Monday, December 27, 2010

Leaving for good


Azar Syafiq will be leaving Marjon, Plymouth to London today and then will leave UK for good on the 30th December 2010. Therefore, this blog will not be updated until I settle down in Malaysia. Stay updated in this entry with my twitter link below. And please ease your ears with the song. Till we meet again. Chaallooo ^^Y


It's So Hard To Say Goodbye To Yesterday




How do I say goodbye to what we had?
The good times that made us laugh
Outweigh the bad.

I thought we'd get to see forever
But forever's gone away
It's so hard to say goodbye to yesterday.

I don't know where this road
Is going to lead
All I know is where we've been
And what we've been through.

If we get to see tomorrow
I hope it's worth all the wait
It's so hard to say goodbye to yesterday.

And I'll take with me the memories
To be my sunshine after the rain
It's so hard to say goodbye to yesterday.

And I'll take with me the memories
To be my sunshine after the rain
It's so hard to say goodbye to yesterday.

Sunday, December 26, 2010

Teman =')

This song represents what I feel right now. It's for you my beloved friends in Marjon. Although we only get to know each other for a very short time, I truly appreciate your presence as one great phase in my life. Especially for those who are really close to me. We are like sibling in this foreign land. Sorry for any wrongdoings. Keep in touch. Looking forward to meet you again in Malaysia.




Know-No - TEMAN

satu
yang mampu ukirkan senyumanku
adalah kamu...
kamu...kamu
teman yang slalu ada disisi dan hatiku

tanpamu teman, aku hilang haluan
hidup tak berseri bagai bulan tanpa sinaran
dan kau, umpama kilauan indah pelangi
bumi kau sinari dengan cahaya berwarna-warni
aku hargai setiap tangisan mahu senyuman
wajahmu menjawab setiap sukarnya soalan
berbagai budi, tak jemu kau taburi
dan kau biar aku bertemankan manis memori
usah kau ragu, sedang lidah lagi tergigit
teman pasti selisih biarpun hanya seminit
tapi selagi kita genggam teguhnya janji
menjadi sejuk panasnya walau besar baraan api
dan kau temanku, ubat penawar rindu
beribu-ribu hati diolah menjadi satu
mari hargai setiap detik gembira ataupun hiba
biar kita kekal jadi teman untuk selamanya

selamanya
kerana kita untuk selamanya
suatu hari nanti
bila kita leka dibawa arus kehidupan
satu yang kupinta
ingat janji kita
mengangis bersama, gembira bersama
selamanya

teman
kau laksana permata
gilapan kemesraan
kau beriku cahaya

berjuta-juta bintang berkelip di langit
kita renungi indahnya sambil menjerit 'teman slamanya'
begitu manisnya kenangan sama dirasa
suka dan duka, sedih kecewa
senantiasa ada untuk mendengar
kau bukakan seluruh hatimu pada ceritaku
teman kau milikku selamanya
semadikan oh kenanganku
semadikan oh kenanganmu
dari mulanya bertemu
hingga hujungnya hayatku
agar kita kan berlagu
dalam nyanyian hidupku
aku akan pastikan kita akan
selamanya menjadi satu...

satu
yang mampu ukirkan senyumanku
adalah kamu...
kamu...kamu
teman yang slalu ada disisi dan hatiku


p/s: ada masa nanti aku buat satu lagu camni untuk korang2 di Marjon yer =P

Saturday, December 25, 2010

Pergi dan meninggalkan

Pergi itu senang
Yang susah adalah untuk meninggalkan

Melihat seorang demi seorang pergi dan meninggalkan
Sambil menunggu masa untuk turut pergi dan meninggalkan

picture from Faris, enhanced by tuan punye belog

Terima kasih untuk segala memori dan kenangan bersama
Mohon maaf salah silap diatas segala kesalahan
Farewell is only a reason for us to meet again

------------------------------------------------------------------------------------------------

Bahagian pertama entry ini ditulis oleh sebahagian lagi jiwa tuan punye belog yang kurang sikit gilanya dan lebih normal kearah homosapien normal berhati taman. Bawah ni baru entri serius gila tak hengat..


Ok saat blog ini entry ini ditulis, masa yang tinggal untuk aku pergi dan meninggalkan ade lebih kurang 5 hari lagi. Dalam tempoh beberapa hari yang lepas, sekumpulan demi sekumpulan dari kami telah berlepas pergi dan bila tengok diorang yang pergi tu rasa tak boleh tahan gak dia punya sedih. Dan menyedari fakta yang aku turut akan pergi seperti mereka. Aku merupakan ahli kumpulan terakhir yang akan pergi. Berikut merupakan fakta perjalanan pemergian dan waktu pelepasan aku. Harap teliti baik-baik dan semat dalam lubuk hati kemas-kemas.

Tarikh berlepas dari Institut Angkasa Lepas Marjon, Plymouth menuju Pusat Kajian Angkasa dan Kawasan Sekitar, London = 27 Disember 2010, 9.55am (Isnin/Monday)

Lintas hormat keberangkatan dan perlepasan kumpulan 3 ke Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa dari Balai Perlepasan Bintang Angkasa Heathrow = 28 Disember 2010, 10.00am (Selasa/Tuesday)

Keberangkatan dan pelepasan kumpulan 4 dan terakhir dari Balai Pelepasan Bintang Angkasa Heathrow = 30 Disember 2010, 10.00pm (Khamis/Thursday)

Pesawat dinaiki = Soyuazar Merdeka 230989 - MH001

Dijangka sampai ke Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa = 31 Disember 2010, 6.20pm (Jumaat/Friday)

Aku merupakan salah seorang daripada 3 angkasawan kumpulan 4 (terakhir) yang akan berangkat ke Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa. Barang-barang bekalan di sana nanti telah dihantar terlebih dahulu kira-kira minggu lepas sementelaah barang-barang simple-simple masih belum dikemas. Perjalanan dijangka sedikit sukar memandangkan salji masih turun geli-geli dan kesejukan sedikit terlampau bakal memberi cabaran kepa
da perlepasan kami. Takut pesawat yang bakal dinaiki tak boleh hidup enjin pasal sejuk sangat pon ade jugak.

Untuk meninggalkan Institut Angkasa Lepas Marjon dan seterusnya bumi yang telah lama didiami ini bukanlah semudah yang dijangka. Seseorang memerlukan kawalan emosi dan jati diri yang super tabah untuk menghadapinya. Sepanjang latihan di sini,
segala macam pengalaman telah dilalui. Pengalaman menimba ilmu di bumi asing telah membuka mata, otak dan hati dalam melihat dunia. Terima kasih diucapkan kepada angkasawan-angkasawan senior yang telah berpengalaman berpuluh tahun dalam bidang pengangkasawanan. Segala ilmu dan pengajaran yang diajar pasti akan dimanfaatkan dimasa hadapan lebih-lebih lagi untuk melatih angkasawan-angkasawan baru.

Mengenali ramai pelatih angkasawan lain turut menambah rempa
h-ratus kehidupan dalam usaha menjadi angkasawan terbaek dari ladang dan padang ragut seantero galaksi. Segala memori dan kenangan pahit atau manis, tawar, masin, pedas, masam, tiga rasa, sweet sour mahupun goreng rempah tentulah sukar untuk dibuang dari harddisk cap OTAK berkapasiti infiniti ini. Terima kasih kerana telah memberi kerjasama kepada aku dalam banyak perkara. Budi baik kalian akan aku kenang dan didahulukan dengan ucapan terima kasih. Maaf juga dihulur diatas segala kekurangan diri serta salah silap dan ketelanjuran perbuatan/kata kepada kalian. Kepada angkasawan-angkasawan yang rapat dengan aku, sesungguhnya aku sangat-sangat menghargai kalian. Terima kasih kerana sentiasa ada bersama aku disaat memerlukan dan sentiasa menyokong diri ini. You know who you are. Million thanks from the deepest of my heart.

Sekian dahulu nota pendek dari hati ini. Ada masa kita berjumpa lagi.


Yang benar, jujur, ikhlas, tulus, mulus dan suci.

Azar Syafiq, xoxo
(Angkasawan Negara Cawangan Marjon-Malaysia)



p/s1: seyes gua tak reti buat farewell speech..ni je mampu..kalo teringat lagi nanti gua update dlm entry lain..huhu
p/s2: dekat2 nak blah ni seyes mood n emosi gua tunggang-langgang haru-biru..silap haribulan barai gak air mata ni kang..shoot...
p/s3: terima kasih tahap rare gak dituju-tujukan kepada cik Alviana yang telah buat secoret entry pasal gua disini ->Dedikasi Utk Seorang Kawan (gua assume dia ikhlas..gila barai gak air mata ni..sipot ayam toll)

Latest Single 5forty2

Coming very soon...


original entry from 542music.com

Saturday, December 18, 2010

Deathly Hallows


Huuuuuiiisssshhh. Bom, bom, keterbabboommm. Bunyi letupan kuat kedengaran diikuti api marak menyambar.

Majlis perkahwinan abang kepada Ron Weasly telah diganggu dengan kehadiran tentera Voldemort. The Death Eaters datang dengan penuh bergaya serba hitam dan mula menghuru-harakan majlis itu. Tembakan laser sihir dari tongkat-tongkat sakti mereka mula mencederakan beberapa orang yang tidak berdosa. Beberapa orang lagi dilaporkan geli-geli akibat sipi-sipi terkena tembakan itu.

'Harry lari cepat dengan Ron dan Hermione'.

Jeritan matang dari bapa Ron, Arthur Weasly memecah kekecohan yang telah sedia pecah. Gegendang telinga Harry sedikit terusik tetapi hatinya tidak goyang walau seinci untuk lari. Beliau terus kental menentang musuh sambil cuba-cuba menghabiskan air sirap selasih yang masih erat digenggam ditangan. Tanpa dia sedari, salah seorang Death Eaters mula mengacukan tongkat sihir kearahnya. Mulutnya mula terkumat-kamit mengomel jampi serapah untuk menembak. Dalam lebih kurang 2.5 nanosaat kemudian satu pancaran sinar merah saga delima merekah penuh perpaduan mula menuju kearah Harry.

Fuuuuiiissshhhhhh. Boooommmm. Puish puish. Zooooooommmmm.

----------------------------------------------------------------------------------------------

'Poooooonnnn'. Hon kencang dibunyikan dari sebuah lori penghantaran Asda apabila 3 orang remaja tiba-tiba muncul ditengah jalan.

'Woit lu gila ke bhai. Sikit lagi lu nak kena tembak. Nak tunjuk hero pun agak-agak la jugak. Tengok keliling. Nasib baik gua jenis beware of dogs'.

Ron meluahkan apa yang dipendamnya kepada Harry. Harry kelihatan masih samar-samar ayam akibat silau dengan tembakan tadi. Jari kelingking mereka masih berkait.

'Gila kau. Sikit lagi aku nak kena tadi kot. Kalau tak habis kat sini je la cerita ni kan. Thanks weh'.

Harry berterima kasih kepada Ron kerana kepantasan beliau menyelamatkan dirinya menggunakan teknik 'hilang disini muncul disana sekelip mata'. Teknik itu iras-iras teleportasi yang mengizinkan diri kita hilang dan muncul kembali di tempat lain dalam masa yang singkat. Ia juga bergantung kepada keaadaan trafik ketika teleportasi itu. 2 ahli sihir pernah dilaporkan terkorban akibat bertembung sesama sendiri dengan kelajuan yang tinggi keterlaluan ketika teleportasi. Di satu sudut lain, Hermione muntah-muntah akibat mabuk teleportasi.

'Kita singgah minum kat Costa jap weh. Tengah tak sedap tekak macam ni pekena Cappucino memang sedap'.

Hermione mengajak. Mereka berjalan perlahan menuju Costa.

Selesai minum, mereka bertiga ingin beredar. Ron menyeluk poket yang ternyata satu perbuatan sia-sia. Kosong. Mereka bertiga tiada duit.

'Gua rasa tadi time kite 'hilang disini muncul disana sekelip mata' duit gua cicir la. Pasal laju sangat kan. Gua rasa dalam 2-3 ratus gak terbang tadi'.

Harry berkerut dahi. Hermione mengeluh panjang sambil mengalihkan pandangan keluar kedai. Satu susuk tubuh yang sangat dikenalinya sedang menuju kearah kedai tempat mereka minum.

'Azar!'

----------------------------------------------------------------------------------------------

'Weh korang. Buat apa kat sini yaww. Waah pakai cantik-cantik ni macam baru balik dari kenduri ni. Balik kenduri kahwin ker?'

Azar menyapa mereka. Salam gaya remaja ada siap tumbuk-tumbuk dihulur kepada mereka bertiga. Jelas terpancar dimuka mereka bertiga kegembiraan bertemu Azar hanya sementara apabila mereka kembali muram. Seperti memahami. Azar menyuruh mereka bercerita masalah mereka.

'Kami ada masalah sikit ni. Pertama, bayarkan minum kami boleh?' Minta Harry sambil buat mata ala-ala Puss in Boots cerita Shrek.

'Nanti bank in balik dalam akaun gua. Lambat sikit pun gua charge interest tau.' Ujar Azar sambil mengangkat kening kirinya. 'Ok, masalah kedua pulak?' Azar menambah. Mukanya sedikit terpancar sinar ingin tahu.

'Kami kena mengembara untuk mencari dan menghapuskan semua Hocrux Voldemort untuk bunuh dia.' Jelas Hermione yang kelihatan sedikit gembira setelah bertemu Azar, dengan harapan Azar akan mengikuti pengembaraan mereka.

'Weh gua join weh. Gua pun da takde ape sangat nak buat ni. Disseration gua da submit, exam settled, shipping barang-barang settled, sementara nak balik Malaysia ni gua follow korang laa yer.'

'Tunduk!'

Huuiisshhhh, terbaboooooo!

----------------------------------------------------------------------------------------------

Zoooooommmmmm.

Mereka berempat sampai disatu kawasan perkuburan. Beberapa ekor burung gagak hitam penghuni tegar kawan itu mula menjeling sipi-sipi kehairanan dari mana makhluk-makhluk homosapien itu muncul.

'Gila nasib baik sempat lari tadi. Mana dia orang tau kita kat kedai tu ha. Serius tak privacy macam ni'. Ron mula merungut.

'Sorry, aku ter'update' status Facebook dengan Twitter tadi cakap kita tengah heaven layan Costa waktu kita kat kedai tadi'. Harry tertunduk malu dengan kelakuannya sambil mengangkat IPhone 4 yang baru dibeli menggunakan elaun buku dan tesis di Hogwart.

'Haa lu guna IPhone kan. Lu pakai Orange ke O2? Takkan Maxis lak kan. Pekata lu try GPS tengok Hocrux tu ade kat mana. Senang siket kerja kita nak carik natang pejadah Hocrux tu. Anyway Angry Bird lu main da sampai level berapa?'. Azar melontarkan cadangan bernas. Bayang-bayang mentol idea mula bersinar diatas kepalanya.

Mereka berempat terus menggeledah telefon bimbit milik Harry. Hermione dilihat perlaha-lahan menyembunyikan telefon bimbitnya di celah-celah rekahan batu. Malu dengan Nokia 3310 beliau agaknya. Application GPS digeledah dari satu muka surat ke muka surat seterusnya. Pelbagai peta dibuka, perlbagai muka planet diteliti, Hocrux dicari masih tidak muncul tiba.

'Korang pernah tengok cerita Dragon Ball tak? Yang ada Son Goku dengan Atuk pervert pakai cengkerang tu? Kan dalam cerita tu dia orang ada Dragon Ball detector. Boleh cek Dragon Ball ada kat mana. Cuba cari aplikasi tu untuk IPhone'. Idea Hermione jelas bernas dan boleh dianggap sebagai paling true untuk petang itu. Azar tersenyum sebagai tanda memuji kebijaksanaan Hermione. Hermione tersipu.

Harry telah terjumpa satu aplikasi 'Mencari Dragon Ball yang hilang for dummies' dan aplikasi itu nampaknya paling boleh diharap berdasarkan namanya yang style dan interface yang cool. Tiada iklan-iklan lagi tu. Mereka terus fokus menggunakan segala yang termampu untuk mentafsir GPS dari aplikasi itu dan ternyata ianya membuahkan hasil. Cahaya kuning berkelip-kelip bak lampu raya mula kelihatan di atas skrin IPhone dengan retina display itu. Bukan setakat satu, tapi dua cahaya berkelip menandakan ada dua Hocrux di kawasan yang sama waktu dengannya.

'Kita berpecah kepada dua kumpulan untuk cepat sikit cari Hocrux ni sebelum Death Eaters sampai sini dan jumpa kita'. Ron memberi cadangan.

'Ok, set. Gua nak gerak dengan Azar. Bye'. Hermione memberi kata dua. Muktamad.

Ron memandang Harry kebingungan. Hermione tersenyum simpul nipis kepada Azar. Hati Azar berbunga tetapi luaran masih macho dan cool. Telinga dia mula merah. Mereka mula berpecah mencari Hocrux yang masih tinggal.

'You tak reply message I kat Facebook.' Hermione mencebikkan muka minta dipujuk.

'Kan I da kata I tak berapa buka Facebook sangat. I lagi selalu tweet kat Twitter dari Facebook tau. Tapi you pun tak reply sms I hantar.' Azar membela diri.

'Hogwart kan takde line. Istana lama kot. Dinding tebal. Susah line handphone nak tembus.'

Mereka berdua tersenyum.

Tiba-tiba satu dentuman kuat kedengaran diikuti kilat sabung-menyabung. Dari jauh kelihatan musuh tradisi Harry Potter dari siri satu sampai tujuh iaitu Voldemort berdiri megah diatas pusara Albus Dumbledore, pengetua Hogwart yang telah terbunuh. Voldemort membuka kubur Dumbledore kerana ingin mengambil tongkat sakit milik pengetua itu kerana ia dipercayai sebagai tongkat paling hebat lantas bakal menjadikan Voldemort sebagai ahli sihir paling jahat dan syaithon yang berkuasa.

----------------------------------------------------------------------------------------------

'Haa.. cerita da habes?? Bersambung part 2 lak yer'.

Shoot gua terlelap tengok citer Harry Potter. Patot gua rasa jalan cerita tadi macam merepek jer siap ade karakter nama Azar lagi dalam tu.. Nama cam familiar.. ntah la kat mane gua penah dengar nama tu.. Banyak sangat bercakap citer ni.. tak pepasal gua terlelap.. tak pepasal gak gua kene download cite ni and tengok balik.. Nasib baik sorang pon member gua tak perasan gua terlelap dalam wayang tadi..hahahaha..

Ok laa time nak balik tu gua keluar dan ternampak laa poster cerita Harry Potter ni besar2 tampal kat dinding panggung wayang ni. Gua beristighfar panjang. Ni gua mimpi lagi ke ape ni.. ni mesti tak lain tak bukan salah satu agenda illuminati ni kan..


Photobucket

Tuesday, December 14, 2010

Introducing: 5forty2


A short Q&A session a.k.a. interview with 5forty2 (542) by The Pizzza Magazine.
------------------------------------------------------------------------------------

542, (pronounced five forty two) is the one of the most diverse, energetic and exciting malay hip hop groups to have picked up a microphone in the last few years. The group formed in 2003 where three blood brothers decided to spend their free time to not eating ketupat and lemang during Hari Raya by recording a Hiphop track, after taking their name from post code address (Jelatek), 5forty2 released their first Apa-apa in 2003 and well known for single Budak-Budak Zaman Sekarang that has been widely circulating around up until now.

The group comprises Edry ‘Alfaisal’ Faisal, Reza ‘Cypherdefect’, Ezry ‘RyFa’ Fahmy, Edly ‘Phonic’ Firdaus , Abdul ‘DMent’Muhaimin, Muhd ‘G’ Farzuan (working during interview), Azar ‘NaraMerah’ Syafiq (currently in Plymouth, UK) and new member Khairul Shahid (grounded!)

Pizzza had the chance to interview at Syed Bistro mamak in Kelana Jaya right after they finish recording new song. 5 out 8 5forty2 members answer some of our silly questions in an exclusive Q&A. Let’s get cracking!!


Hey guys, hope you are well, so what’s up with 5forty2 latest projects?
alfaisal – bascially, we have several micro projects running and ’several’ around to cancel. hehehehe in this period, we’re actually on recording (i think now) on a soundtrack for animation movie which i imagine it would probably release next year. we also do working on a soundtrack for local film and our upcoming new single hits to radio early 2011.

tell us about your current status?
cyperdefect – i work as a bookkeeper in one of local university somewhere in malaysia.
alfaisal – i’ve already married now, satu, alhamdulillah. hehehehe im a fellow researcher.
ryfa – bujang. technically, i’m still studying
phonic – i’m terrified but i dont know when i’ll get married. currently in my 3rd year of a Law degree
dment – i’m in a relationship with She-Who-Must-Not-Be-Named. im a college student.

well, maybe i was mistaken but i heard that 5forty2 claims to be a Wu-Tang Clan of Malaysia? Apa citer ni beb?
cypherdefect – hahahahahahahahahaha! Wu-Tang malaysia? tak kot. kitorang biasa-biasa je
alfaisal – i heard about this as well. do we look like Wu-Tang? tapi kitorang takkata kitorang ni macam Wu-Tang. sebab, kalau tengok kitorang ni taklah ganas mana, semua hati lembut sebenarnya :)
ryfa – “creek ambiance”
phonic – here i am, here i am. i’m not a method man.
dment – we do not claim or represent ourselves as Wu-Tang Clan exclusive agent. no, we’re not Wu-Tang clan of Malaysia!

5forty ni untuk apa? side in-come or chasing popularity? suka-suka?

cyperhdefect – music is my passion.
alfaisal – as for me, music is part of ourselves. everyone like music. either you want to make music or listen to music. go figure.
ryfa – sorry, im spazzed. what’re u saying just now?
japanesedude – repeat the question :)
ryfa – musik ni salah satu medium dalam banyak medium yang kita pilih. contohnya ada orang mungkin menulis, ada orang mungkin berceramah so ni satu ekpresi kami pilih dari banyak medium.
phonic – populariti tu of course laaa…….bukan. but music can help me express my feelings dalam bentuk tulisan atau irama.
dment – “kami bukannya… nak mengejar populariti” – he sings the chorus part of SSK – kami tak famous lagi. 50% sampaikan pandangan / idea, 30% nothing better to do and 20% passion.

who are your major influence?
cypherdefect – N.W.A, Public Enemy dan seangkatan.
alfaisal – P.Ramlee and R.Azmi
ryfa – aku takpernah disoal soalan ni, KRU, Nico dan Eminem
phonic – P.Ramlee boleh, Wu-Tang boleh, Nico boleh. saya semua influence
dment – Teacher Shida (laugh)

what’s your perspective on Indy Hiphop / Rap?
cypherdefect – kami ni pun memang indie. takperlu istilah Indy Hiphop ni sebenarnya. (wondering where the heck is his nasi lemak at the same time?)
alfaisal – what we understand about indie? ala..kacau la mamak ni (the mamak interfere). ada orang nampak indie tu as genre musik tapi kita sendiri tahu indie tu datang dari indiependent. yang dimaksudkan dengan indiependent adalah tiada record label, kalau ia indie ke tak. takde masalah pun. aku lagi prefer tiada genre-genre baru, just stick with what we have.
ryfa – aku takpernah disoal soalan macam ni jugak.
phonic – indie hiphop la. itu la. apa la.
dment – indie hiphop? im interested in what people think i rap to if they don’t know me well

free time korang buat apa?
cypherdefect – aku banyak buang masa pada fotografi
alfaisal – tolong isteri sidai baju, berus tandas, banyak keje rumah. gilir-gilir jaga anak aku yang mengamuk
ryfa – sentiasa sibuk belajar
phonic – lepak with buddies at andalus, ampang. together we shisha to get high :P
dment – aku baca buku (mengaku tipu)

KFC ke McD?
cypherdefect – can i has Radix Fried Chicken?
alfaisal – ayam goreng yang bini aku masak. (while eating roti canai)
ryfa – Syed Bistro Mamak! (tempat kitorang tengah lepak sekarang)
phonic – saya pilih tauhu bakar jumma. the best!
dment – aku pilih “ke”

Proton is starting to make better designed cars. the only problem now is the name they choose for it. korang nak nama kan apa kalau dapat peluang?
cypherdefect – Proton Red Leader. Hahahahaha
alfaisal – Proton cypherdefect
ryfa - saw new Proton cars for the upcoming years named after the malay warriors. proton should name their car Proton Hang Buah! (laugh)
phonic – kalau kat Europe nama dia Proton Red Leader, kalau kat Malaysia kita panggil Proton Nara Merah
dment – kalau kita ada Red Leader dengan Nara Merah. aku Proton Azar Syafiq (satu meja gelak)

what convince 5forty2 to get people to listen to your music?
cypherdefect – message yang kami sampai kan different
alfaisal – kalau diorang suka dengar budak-budak menyanyi merapu. itu lah 5forty2
ryfa – dengan mendengar 5forty2, diorang akan dengar apa diorang patut dengar
phonic – lirik kitorang lain dari yang lain.
dment – kitorang je ada 8 orang. cuba bayangkan korang dengar pandangan dari 8 orang yang berbeza background.

2010 dissappoinments?
cypherdefect – takde bonus.
alfaisal – aku takpernah dissappoint dengan hidup aku. no regret! life goes on.
ryfa – munculnya fahaman yang taksepatutnya mincul
phonic – alhamdulillah, takde dissappointment
dment – 2 Alam takpecah panggung

nasihat untuk budak-budak baru?
cypherdefect – belajarlah dengan orang-orang lama.
alfaisal – to achieve your ultimate goal you will need to make the ultimate sacrifice
ryfa – aim for the moon. If you miss, you may hit a star
phonic – practise! practise! practise! practise! telan yang pahit maka akan rasa yang pahit
dment – belajar dari basic dulu. gently seek advise from orang lama. do not boast!

Check us out at Facebook and www.542music.com and follow us at twitter at @ 5forty2
Thanks Pizzza for this interview. You rule!

By: SHUJI OKISHIMA at GMAIL dot COM


taken from The Pizzza Magazine

Friday, December 3, 2010

seputih salju sepanas demam


First day snow in Plymouth
19 December 2009



First day snow in Plymouth
2 December 2010

picture taken from FARIS's gobBLOG

so secara geografinye snow tahun ni turun lagi awal dari tahun lepas. tapi first snow kan. gelombang pertama orang ckp tu.. takde la lebat sangat.. snow ringan-ringan jer. kat tempat lain maybe da lebat da tahap bleh buat shooting winter sonata dah.. tapi memandangkan Plymouth ni kat belah South West England kan.. so makan masa sket snow tu nak travel..

snow kali ni aku rasa bese2 jer.. secara matematiknya mungkin sebab aku da senior bab2 snow ni. so biarkan laa yg lain bergembira.. mereka masih muda.. darah masih panas.. kene snow pon boleh cair snow tu.. huhu..

dan secara biologinya.. maybe pasal aku demam kot.. panas dalam ni tak boleh bertembung dengan sejuk luaran.. macam anjing dgn kucing die punye boleh ajak bergado nanti.. demam kali ni bleh tahan teruk dia punye serang hendap.. rasenye last time demam teruk camni time zaman sekolah kot.. da lama tak datang kan.. tu mesti pasal rindu sangat la tu kasi demam teruk2 nih..



p/s: terima kasih untuk mereka2 yg concern. terharu =')

Friday, November 26, 2010

Pergilah Dissy..Doaku Bersamamu...


University College Plymouth St Mark & St John
University of Exeter
IPGMKBA MALAYSIA

Dissertation submitted in part fulfilment of the requirement for the B Ed Honours (Exon)
Teaching English as a Second Language


Alhamdulillah.. inilah hasil tahap geli2 (tahap serius lepas grad nnt) selepas berhempas pulas selama setahun setengah foundation dan 3 tahun degree.. sebuah naskah akademik berkapasiti lebih kurang 40 mukasurat selamat dilepaskan melayari liku2 pemeriksaan dan pemarkahan.. sebuah naskah bagi mengiktiraf status 'kepujian' yg terpuji lagi memujikan ijazah aku nanti..

Markah2 semua taruk tepi dulu.. yang penting semuanya da setel dan dia punye release taktau nak cerita.. rasa ringan jer diri ini.. kepala rasa lebih merdeka dari Tanah Malaya Merdeka.. haaaaaaaa bestnyerrr rase da setel dissy niiihh... *sambil berlari2 melompat2 terbang2 diudara*

So dissy.. gua da buat yg terbaek takat yg gua mampu untuk lu.. sekarang lu da berdikari pergi jauh dari gua merantau kat tempat lecturer2 yg check tu lu pandai2 la bawak diri.. doa2 pelindung semua gua da ajar.. tetapkan pendirian.. jgn mudah terpengaruh dgn anasir2 luar.. gua doakan semoga markah lu nanti setimpal dgn apa yg gua da turunkan dan usahakan untuk lu seperti bermalas-malasan, tangguh-tangguh, off-task banyak2.. huhuhu..

So pergilah dissy.. doaku bersamamu.. gua nak rilek-rilek..

*final exam 6hb nanti gua taruk tepi pandang sebelah mata je dlu.. final year (year 4) setahun lagi pon gua malas nak pikir berat2 lagi.. sekarang gua tengah masuk tempoh bertenang.. agak2 dalam tahun depan korang boleh rujuk kitaran kehidupan gua balik kat sini -> Students' Life*


p/s: dissy gua buat psl drama.. agak2 kalo gua propose kat Yusof Haslam gua bleh ganti die jadi pengarah tak?? cikai2 pun ganti Zed Zaidi..

Friday, November 19, 2010

Memahami Lelaki


Nak faham lelaki ni senang jer. Meh I ajarkan sikit.

Lelaki ni makhluk yg simple dan senang jer. Diorg tak suka rumit2 selok belok susah payah ni. Fikiran lelaki pon lebih lurus dan tidak kompleks. Contohnya macam I. Bila I kena buat sesuatu atau apa2 je lah, I akan fikirkan cara yang paling simple dan senang untuk buat bende tu dan tak suka serabut2kan kepala untuk berfikir susah2. Kalau lelaki tu menunjukkan tanda dia suka perempuan yang pandai mengemas ke, suka je teman perempuan pergi shopping ke, suka je buat apa2 je lah ke kan, haa so perempuan harus percaya bahawa itulah yang lelaki inginkan. Kalau dia tak suka tu, maksudnya dia tak suka la tu.

Tapi tu bukanlaa bermaksud lelaki ni berfikiran ortodoks mahupun primitif zaman paleolitik dulu kan. Tapi memang majoriti lelaki berfikiran camtu. Perempuan je selalu anggap lelaki ni kompleks padahal lelaki ni mudah jer. Shopping kompleks lagi kompleks dari lelaki ni tau. Lepas tu disebabkan ke'simple'an lelaki ni, lelaki lagi suka kalau sesuatu perkara tu disampaikan dengan bahasa yang mudah. Takyah nak berkias2. Terus-terang jer. Contohnya macam situasi berjalan dipasar malam. Si perempuan punyelaa nak makan yongtaufu sotong besar. Tapi dia punya berkias,

"ingat tak time WorldCup dulu ada sotong ramal2 match kan, comel je sotong tu, kelakar pulak tu pandai ramal2, eh tapi kita tak boleh percaya kan, boleh syirik kan, tapi sotong tu besar kan, tentacles dia tu macam bantal peluk, best jer kalo peluk kan, tapi walaupun boleh ramal-ramal ker, boleh dipeluk ker, comel ker, tapi sotong ni paling best kalau dimakan, nak lagi taruk dalam yongtaufu, eh kita lalu kat kedai youngtaufu laa...ahaks.."

Haaa yer la tu ahaks. By the time perempuan tu ahaks, lelaki tu entah2 fikir perempuan tu nak teman dia tengok bola England lawan Malaysia kot malam ni pastu nak jadi tukang ramal2 match macam sotong paul. Haish.. So lain kali cakap direct jer.

"woit gua nak yongtaufu kat kedai depan tu 10 hengget, kuah lebih, lu tolong belikan"

huhuhu... Tapi U jangan cakap camtu lak dengan I yer. I tak suka. Nanti I kecik hati. I sensitif tau kadang-kadang.

Lepas tu kan, menurut satu kajian seorang Enche' yang bernama Glenn Good, seorang Kaunselor Perhubungan di Universiti Missouri, Columbia, America Syarikat berkata lelaki bercakap dengan bahasa yang berlainan. Ini menyebabkan adakalanya lelaki dan wanita sukar berkomunikasi antara satu sama lain. Apa yang lahir daripada kata-katanya jika dia bercakap dengan wanita, adalah berbeza dengan apa yang dimaksudkan. I maybe cakap macam lain sikit tapi hati I bermaksud lain. U pun jangan laa main terjah jer kan bila I cakap. Tapi kadang-kadang bila I cakap lain je tu U kene siasat jugak tau. Takut2 I tertipu U plak ke kan. Haha. Jujur kan I.

Tapi pasal cakap lain then maksud lain pastu terus misunderstanding tu laa jadi punca kita selalu bermasam muka kan. Jadi punca kita bergaduh jer. Tapi U takleh salahkan I 100%. Tu kajian brader nama Glenn tu yang cakap. Bukan I sengaja2 kan.

So sekarang U da tau sikit kan macam mane nak faham lelaki kan Cik Adik Emma Watson *sila klik untuk pemahaman lanjut =P*


p/s1: gua tulis bende betul menurut Berita Harian Online ni bhai.. hehehe =P
p/s2: lagi satu kalau nak faham lelaki macam mane, takyah susah2 nak faham lelaki yg offer suruh pilih KLCC atau diri dia.. sebab dia mungkin bukan seorang lelaki.. syaithon barangkali.. huhu...

Friday, November 12, 2010

Kitaran Hidup Pelajar



Member2 lain sibuk countdown berapa hari lagi nak landing kat KLIA, kitorg kat Marjon masih lagik countdown berapa hari lagi nak submit DISSERTATION sama EXAM...

to be exact dissy ade lagi 2minggu, exam lagi 3minggu...

selagi tak habes belajar, kitaran hidup gua korang boleh refer gambarrajah diatas...

=_="




p/s: orang kate, time kite still belajar laa paling best.. gua nak repeat dgn sape yg kate tu.. zaman belajar mybe best.. tp bukan perbuatan belajar tu.. huhuhu...

Wednesday, November 10, 2010

Alaa bucuk-bucuk!!!


Time buat dissertation jangan baca or tengok benda2 camnih.. boleh saket perut gelak membawa kepada blank otak.. hati pon boleh mati bila gelak pasal benda ni..

gambar dari twitter @altimet berita asal TheStarOnline



p/s: "it is much easier to look after a small child than to look after a big baby"... shuuwweeiitttnyeerrr BikMama dengan BigBaby yer..

Thursday, November 4, 2010

Vote For Us yawww!!!!


5forty2's song with the title 'Rilek' is on top of the 'MyFlowChartz' furh reall yaawww... (click here to the link -> Week 7 Top 10 - My Flow Chart).. Thanks to all voters for the supports.. MyFlow Chartz is an urban music chart for Malaysian artists especially the underground one who doesn't get any publicity from the mainstream.. or in other word, kami tak giler glemer.. wahahaha..

So whoever has not listen to Rilek yet, you can visit this link -> 5forty2 - Rilek (hint - budak first verse lagu tu bakal balik Msia hujung tahun nih ^^Y )

Okeh back to the topic.. Please feel free to go to My Flow Chartz website <<--sila click and look at your right hand side on your computer screen (in the website laaahh kan).. There are a place for you to listen to the musics in the list and also a place for you to put your vote.. Please look for Amarah - 5forty2 and vote for us!!!!!! (vote first, listen later...wahaha)

Amarah is another song by 5forty2 which was produced by a German hip-hop producer who believes that our songs are good and should be listed in his Worldwide Mixtape. You can download the mixtape from 5forty2 website (you know where to find it).. And this song is about manusia or kita2 yang cepat sangat marah2 and naik hangin and tak berfikir secara rasional.. listen to our advice in this song yer adik2..wahahaha...

So guys listen to it (you can listen it from MyFlow website or download the whole mixtape) and then vote for us if you think the song deserves your vote..

Vote 5forty2 Yawww!!!



p/s: vote je lah senang citer..huhu

Friday, October 29, 2010

Lagi Dua Bulan


Salam n guddayzz yaww...

Arini 29hb 10 tahun 2010 masihi.. Secara tak langsungnya genap laa 2 bulan lagi gua akan menjejakkan kaki ke tanah air tercinta bumi bertuah kebanggaan rakyat serata alam iaitu Malaysia.. Gua dan kawan2 gua telah confirm akan meninggalkan tanah kelahiran David Beckham ini pada 28hb 12.. So secara otomatiknya dalam 29hb tu nanti berpeluh laa ketiak gua kat KLIA tu nanti pasal panas dan da tak biasa dengan cuaca iklim khatulistiwa.. Bak kata Maher Zain, InsyaAllah..

So nanti bila gua sampai KLIA nanti, gua tau memang keluarga tercinta jauh dimata dekat dihati akan datang beramai2 amik gua. Tapi pada masa yang sama gua syak peminat2, fans2, admirers2, semua laa yang tahap kipas susah mati gua akan berkumpul kat KLIA juga untuk menyambut kepulangan gua.. Gua rasa dalam 3-4 bas boleh penuh tu.. Dan bila gua da announce tarikh gua balik ni gua makin yakin highway KL-Seremban boleh jam, sesak sangat pasal semua pon berpusu2 nak jumpa gua kat airport tepat pada tarikh dan waktu gua sampai nanti.. Pergh..

Seminggu seblom hari ketibaan gua, kat radio sama steshen TiBi sibuk dok bagitau berita yang kain-kain warna merah dah habes kat Kamdar dan semua gedung kain terkemuka tanah air.. Ramai sangat beli dengan harapan masing2 nak hamparkan red karpet buat gua berjalan nanti. Dari atas kapal terbang time nak landing gua intai sikit kat bawah boleh nampak banner besar tulis 'IN AZAR WE TRUST, LOVE YOU FOREVER AND ALWAYS, XOXO'.. sampai camtu dia punya penangan gua nak balik nanti.

Bila flight landing jer dari jauh lagi dah berkelip-kelip lampu denyar camera2 besar milik wartawan dan jurugambar perasan hebat.. Tepi celah tingkap banggunan menara kawalan KLIA gua nampak sorang brader jurugambar bercamera terhebat rilek je shoot gambar gua dari jauh guna lens Nikkor 700-2000mm f1.8, sambil tangan kiri pegang twisties masuk mulut kunyah perlahan. Tapi gua abaikan semua tu sambil tertunduk tersipu2 sementara kawan2 gua yang lain semua da nanges2 pedih mata kene tempias flash yg ditujukan kat gua..

Menuju masuk balai ketibaan jer beribu orang berkerumun.. Bunyi mercun, flare dan bunga api kedengaran buat pertama kali dalam KLIA.. Diorg seludup pakai orang dalam gua syak.. Sementara tu ribuan polis FRU da tak mampu nak kawal lagi.. Diorg kene rempuh semacam jer takde kesian2.. Dengar cerita sayup2 dengar 37 orang anggota FRU separuh nafas da akibat kene pijak secara tak sengaja akibat rempuhan sementara 279 orang yang lain letak jawatan serta merta kerana tak sanggup lagi nak halang peminat gua.. POM..POM..FUUIISSHH..TATATA TABABOOOO.. Tiba2 dengar lak bunyi bunga api dari luar KLIA.. tengok atas ruang udara tu dah dipenuhi perkataan seperti 'AZAR', 'LUV U', 'LU KACHAK BHAI', dan tak dilupakan 'DUIT GUA DA HABES BANYAK BELI BUNGA API TULIS-TULIS NI UNTUK LU JE AZAR'.. Pesta bunga api dan mercun mengalahkan tahun baru.. Diluar juga terdapat sekelompok manusia memberontak kerana tidak dibenarkan masuk akibat bahagian dalam dipenuhi lautan manusia.. Bagi melempiaskan nafsu amarah mereka akibat tak dapat berjumpa gua in person mereka mula mencabut serta membakar kerusi2 yg disediakan di ruang menunggu.. Kerusi2 itu lantas dibaling merata2 sebagai simbolik api kemarahan mereka yg berterbangan...

Disatu sudut dalam balai ketibaan KLIA ade plak segerombolan lagi manusia kira-kira 500orang berlari menuju gua sambil mengangkat baju mereka dan terteralah huruf-huruf yang membentuk perkataan 'A.Z.A.R.T.H.E.B.E.S.T' dan juga 'K.E.N.A.N.G.D.A.K.U.D.A.L.A.M.D.O.A.M.U'.. Semuanya seronok menayangkan perut mereka yang tertulis huruf-huruf itu. Di samping itu sekumpulan perempuan juga turut cuba melakukan perbuatan yang sama sebelum gua sempat berpaling dan melarang mereka dari melakukan perkara itu.. Bimbang syubhah.. Bagi menghilangkan rasa kecewa tidak dapat menanggalkan baju, mereka hanya melakukan cheerleading dengan kepompong dan cheer dengan penuh semangat mengiringi langkah gua ke luar balai ketibaan untuk menemui keluarga gua..

Dah sudah berfantasi liar.. jangan nak buat camtu time gua balik nanti.. gua taknak bertanggungjawab.. kalo nak buat pegi buat kat Stadium Putra Bukit Jalil Final Piala Malaysia 2010 Kelantan vs. Negeri Sembilan.


Korang tengok camne goal kat atas ni bhai.. Ni kat German ni.. Aritu time gua buat kunjungan rasmi kat German ni gua usha2 orang die mmg gua rasa boleh senang2 je diorg buat gol camni.. jangan kate laki, pompuan pon boleh terajang bola tu camtu.. gua berharap final Piala Malaysia nanti ade laa gol2 camnih.. bukan takat kerusi terbang dan kene bakar jer..huhuhu...




p/s: sampai tak subliminal mesej dari entry nih kat korang?? kalo tak sampai sila g LowYat upgrade RAM.. bukan RAM komputer, tapi RAM otak korang tu..huhuhu

Wednesday, October 27, 2010

MonopoD


Salam n guddayz peepz..

Woaahaa secara tak sengaja aku telah terabaikan blog ini kerana kesibukan yg melanda diri ini dengan dissertation dan hal2 duniawi yg lain lagi.. Sorry yer kepada pembacas, fans, peminats fanatiks, pengkagums, pembacas senyaps mahupun orangs yangs lalus lalangs pasal lama tak hapdet. Bajet pemes yuu but I mish u oollzz.. Dalam terabai2 tu ramai gak yg view blog ni lagi (merujuk kpd counter hit yg sudah mencecah 10400 hit, followers yg bertambah dan mesej2 manja orang2 yg singgah dan lalulalang di blog ini kat shoutbox tepi ni).. Wooaahhaaa skalik lagi.. tu terabai tu bhai.. kalo tak terabai senang2 je cecah 50-60 ribu orang kan..huhu..

Okeh cut the crap dan kembali kita kepada tajuk entri diatas ini..huhu

Monopod adalah sedara kepada tripod cuma beliau berkaki satu (1) sementara tripod berkaki tiga (3). Memandangkan mereka datang dari genetik yang sama maka fungsi mereka juga sama iaitu untuk menampung camera. Beza sikit pasal diorg hanya sedara dan bukan kembar seiras adalah tripod kite pasang camera kat situ dan kita boleh bersenang-lenang membiarkannya sementelaah monopod lebih bertindak sebagai pemberi sokongan ketika kita memegang camera ketika mengambil gambar (to support the camera while we are holding it to take pictures). Kengkadang cakap Inggeris lagi senang nak explen..huhu.. okeh habis definition of term. Masuk isi penting lak.

I got my very first birthday present (present as in physically a present) from my best buddies Cik Iswanah dan Enche' Hafiz and they gave me a MONOPOD for the win yawwww!!!! Actually I planned to buy one before going back to Malaysia but they have read my mind I guessed. Thank you so much guys. Appreciate it very much.

daripada: peminat Lagenda Budak Gemuk.. WINRAR!!!!

the picture is a bit yellowish pasal gua malas nak edit..huhu..

Ignore the messy room, but the fella I was holding in the picture is not the normal pole, it is the MONOPOD with the brand from The Families of the Well Acknowledge Tripod and Monopod Her Majesty GIOTTOS yaawww... bukan jongos okeh.. light yet sturdy..best woo.. Okeh buat sesiapa yg rasa cam tak berguna je bende alah batang pengampu camera itu, meh sini aku habaq mai. Selain guna untuk mengampu (bukan bodek bhai) camera, monopod gak boleh digunakan untuk mengait buah2an diatas pokok seperti mangga, rambutan etc. Ia juga ideal untuk digunakan sebagai tongkat khutbah untuk khatib time solat Jumaat dan bagi sesiapa yang kaki snooker pula, guna monopod mungkin menyebabkan anda boleh merangkul kejuaraan snooker dengan sekelip mata. Juga boleh digunakan sebagai rod pancing ikan mahupun alternatif kepada rotan untuk budak2 yg degil terlampau. Nampak dia punya berguna bende nih macam mana?? Tapi tujuan penciptaan dia of course laa untuk MENEGAKKAN KETUANAN CAMERA KETIKA MENGAMBIL GAMBAR laa kan seperti dalam Satanic pictures below:


Those Satanic pictures showed how monopod is used in a daily life of a tukang hamek gambar. Kenapa aku cakap gambar2 tu Satanic?? Sebab bagi aku gambar2 tu berkeupayaan syaithan iaitu menghasut aku untuk meng'upgrade' camera aku seperti dalam gambar2 tu laa.. Syaithan kan main2 hasut orang kan. Seyes bhai macam gini punya hasutan aku baca ayat Kursi sambil tahlil 40 malam pun belum tentu boleh halau hasutan ni bhai.. Dan memandangkan aku da ade monopod serta melihat gambar2 berkeupayaan syaithan diatas, aku ade laa juga terasa nak upgrade sikit (kununnye sikit) camera aku kasi sama level dengan tahap hamek gambar aku sekarang nih. Ni aku tunjuk wishlist gears aku sekarang.. Saje nak share jer yer list ni bukan nak bermaksud ape pon.. Nak share jer yer.. Tak rasa nak beli pon tapi saje je nak bagitau laa (Ibu Abah sila take note.. *sambil kenyit2 mata sebelah* heeee)

My wishlist yang juga berkeupayaan Syaithan:
Nikon D7000 with kit lens 18-105mm
Nikkor 70-300mm VR
Nikkor 35mm 1.8
*ni yg utama dulu yg lain2 slow2 tambah*




p/s: kalau ade sesiapa (perempuan) yg hadiahkan benda2 dalam senarai diatas, aku akan terus call Ibu aku suruh masuk meminang dia.. Aku balik nnt kawen.. kalo lelaki, aku harap dia ikhlas.. wahahahahahaha....

Monday, October 18, 2010

Off-task in class =)


masih takde mood (malas2 ayam) mahu update lagi
sekadar berkongsi karya seni dalam kelas
ketika otak diawang-awangan
presenting...

NAGA TERBANG


p/s: cube bayangkan naga terbang serang kite time kite tengah sedap2 layan teh tarik sama roti banjir takpun nasik lemak sotong kat kedai mamak sambil2 sembang isu semasa seperti Bajet 2011 ataupun Ibrahim Ali kene pembedahan jantung.. ok gua ngidam makanan2 yg disebutkan tadi sebenarnye..

Sunday, October 10, 2010

111010


This is a random post on 11.10.2010. Pasal semua orang pun gelabah 10.10.10 dan TenTenTen, jadi gua mengambil inisiatif untuk mengabaikan tarikh itu dan menunda entry gua ke tarikh 11.10.10. Wahaha.. Gua memang radikal. Ape barang nak tiru2 orang kan. Lain la kalo gua angkasawan negara kahwen on that date ke so logik gak la gua nak kecoh2 tarikh tu. Ini borang nak apply jadi angkasawan pon gua taktau nak mintak kat mane.

Here it goes:

1. Lowkey is now following you on Twitter!

here is the print screen in case muka gua muka penyangak tak dipercayai

Siapakah Lowkey??? He is a rapper and activist based in London. Maybe tidak sepemes Maher Zain yang buat show kat UIA. Tapi die cukup berpengaruh dgn lagu2 conscious rap beliau. Sama ideologi perjuangan dgn 5forty2. Kat youtube banyak lagu2 die. Memang terbaek weh. Tengok mamat rapper hebat pon follow gua. So apekata korang pun follow twitter aku yer. Barulah sama standard dgn Lowkey. Follow my twitter -> @azarsyafiq

vclip Lowkey bertajuk Terrorist?

2. Kreativiti menipu, Tronoh jadi Toronto. <- sila klik, baca dan gelak kuat2.

For me this is the most FOR THE WIN!!! news i have ever read. Terbaek..terbaek..terbaek laa korang2 semua disana. Utusan got PUNK'D and that is for real. Ini membuktikan pembaca sebenarnya berkuasa keatas media. Takkan balik-balik kita nak kena kencing lebat dengan media kan. Berita tah ape2. Semua agenda nak doktrin pemikiran orang ramai dan menguntungkan diorg. Dan lagi satu hal, Utusan takde berita lain da ke nak tulis sampai macam desperate sangat nak bagitau semua orang, 'kami kene tipu dgn bukan U, anda jahat, tak suke'.

Honestly gua memang da lama tak puas hati pasal isu2 salam perantauan nih. (Rujuk entry lepas pasal salam perantauan edisi khas) Ape kata bukak sket ruang kat pelajar2 universiti dalam negara ni ntuk tunjuk muka sket. Keluar tak keluar paper blakang kira. Yang penting bagi peluang. Ape diorg tak merantau ker?? Mak ayah kat kampung kat hulu Perlis tu membanting tulang kat sawah padi nak kutip duit sara anak jauh belajar kat UM kat Kolumpo tu. Itu tak merantau ker?? Balik2 budak obersi jer. Tu belum kira buat salam perantauan time Raya jer. Habestu Deepavali camne?? Gong Xi FaChai sama Krismas nak taruk mana? Bak kata Perdana Menteri gua 'Satu (1) Malaysia'. So bagi laa peluang sama rata sket kan. Bukan rugi ape pon. Siap bleh tarik pembaca pelbagai bangsa lagi baca paper korang. So bile peluang da takde, camtu la diorg buat untuk sama2 rasa thrill masuk paper. Kasi mak ayah bangga. Dan aku rasa ni bukan kes pertama. Da ramai kot buat camnih. Cuma tak kantoi jer.

Pastu ade plak satu website Islamic based ni cakap rasa kecewa laa dengan pelajar2 yang pandai tapi menipu. Siap bagi hadith bagai. OMG. Malaysians have lost their sense of humour siot. Macam gua cakap tadi, budak2 tu nak merasa, tapi peluang tak pernah ada. Lagipon diorg nak happy2 jer. Seronok2 buat camtu. Apa masalah orang zaman sekarang nih?? Bukan diorang tipu duit juta2. Bukan tipu harta anak yatim. Bukan tipu kata nak buat jambatan tapi tak buat2 sampai sekarang. Ni lah akibat otak sarat dengan agenda illuminati sama freemason. Habes semua benda pun illuminati. Budak2 gurau2 masuk paper salam perantauan pun silap2 jadi agenda illuminati. Gua suda mula rancang nak amik gambar banyak2 kat sini pastu tiap tahun post kat paper sampai gua tua nanti.

3. Gua nak bergadoh...

Dengan budak dibawah ini...

Semalam my parents visited my adik sedara yg sorang ini kat Raub. Dan cerita2 pasal dia buat gua rasa tak sabar nak balik n bertumbuk dgn dia.. wahahaha.. Faiz, Along rindu kat Faiz.. huhu (giler hilang cool gua dlm blog). Budak ni ade sket dejavu dgn perangai, perwatakan n fizikal gua time sebaya dgn dia ni (org kata la). Dan gua rasa dia tak kenal gua pasal time jumpa dia pon time dia kecik dulu time deria mengenal orang pun tak aktif lagi. Takpe gua balik nanti gua akan pastikan die kenal gua. Gua da berhajat nak train die rap dan amik2 gambar gak..haha..


p/s: sgt random kan entry kali nih..wahahahaha... gua bercadang nak kawen 12.12.12 plak laa.. ikut jejak Sheikh Muszaphar kan.. baru laa selebriti kawen tarikh pelik2 gitu.. tapi gua kene jadi angkasawan dulu laa.. shoot itu blom kira calon pengantin perempuan pon takde lagi tu..huhu..

Friday, October 8, 2010

Pesanan Adi Putra


Video ni da lama rasanya.. so taktau la kalau korang da tengok ke kan.. tapi gua baru jumpa hasil daripada kerajinan gua (rujuk entry sebelum ini) dan gua nak share sket pasal benda ni.. pasal gua rasa ini sangat rare dan epic.. tengok la dulu video dibawah ini.


Patik Adi Putra bin Abdul Ghani insyaAllah akan mengadap Agong dan Raja-Raja Melayu dan Adi akan pesankan beberapa perkara ini.

1) Tolonglah jaga sungai
2) Kumpulkan al-Hafiz sebanyak mana yang boleh dan bawaklah ke istana
3) Jagalah makam wali-wali
4) Mufti-mufti, raja-raja tolonglah jaga halal haram makanan

Pergh bagi gua ini epic bhai. Seorang budak (claimed a genius) menasihatkan (sound) seorang Sultan (negeri gua yg tercinta) dengan selamber dan rileknya. Ini bukan kerja main-main bhai. Yang buat gua sedikit tersenyum simpul tepi-tepi bibir tu, Sultan tu angguk-angguk bila dengar cakap budak tu. Seyes gua terbayang suasana dalam bilik disiplin.

Okeh itu tak cukup rare. Yang paling rare dan for the win sekali dalam nasihat tu bagi aku adalah nasihat pertama tu. Yang lain-lain tu korang bleh pikir sendiri. Nasihat first tu seyes buat gua rasa, uish ini seriyus bhai, budak ini seriyus. Okeh apehal gua rasa itu seriyus dan menarik perhatian gua. Kalo lu orang rasa Adi tu pencinta alam sekitar hardcore punye, lu orang silap. Gua nampak lebih dari tu.

Okeh citernyer camni. Aritu time still kat Malaysia, gua menonton satu forum pasal 'Cabaran Dunia Akan Datang dan Ekonomi Global. Weh seyes ni gua tengok citer intelektual camtu. Lu ingat muka gua layan SinChan jer ker?? Okeh dan sorang Prof tu cakap masa akan datang duit kertas n syiling dalam wallet (kalau masih ada) dah tak guna da. Nombor2 dalam akaun bank kita hanya sekadar nombor jer. Maksud dia nak cakap semua da takde nilai laa. Ape yang bernilai?? Ada dua benda jer nanti. Emas dan Tanah yang ada air lalu (sungai).

Korang nampak tak ape yang buat gua ter'OMG' kejap lepas tengok video tu. Ini genius. Nampak dia punye ranking suruh jaga sungai tu kat mana. First pesanan kot. Aku nampak kepentingan tanah dan sungai ni untuk masa akan datang. Punca air akan jadi aset utama kot kalo taknak mati dehidrasi. Eh mati kene tembak lagi legend kot dari mati kering. So korang boleh tangkap tak genius yang aku maksudkan dari video tu.

Kalo la gua tau Adi Putra nak pegi ngadap Sultan Pahang aritu, da lama gua topup kat dia beberapa pesanan lagi.

5) Mohon Tuanku mantapkan lagi pengurusan Persatuan Bola Sepak Malaysia dan sekiranya Tuanku rasa sayangkan bola sepak kita, mohon Tuanku mengundurkan diri dari kerusi Presiden FAM dan serahkan kepada yang betul-betul boleh memajukan bola sepak kita. Patik da rasa malu da setiap kali World Cup asyik kene sokong negara lain je Tuanku.

6) Patik juga mohon agar Tuanku lebih memberikan tumpuan kepada Pasukan Bola Sepak Pahang. Patik rasa bola sepak Pahang dah parah ni Tuanku. Da la selalu kalah, penonton pun tak ramai kat Stadium Darul Makmur, tu belum masuk isu lampu limpah stadium ala-ala romantik tu. Kita kena mantapkan lagi pemain-pemain kita Tuanku, baru peminat ramai datang bagi sokongan. Teringin gak patik jadi riak dan takbur pakai jersi Pahang. Takkan nak pakai jersi team luar je kan Tuanku.

Patik habiskan entry ini. Menjunjung kasih Tuanku.




p/s: pastu gua terjumpa lak video ini. 'Ubat genius AdiPutra diragui' dan 'Ubat sendi AdiPutra mengandungi dadah steroid'. Ni ape cerita lak ni bhai. Weh lu jangan main gila. Gua pon pernah telan gak 'ramuan formula' budak nih. Ni sape eksploitasi sape nih?? Takkan ni pun agenda illuminati dgn freemason gak kot???

Thursday, October 7, 2010

Gua rajin..serius ni woii...


Harini hari gua paling rajin dalam banyak-banyak hari

Duduk bersila atas kerusi mengadap laptop atas meja

Tepi kiri kanan laptop gua ade beberapa buku yang terbukak luas

Tambah lagi dengan buku-buku bergelimpangan juga turut terbuka atas lantai

Fail-fail dan kertas conteng-conteng draf serta pensel picit juga ada berkeliaran

Nak lagi rare kiri kanan atas peha gua sekarang ni pun ada dua buku yang terbukak

Tapi dari tadi da berjam-jam gua asik ngadap youtube jer.. stop kejap update entry ni.

ye Gua rajin..serius ni woii...

Sunday, October 3, 2010

Lagenda Budak Gemuk


Haritu gua tengok cerita Lagenda Budak Setan. Bagi gua cerita tu tak laa sesetan tajuknya. Gua rasa gua pon boleh bikin cerita macam tu. So gua pun tulis la sikit mane la tau ada producer berminat ke kan nak produce. Sape2 member kamceng dgn penerbit or pengarah filem ke boleh la mintak tolong usulkan. nanti gua bagi komisyen.. Poster pun da ade kat bawah ni...

(jangan klik gambar ini kalo tak sanggup tengok kemesraan gua dgn Lisa Surihani)

Sinopsis:

Cerita ini mengisahkan Kashah (lakonan Azar Syafiq) yang digelar 'Budak Gemuk' oleh rakan-rakan kolejnya kerana dirinya tidak dapat dipisahkan dengan makanan. Sehingga pada satu hari Kashah ternampak seorang pelajar baru bernama Ayu (lakonan Lisa Surihani) yang baru berdaftar dikolejnya. Dari situ titik tolak permulaan perkenalan mereka bermula. Daripada satu perkenalan yang simple lagi indie, mereka mula semakin rapat dari hari demi hari. Dengan syarat yang ditetapkan Ayu agar Kashah kurangkan makan dan diet jika mahukan kemesraan mereka berterusan, Kashah telah berazam untuk berubah dan menguruskan badannya. Jika Kashah kurus baru Ayu membenarkanya untuk masuk melamar.

Usaha keras Kashah membuahkan hasil apabila dirinya berjaya menjadi kurus sekurus Saiful Apek. Dia sudah kurus dan sedia untuk melamar Ayu. Walaubagaimanapun, ujian sekali lagi menimpa apabila Kashah dikehendaki pergi membuat kajian untuk tahun akhirnya di kampung orang asli dikawasan pedalaman daerah Pinang Piang. Kajian beliau mengenai 'unsur-unsur freemason dalam blog Checkpoint Azar'. Ayu mahu Kashah terus fokus untuk kajian beliau dan lulus dengan cemerlang. Dia berjanji akan menerima lamaran Kashah setelah Kashah selesai dalam kajiannya. Kashah pergi dengan keazaman yang cekal.

Kashah tabah menghadapi segala dugaan berbentuk makanan kegemarannya. Beliau mengamalkan diet seimbang untuk terus kekal kurus dan melamar Ayu apabila pulang nanti. Hatta dihulur dengan biskut cornflakes kegemarannya sekalipun beliau menolak. Dalam pemergian Kashah, Ayu telah didatangi oleh kekasih lamanya iaitu Azmi (lakonan Farid Kamil). Azmi telah menggunakan tipu helah untuk memaksa Ayu mengahwininya. Ayu terjerat dan terpaksa menerima Azmi. Jahat sungguh Azmi. Kerana sedih mengenangkan nasibnya bersama Azmi, Ayu telah makan dengan banyaknya setiap hari. Berat badan Ayu naik mendadak sehingga Azmi membencinya lantas menceraikannya.

Kashah balik dari membuat kajian tahun akhirnya dengan penuh kekecewaan apabila dimaklumkan bahawa Ayu telah berkahwin dengan Azmi. Dengan hati yang lara, Kashah pergi mencari kerja dan bertemu dengan Emilia. Dari rakan sekerja, mereka menjadi rapat sehingga Emilia meluahkan rasa hatinya untuk menjadi teman istimewa Kashah. Kashah menolak kerana masih tidak dapat lupakan Ayu. Akan tetapi beliau meletakkan syarat jika Emilia dapat menguruskan badannya dia akan menerima Emilia. Emilia berasa sangat sedih.

Kerana mahu bersama Kashah, Emilia pergi ke hospital untuk membuat rawatan sedut lemak badak (lipo-hipo suction). Dalam pada masa yang sama kawan baik Kashah menghubunginya dan memaklumkan bahawa Emilia sebenarnya adalah Ayu yang telah gemuk akibat tidak bahagia ketika bersama Azmi dan mereka telah bercerai. Menyesal dengan tindakannya mencemuh Emilia sebelum ini, Azmi terus kehospital untuk mencari Emilia. Tetapi segalanya telah terlambat. Emilia gagal diselamatkan apabila rawatan sedut lemak badak yang diambilnya tersedut beberapa organ dalaman penting sekali seperti limpa, usus besar dan paru-paru kiri beliau. Kashah menyesal dengan kebodohannya selama ini. Beliau terlalu sedih lantas makan sebanyak-banyaknya setiap hari sehingga berat badan bertambah dan digelar 'Budak Gemuk' lagi.


p/s: siape kate gua tak support filem Malaysia?? gua support giler kot terutama yg ade Lisa Surihani.. Gua syak director zaman skrg suke guna Lisa Surihani pasal nak suruh gua layan cerita diorg r tu.. eskploitasi Lisa. Jahat..

Friday, October 1, 2010

Checkpoint Azar


Salam n holla people...

From now on, this blog is officially known as Checkpoint Azar. HoyehHoyeh.. Apekah Checkpoint Azar??

Okeh nama ni diilhamkan selepas kunjungan hormat aku ke Berlin dan melihat sendiri salah satu peninggalan sejarah dunia satu ketika dulu, Tembok Berlin, Berlin Wall, Berliner Mauer. Tembok ni memisahkan Berlin Barat (dikuasai Soviet Union) dan Berlin Timur (dikuasai Allied Army) satu ketika dulu. Nak dimudahkan cerita sejarah ini, ade satu satu pondok kawalan (checkpoint) untuk masuk ke Berlin Timur yang paling femes. Nama dia Checkpoint Charlie. Secara sewenang2nya aku pon rasa cool giler babas la plak kan nama tu. So aku pun terfikir2 laa untuk mengambil konsep itu dan diadaptasi kepada blog ini. Alkisahnyaa....

So aku rasa nak re-branding atau penjenamaan semulakan blog ini sebagai tanda kedewasaan serta kematangan hidup aku daripada 'ape gua lihat, apa gua fikir' (my sight, my thought) kepada 'pondok kawalan Azar' (Checkpoint Azar).

(header dgn motif mencapub sesukahatigua di blog sendiri)

'Checkpoint Azar - Merepek Tersurat, Serius Tersirat' (bergantung kpd tafsiran korang psl frasa ayat itu) kini tampil dengan konsep yang lebih segar, isi-isi yg lebih matang, dan yg paling penting berkali ganda lebih indie (bukan trend ke zaman sekarang indie2 ni??huhu). Konsep dia simple, bila blog ni jadi checkpoint, so korang mesti laa singgah kat checkpoint ni dulu kan sebelum pegi tempat lain lak.. haa nampak tak die punye perang saraf camne aku kasi.. So korang check in laa kat checkpoint ni dulu sebelum mara ke destinasi sesukahatikorang selepas ini..

Okeh dekat Checkpoint Azar ni jugak seperti temanya, aku akan lebih fokus kat entry2 yg ringan dan mudah dihadam serta membawa keceriaan kepada semua.. apekah?? huhu.. gaya santai diselang selikan dengan repekan merepek yg sinonim dgn aku dan sambil2 itu jangan lupa akan mesej2 subliminal yg serius sebagai inti..

Aku sudah berkira2 untuk menjadi lebih serius dan matang seiring dgn usia aku sekarang ni.. (wahaha aku sendiri gelak lepas taip ayat tadi..WINRAR!!!)


p/s: Welcome to CHECKPOINT AZAR, where we take things seriously...CRAP!!!

Saturday, September 25, 2010

21



Beberapa hari lepas, aku secara rasminya da masuk umur 21 tahun. Itu sudah dikira dewasa kalo ikut pemahaman orang2 yg berumur 21 tahun kan. Huhu. Budak umur 12 pun rasa diorg dewasa kot kalo ikut pemahaman diorg. Ahaks. Sudah abaikan mereka yang baru lepas habis UPSR.

Rasa kejap je masa berlalu dan sekarang da 21 tahun hidup. OK honestly I always consider myself as younger than others. As a PTS (Penilaian Tahap Satu) student, I grown up among people who are a year older than me since I was in standard 5. Aku takde pengalaman darjah 4. Huhu. In fact I'm one of the youngest in my batch (Cohort 5) for my tertiary education. And to make it more hilarious, some of my younger batch friends (I just hate to use juniors) are older than me as well. At least for few months. That makes me have a mindset that people around me are older than me. I have almost forgotten about this fact until we received a new group of Malaysian students in Marjon. Beberapa hari lepas diorg sampai je birthday aku. OMG. Gua suda dewasa (tua) rupenyer.

Come to think again, being 21 is just a change in numbers. Although it symbolises 'kedewasaan' for some culture and that makes you like 'so called officially have freedom for yourself'. Bagi aku takde ape sangat kot. Huhu. In fact it is my 'most broke birthday ever'. Gila cakap kau. Duit takde kot. I'm so broke sampai nak beli card or cake for myself pon tak mampu. Jangan kata kad birthday, ubat gigi gua ni pon ape cerita time2 ni laa die nak habes. Sipot tol. Semua kawan2 aku juga mengalami nasib yg sama. My best friends pon tulis wish bday kat atas kertas tisu jer gune marker pen pasal takde duit gak nak beli kad aneh2. Pastu duduk sama2 makan lempeng da macam zaman penjajahan Jepun (I don't think it's for my bday but it's on my bday =P ). Gua tadahal sangat benda2 camni. Tak kisah pon. Yang penting ikhlas. Thanks a lot and I really appreciate it =)

Persetankan elaun yg tak masuk2 lagi tu. For this year, I received the most birthday wishes in my entire life. (kudos to facebook for this, zaman friendster pon tak banyak camni). Banyak kot untuk seorang yg bukan Lisa Surihani seperti gua ini. Tak pernah gua rase penat reply comment facebook camni weh. Thanks to all the wishes people. God bless you too.

Bila aku reflect a.k.a. muhasabah diri aku balik kan. I think for a boy who just turned 21, I already achieved many things. Fikir2 balik semua tu boleh dibanggakan tu memandangkan tak semua orang pernah buat benda2 tu. Banyak kot tapi no need to mention here. Sape kenal aku tau laa kan. Despite achieving many things, there are still a lot for me to catch. Memandangkan perjalanan dan langkah ini masih jauh, aku nak capai banyak lagi benda (ni kire azam da dewasa la ni..) InsyaAllah jika umur diizinkan. Gua ade cita2 nak jadi angkasawan jugak sebenarnye.


(FTW VS LOSAAH)

Budak disebelah kiri itu telah diculik oleh alien selama bertahun2 sebelum ditukarkan menjadi seketul entiti bulat2 berambut cam ayam disebelah kanan. Shait apehal gua rase time kecik pakai topi senget jadi cute tapi biler da besar jadi cam orang giler??? Sebenarnya gambar belah kiri tu adalah gambar aku ketika berumur 4 tahun (setelah diconfirmkan oleh ibu aku melalui skype). Dan sebenarnya sekali lagi itu adalah gambar favourite aku. Ketepikan wajah cute lagi innocence itu, gambar tu bagi aku telah foreshadow siapa aku hari ni.

Zaman gambar belah kiri tu diambil, kalo nak pakai cap jenis jaring blakang tu (trucker cap) dalam keadaan senget, korang mesti layan Nico takpun KRU. Habis cikai 4U2C laa. Yang penting sekali boleh rap. Huhu. Kira pakai topi senget tapi takleh rap dan tak layan Nico sangat tak true laa kesengetan topi korang tu. Dan tengoklah hasilnya sekarang. Malas cakap banyak, korang carik la sendiri ape aku maksudkan. Begitu juga dengan camera brand Ricoh yang tergenggam erat ditangan budak dalam gambar itu. Gua dari kecik lagu sudah buat kerja2 photography ni. Seni kan gua. Wahaha. Dan sekarang aku juga mengambil2 gambar dan camera aku juga telah membesar bagai johan. Tengah rancang nak besarkan lagi tu kalau ade rezeki. Huhu. Anyway gambar dibelah kanan diambil ketika aku berumur 21 tahun. Tengok dia punya beza 17 tahun bhai. Tapi konsep tetap sama. Gua sudah mula berkira2 kalo ade anak nanti gua mahu kasi dia costume angkasawan pastu amik gambar. Coooooollll...


"weit azar ko biler plak nak kawen ni? umo da 21 da"

Gua malas layan soalan geli-geli camnih. Teringat quotation dari seorang murid gua.

"ape yang cikgu tau pasal cinta? cikgu pun takde girlfren lagi"

Budak, lu tunggu gua balik Malaysia gua repeat balik sama lu. Gua akan ajar lu erti kehidupan yg sebenar. Realiti bhai.. REALITI..



p/s 1: kepada ahli2 politik, lu jangan berani main gila sama gua lagi. gua suda boleh mengundi.
p/s 2: nantikan revolusi & rebranding blog ini nanti sempena kedewasaan gua..wahahaha

Tuesday, September 21, 2010

Jatuh Cinta



errrmm.. kalo korang mengikuti azarsyafiq.blogspot ini korang akan sedar yang aku gunakan blog ini bukan untuk menceritakan or meluahkan perasaan aku seperti kebanyakan blog awek2 di alam maya ini. dalam erti kata lain meluahkan cerita2 dan pengalaman kat blog untuk tatapan umum adalah sangat gedik untuk aku. sangat tidak azar la kan tetibe je aku cerita sedih2 moody2 tak tentu hala. tapi akhirnya aku akur.. aku jugak seorang manusia yg ade hati dan perasaan.. yg ingin berkongsi dengan orang juga ape yg dirasai. errmm...

beberapa orang sahabat tanya apesal lama tak update lepas entry seblom ni. jawapan simple hujung2 bibir aku jawap kat diorg: 'gua busy bhai dgn budak2 baru datang marjon ni'. yer btol itu memang satu hal, dan ade satu perkara lagi. yang aku memang reluctant or berat hati nak cerita. tapi aku nak orang tau. sebab aku rasa aku tak mampu pendam lagi benda ni. dan kalo korang kawan rapat aku sekalipun, korang akan tau aku bukan jenis yang senang nak cerita benda2 camni. tapi hari ni aku akur.. emosi aku tak stabil, perasaan berkecamuk. tambah lagi bila kenangkan realiti yang 3 orang kawan sekelas aku sudah mendirikan rumah tangga. rasa ingin menyayangi dan disayangi itu membuak2.. tak dilupakan menyintai dan dicintai. macam gmbar kat atas tu..

aku pernah cakap kat ibu aku kalau aku ade suka or jatuh hati ke, aku akan bagitau dia dan kenalkan kat dia. dan ibu, along tau ibu baca blog ni. along nak ibu tau yang sekarang ni hati along telah dicuri (ape skema ayat aku guna, beselah bila hati da berbunga). dan ini sangat seriyus ibu memandangkan bukan senang along nak tulis luahan ini bagi membuktikan keikhlasan along. dan along rasa kalau ikut umur along sekarang ni, along da cukup dewasa untuk benda ini. along harap ibu faham.

perasaan jatuh cinta adalah perasaan yang takbest bagi aku. semua benda tak kena. aku rasa gelabah habes. tu belum kira efek sampingan seperti blog tak dihapdet. mandi tak basah dan makan tak kenyang sangat tak boleh diaplikasi kepada aku. aku tak tau. aku betol2 buntu dengan apa yg aku alami sekarang ni. aku taknak benda ni menganggu urusan2 serta tanggungjawab aku yang lain. aku takut aku tak mampu kawal. aku tak suka benda ini. tapi pada masa yang sama... aku suka...

sebelum ini aku pernah suka pada yang lain. aku serahkan hati ini sepenuhnya kepada yang lain. kelihatannya tidak berbalas. tapi tak apa. aku anggap itu sebagai satu permulaan.. permulaan untuk perjalanan yang lebih jauh.. tuduhlah aku tidak setia.. tuduhlah aku menduakan cinta.. tuduhlah aku ape2 saje yang korang nak.. tapi aku betul2 suka kat dia.. salahkah aku?? bukan bermaksud aku senang2 melupakan yg lama itu tapi dia yang telah mencuri hatiku ini betul2 berjaya menambatku.. dia jauh lebih baik.. aku rasa ibu aku sure2 confirm2 lagi berkenan kat yang aku suka ni.. restu ibu tu kan penting..

kawan2 yang dikasihi sekalian, ahli keluarga dan yg terpenting skali ibu,

kenalkan, Nikon D7000

(untuk baca serba sket pasal 'si dia' sila klik link atas ni)

I droooooooooooooled watching this =P


p/s: Sony kalo lu tak terasa nak berubah kearah kebaikan nak improve produk2 lu.. gua rilek je boleh clash dengan lu sambil mata pandang tempat lain.. gua seriyus.. lu tau tak camera gua problem skarang ni.. lu memang nak ajak gua bergado kan sony..

Thursday, September 16, 2010

Nak Ke Tak Nak?


Korang nak ke.. tak nak ke sila laa dengar lagu dibawah ini heeee...

credit to shidiey for uploading the video

ini adalah single solo track terbaru dari sorang ahli group 5forty2
kalo rase cambest dan ingin muat turun
anda sangat dialu-alukan..silakanlah..


so nak ke taknak muat turun..hehe..
kalo suka dan rase best giler silalah sebar2kan..free je pon
kalo rase tak best n tak suke..
sila delete dari komputer anda
dan format terus komputer itu kasi hilang kesan2 lagu ini..
hehehe...
enjooYY!!!


juga boleh tinggalkan emel anda kepada saye dan saye akan emel terus satu folder lengkap single track ini ke dalam kotak emel anda..

nak ke tak nak???


p/s: rapper lagu ni malu nak mengenalkan diri kepada org awam..huhu..

Tuesday, September 14, 2010

Raya di Perantauan




sedikit coretan kami pelajar2 Malaysia yg beraya di tempat orang.
orang tak ramai pasal cuti summer ramai kat Malaysia.
jadi hanya kami2 ada disini meneruskan tradisi dan ibadat.