Tuesday, June 29, 2010

Ya kami memang bakal guru...

Tengah baca2 + study2 + ulangkaji2 notes untuk buat esaimen TECC (Teaching English in Challenging Circumstances..tu dia tajuk sikit punya mencabar), aku terjumpe satu note activity kitorg buat dalam kelas.. cambest untuk dikongsi bersama..okeh aktiviti tu camni...

1) bahagi kepada kumpulan2 kecil
2) satu grup lebih kurang 7orang, duduk dlm bulatan, lebih senang.
3) dlm kumpulan tu, bincang dan come out dengan 1 ayat untuk pembukaan satu cerita. lebih kurang 15 patah perkataan.
4) lepas tu secara individu, buat ayat seterusnya.
5) lepas tu bagi kat kawan sebelah kiri dan ambik kertas kawan sebelah kanan.
6) sambung cerita kawan tu dengan satu ayat kita sendiri.
7) ulangi langkah 5 dan 6 sampai kertas kite smpai kt kite balik.
8) lengkapkan cerita tu dengan 3 ayat kita.

dan sebagai bakal cikgu, kitorg pun jalankanlah aktiviti itu..dan lihatlah hasilnye..huhu

1) The clock is ticking, the blood is dripping and people are crying.
2) A man is standing, waiting with full of smiles for something.
3) Then, slowly come one little girl out of nowhere and heading towards that man.
4) 'Sir, did you see my mother? I can't find her anywhere' said the little girl.
5) 'Sorry my dear. I think I already ate your mother' said the man with a wide quint.
6) 'How dare you!!! Let me eat you back, evil man!!!
7) 'You cannot eat me because you have no teeth!!hahaha!!
8) 'But wait'said the little girl, 'I have this!' She took out a fake fang and put it in her mouth.
9) The man is laughing and said 'You are funny cute little girl with nice fake fangs. Why don't we become friend?'
10) 'But you ate my mother didn't you?' said the girl.
11) 'Nevermind, I'll give my mother for you to eat'. They both smiling.

ni hasil aktiviti dari kertas aku grup aku.. fantasi liar punye bakal2 cikgu..kertas orang2 lain pon bleh tahan merepek kaw2 punye cerita..jenis sambung cerita tak reti nak ade unsur2 motivasi serta pengajaran.. jahanam budak2 kalau dapat cerita camni..huhu..sapelah bakal murid2 kitorg nanti..ahaks..

'Ya kami memang bakal guru'

2 comments:

Anonymous said...

whaddefarkkkk

azarsyafiq said...

weh bakal cikgu takleh mencarut..berdose..huhu