Saturday, September 25, 2010

21



Beberapa hari lepas, aku secara rasminya da masuk umur 21 tahun. Itu sudah dikira dewasa kalo ikut pemahaman orang2 yg berumur 21 tahun kan. Huhu. Budak umur 12 pun rasa diorg dewasa kot kalo ikut pemahaman diorg. Ahaks. Sudah abaikan mereka yang baru lepas habis UPSR.

Rasa kejap je masa berlalu dan sekarang da 21 tahun hidup. OK honestly I always consider myself as younger than others. As a PTS (Penilaian Tahap Satu) student, I grown up among people who are a year older than me since I was in standard 5. Aku takde pengalaman darjah 4. Huhu. In fact I'm one of the youngest in my batch (Cohort 5) for my tertiary education. And to make it more hilarious, some of my younger batch friends (I just hate to use juniors) are older than me as well. At least for few months. That makes me have a mindset that people around me are older than me. I have almost forgotten about this fact until we received a new group of Malaysian students in Marjon. Beberapa hari lepas diorg sampai je birthday aku. OMG. Gua suda dewasa (tua) rupenyer.

Come to think again, being 21 is just a change in numbers. Although it symbolises 'kedewasaan' for some culture and that makes you like 'so called officially have freedom for yourself'. Bagi aku takde ape sangat kot. Huhu. In fact it is my 'most broke birthday ever'. Gila cakap kau. Duit takde kot. I'm so broke sampai nak beli card or cake for myself pon tak mampu. Jangan kata kad birthday, ubat gigi gua ni pon ape cerita time2 ni laa die nak habes. Sipot tol. Semua kawan2 aku juga mengalami nasib yg sama. My best friends pon tulis wish bday kat atas kertas tisu jer gune marker pen pasal takde duit gak nak beli kad aneh2. Pastu duduk sama2 makan lempeng da macam zaman penjajahan Jepun (I don't think it's for my bday but it's on my bday =P ). Gua tadahal sangat benda2 camni. Tak kisah pon. Yang penting ikhlas. Thanks a lot and I really appreciate it =)

Persetankan elaun yg tak masuk2 lagi tu. For this year, I received the most birthday wishes in my entire life. (kudos to facebook for this, zaman friendster pon tak banyak camni). Banyak kot untuk seorang yg bukan Lisa Surihani seperti gua ini. Tak pernah gua rase penat reply comment facebook camni weh. Thanks to all the wishes people. God bless you too.

Bila aku reflect a.k.a. muhasabah diri aku balik kan. I think for a boy who just turned 21, I already achieved many things. Fikir2 balik semua tu boleh dibanggakan tu memandangkan tak semua orang pernah buat benda2 tu. Banyak kot tapi no need to mention here. Sape kenal aku tau laa kan. Despite achieving many things, there are still a lot for me to catch. Memandangkan perjalanan dan langkah ini masih jauh, aku nak capai banyak lagi benda (ni kire azam da dewasa la ni..) InsyaAllah jika umur diizinkan. Gua ade cita2 nak jadi angkasawan jugak sebenarnye.


(FTW VS LOSAAH)

Budak disebelah kiri itu telah diculik oleh alien selama bertahun2 sebelum ditukarkan menjadi seketul entiti bulat2 berambut cam ayam disebelah kanan. Shait apehal gua rase time kecik pakai topi senget jadi cute tapi biler da besar jadi cam orang giler??? Sebenarnya gambar belah kiri tu adalah gambar aku ketika berumur 4 tahun (setelah diconfirmkan oleh ibu aku melalui skype). Dan sebenarnya sekali lagi itu adalah gambar favourite aku. Ketepikan wajah cute lagi innocence itu, gambar tu bagi aku telah foreshadow siapa aku hari ni.

Zaman gambar belah kiri tu diambil, kalo nak pakai cap jenis jaring blakang tu (trucker cap) dalam keadaan senget, korang mesti layan Nico takpun KRU. Habis cikai 4U2C laa. Yang penting sekali boleh rap. Huhu. Kira pakai topi senget tapi takleh rap dan tak layan Nico sangat tak true laa kesengetan topi korang tu. Dan tengoklah hasilnya sekarang. Malas cakap banyak, korang carik la sendiri ape aku maksudkan. Begitu juga dengan camera brand Ricoh yang tergenggam erat ditangan budak dalam gambar itu. Gua dari kecik lagu sudah buat kerja2 photography ni. Seni kan gua. Wahaha. Dan sekarang aku juga mengambil2 gambar dan camera aku juga telah membesar bagai johan. Tengah rancang nak besarkan lagi tu kalau ade rezeki. Huhu. Anyway gambar dibelah kanan diambil ketika aku berumur 21 tahun. Tengok dia punya beza 17 tahun bhai. Tapi konsep tetap sama. Gua sudah mula berkira2 kalo ade anak nanti gua mahu kasi dia costume angkasawan pastu amik gambar. Coooooollll...


"weit azar ko biler plak nak kawen ni? umo da 21 da"

Gua malas layan soalan geli-geli camnih. Teringat quotation dari seorang murid gua.

"ape yang cikgu tau pasal cinta? cikgu pun takde girlfren lagi"

Budak, lu tunggu gua balik Malaysia gua repeat balik sama lu. Gua akan ajar lu erti kehidupan yg sebenar. Realiti bhai.. REALITI..



p/s 1: kepada ahli2 politik, lu jangan berani main gila sama gua lagi. gua suda boleh mengundi.
p/s 2: nantikan revolusi & rebranding blog ini nanti sempena kedewasaan gua..wahahaha

2 comments:

Shidiey said...

hahaha!! terbaekla student yg ckp kat ko 2.. sapa budak 2 arr?? aku nak mnta sign kat dia.. xP

azarsyafiq said...

budak sekolah time aku sbe kt selangor dulu..budak2 camtu cikgu azar jer bleh handle..huhuhu