 ni belajar dan buat kerja la. dari meja ke meja aku bergerak membantu students membuat kerja dan menerangkan ape yg gelap. dan seperti yang dijangka la kan, sebagai seorg cikgu yg cool lagi stylo, sumer pelajar memahat harapan agar aku mendampingi diorg. pergh kekadang kat sekolah pun aku bleh terasa artis beb. dan ketika aku memikul tanggungjawab itu dengan penuh berdedikasi lagi bergaya, terjadi dialog dibawah:

ChibiMarukoChan: Azar, could you please help me with this question.
Aku: Yes Chibi. What is it?

amik nota. Nama pelajar itu bukanlah nama sebenar untuk menjaga privasi dan juga mengelakkan skandal liar yang mungkin boleh menjadi konspirasi menjatuhkan aku. amik nota juga bahawa nama pelajar tu dua patah perkataan macam nama contoh yang digunakan (Chibi-MarukoChan). amik nota sekali lagi bahawa nama ChibiMarukoChan digunakan kerana tetiber jer nama tu terjah dlm memori aku. so for sure laa takde kaitan antara yang hidup atau yang telah mati atau yang bakal mati.

ChibiMarukoChan: Ouh please don't call me Chibi. It's just like my father.
Aku: ouh your dad call you Chibi. OK then I'll call you ChibiMarukoChan orait.
ChibiMarukoChan: that's much better.
Aku: anyway if i call you Chibi it's like your dad, what i will be then if I call you ChibiMarukoChan?
ChibiMarukoChan: you're my boyfriend

secara spontan dan tetiber jer lagu Feminin bertajuk Untukmu terngiang-ngiang mengetuk gegendang telingaku. Angin bayu membaya diriku, sepintas lalu kuterkenangkan mu, memori indah...ah korang sambung laa sendiri.





aku suker ajar anak omputih. GRIN =D

Wednesday, July 1, 2009

SRK Jalan Gurney 2

Mode: merepek sesukasukihatikuini ketika malas nak fikir esaimen aiseymen..

Buat bersungguh-sungguh
Cogan kata yang sakti
Maju kehadapan, harumlah namanya
Sekolah Jalan Gurney Dua

Memberi semua ilmu
Memupuk rasa muhibah
Berjayalah kita, tegakkan namanya
Sekolah Jalan Gurney Dua

Gua pon taktau la ape jadahnye gua boleh teringat lagu sekolah gua time gua darjah 1 dgn 2 dlu kira2 tahun 96,97 dlu. Time tu gua sekolah kat Kolumpo beb. Bandar beb, urban wa cakap lu. Time gua tengah lepak2 tepi tingkap sambil menghirup udara perkampungan Plymouth yg segar in disulami dgn bunyi2an burung2 dimusim panas ini. Bleh lak gua ternyanyi lagu skolah gua atas tu. Dan secara semberononya, gua pon teringat kat satu cerita yg sgt tersemat kat memori gua berkapasiti infiniti ini. Meh gua story kat lu orang...

Time gua darjah satu dulu kira2 13tahun lepas, gua nak g ke pasar malam dekat dengan rumah gua dengan abah gua. Kalo tak silap gua pasar malam tu hari Jumaat kot. Kalo silap nasib korang ar kene kelentong dgn gua. Eh abah gua nak bawak gua jalan g pasar malam ni beb. Sure ar gua dressing baek punyer. Dengan penuh keazaman nak g pasar malam, gua pon pilih la pakaian terbaek yang gua ade. Seluar trek PJK kaler biru gelap yg ade satu line putih kat tepi die tu dan baju sukan PJK kaler hijau dengan ada nama and logo sekolah gua. Standard ar kan baju sukan sekolah. Pergh gua rase da abes macho da tu. Tambah bedak sket kat kedua2 belah lesung pipit gua. Pergh terbaek wa cakap lu. Gua da rase cam CyberCop kaler biru da ni.

Then gua pon berjalan ar beriringan dengan abah gua menuju ke satu destinasi di lubuk hati yakni Pasar Malam Taman Melati. Sambil mata melilau melihat gelagat makhluk2 tuhan yg sibuk tawar menawar dan bersesak2 kat pasar malam, gua menggenggam erat tangan abah gua. Giler korang, time tu sibuk kes culik beb. Budak2 sekolah rendah ar mangsanya. Kalo gua kene culik camne. Tak dapat lu orang baca entry gua nih. Da r gua comel kan, sure2 punye orang yg culik gua tu kaya pasal harga gua mesti mahal punyer dipasaran gelap kan.

Pastu abah gua stop kat satu gerai ni. Ntah ar kedai ape gua da tak ingat. Tapi gua sure ar bukan kedai VCD cetak rompak punyer pasal time tu mana ada lagi beb benda2 lagha camtu kan. So tengah abah gua dok memilih-milih barang dan sembang sebarang dua dengan penjual tu. Gua perasan ade dua orang brader ni dok usha gua dari tadi. Nak culik ker? Gua tak cuak beb. Pasal kan gua da cakap tadi yang gua terasa cam CyberCop biru seblom kuar rumah tadi. So ape barang hero masyarakat cam gua nak cuak kan. Gua usha balik brader dua orang tu sambil angkat2 kening Ziana Zain sket. Hamek ko, cuak siot diorg. Daripada penakkulan mantiq gua, brader2 tu lebih kurang umur gua jer. Mybe ar up sket. Darjah dua or tiga kot. Pastu gua terdengar ar perbualan diorg yang lebih kurang gini transkripsinyer.

Budak A: Eh ko biar betul. Die macam darjah satu jer.
Budak B: Betul la. Diorg bukan kira umur.
Budak A: Ko confirm ke nih?
Budak B: Confirm. Mak gua cakap, sekolah Jalan Gurney ni la tempat sekolah budak2 jahat. tak kira r umur ko berapa. Asal ko jahat ko masuk situ la. Sure budak ni jahat giler nih.

Gua balik rumah gua nanges kat ibu gua.

===============================================================

Gua nanges bukan sebab gua sedih ke aper. Tak satria baja hitam la nanges tak bersebab beb. Tapi sebab gua kesian kat budak 2 orang tuh pasal umur lebih kurang gua tapi pengetahuan am cam budak baru blajar sebut "mak nak nasik". Eh gua sebaya diorg pon gua tau la yg sekolah budak jahat tu nama die Sekolah Henry Gurney laa. Bukan Sekolah Jalan Gurney. Sejak aritu gua berfikir 2, 3 kali sebelom pilih baju sukan tu kalau nak keluar rumah.


p/s1: Cerita diatas dikencangkan lagi oleh gua. tapi basic gua nak bagitau psl nama sekolah tu betul laa.
p/s2: Gua rase gua igt sgt kejadian atas ni pasal cm sgt significant dlm idop gua. huhu...
p/s3: Darjah 3 gua pindah sekolah lain psl family gua pindah ke Pahang. Taknak ar dok sekolah budak jahat lama2..wahaha..