Sunday, July 11, 2010

Piala Dunia 2010

Orang sibuk tulis pasal Piala Dunia da sebulan da kan.. aku baru nak tulis bile habis.. ala ape barang tulis tiru ikut orang kan.. so ketika jari-jemariku ini berdansa diatas papan kekunci komputer ribaku, baru beberapa jam Spain/Sepanyol/Espana menjulang piala rebutan negara2 kuasa besar bolasepak dunia (Malaysia aku syak tak cukup besar lagi dan itulah realitinya).

Beberapa jam sebelum ini
----nyet-nyet (bunyi button remote TV)---switch to ABC (Azar Broadcasting Company)

Ya perlawanan malam ini bakal menyaksikan pertembungan antara dua pasukan gah dari Eropah iaitu Belanda de Hollando menentang juara Euro 2008 Sepanyol de Espanyola dari Stadium Bandar Bola (Soccer City) Johannesburg Africa Selatan. Pihak kami masih sibuk mencari maklumat dimanakah terletaknya stadium naib johan setelah gagal menemui negara Africa Barat Daya..

----nyet-nyet (bunyi button remote TV)---switch to ASC (Azar Screen Cinema)

Awek cun iras Angelina Jolie berbendera Belanda dipipi itu menghunuskan chainsaw beliau untuk merobek benteng pertahanan Sepanyol. Akan tetapi tiba-tiba muncul jejaka setampan Farid Kamil dengan megah menggayakan shade (spec mata itam besar) dengan bendera Sepanyol berkilat diatasnya menggelecek buku lali awek cun tadi. Awek cun itu terseliuh lalu jatuh terjelepok kesisi kiri beliau. Tanpa segan silu beliau menangis teresak-esak meminta simpati pengadil perlawanan yang iras Nasir Bilal Khan yang sedikit pon tidak terpedaya dengan helah budak-budak separa matang. Bola terkeluar.

Dengan tidak semena-mena, pemain wanita yang hampir-hampir serupa Liyana Jasmay muncul dengan balingan padu terus masuk ke kawasan kotak penalti sebelum makhluk2 aneh dipercayai dari filem Avatar menerjah laju. Malangnya mereka hanya menerjah laju tetapi bola itu tertinggal dibelakang. Seorang lelaki pelakon kachak low-profile dipercayai bernama Azar hanya duduk mengoyang-goyangkan kaki serta menggeleng kepala bersama Lisa Surihani dari tepi padang. Mereka berdua tersenyum.

----nyet-nyet (bunyi button remote TV)---switch to ADC (Azar Discovery Channel)

ngauman miang-miang kucing kurap singa berlabel Sepanyol dibadannya itu telah mengejutkan sekumpulan Gajah berbulu mata panjang. Jelas sekali kita dapat lihat bola Jabulani yg dibawa singa itu sungguh tidak menyenangkan sang gajah.. dengan selamba ketua kumpulan sang gajah itu menyarungkan seluar dengan bendera Belanda kecik jer di paha kiri dan memulakan larian. singa itu dikejar sang gajah tetapi nyata sudah terang lagi bersuluh sang singa bijak mengatur langkah sambil membuat skill ala-ala Ronaldinho. Ternyata sang gajah sudah mula termengah-mengah serta terpedaya dengan langkah bijak sang singa. Akan tetapi kita dapat lihat pemain gantian sang gajah sudah sedia di tepi padang. yeaahh.. Enchek Ayam Belanda.. yeah.. beliaulah yang paling 'true' Belanda sekali.. beliau sudah sedia untuk masuk nampaknya....

----nyet-nyet (bunyi button remote TV)---switch to ASC (Azar SuperSports Channel)

dan tendangan sipi-sipi ala-ala malas-malas ayam Iniesta menerjah gawang. Yeah...Goal untuk Sepanyol. Iniesta...yeahh..Iniesta...walaupun kita dapat lihat beliau seperti tidak berapa yakin untuk menjaringkan goal setelah diacah geli-geli oleh Van Der Vaart didalam kotak penalti. Akhirnya..akhirnya dengan keazaman, naluri, keinginan serta keghairahan untuk menjaringkan goal telah meletakkan Sepanyol didepan dengan satu (1) goal tanpa balas diminit ke 116. Sepanyol (1) - Belanda (0).. Iniesta.. kita lihat dengan segala semangat jitu serta perpaduan, kita bisa melakukan apa saja.. sama seperti Iniesta.. berakit-rakit kehulu, berenang-renang ketepian..bersakit-sakit dahulu, Iniesta buat gol memang menyakitkan untuk Belanda. Yeaaah..

------teeeeetttttt--neeettt--neeeettt--teeeeeeeeeee----------------------------
(siaran tergendala akibat vuvuzela)


Shoot..apesal semua pun citer Spain lawan Netherlands ni?? mana ENGLAND???








---------------------------------------------------------------------------------------------

England tak masuk final.. Penat gua datang sokong England di negara England diaorang buat perangai dengan gua eh.. bila England nak masuk final secara langsung menang World Cup lagi ni weh.. tahun 1966 dulu gua tak lahir lagi takyah citer ar kan.. Gua cadangkan sekor2 player tu quit main EPL/BPL then pindah main kt Liga Super kalau main teruk sangat tu.. nak gak gua tengok Wayne Rooney pakai jersey Pahang ke kan.. Robert Green yg teruk sangat tu hantar main kat Felda United dulu.. kasi ajar rajin2 sikit tangkap bola.

credit to Haze-It Photography for the picture
walau sape pon menang WorldCup..England tetap dihati gua..nombor 2 lepas Malaysia..hehe..


p/s: gua ade berhelai2 jersey England sejak WorldCup 2002 tapi haram takde sehelai pon jersey Malaysia.. gua rase berdosa gune elaun duit rakyat Malaysia..huhu..

No comments: