Wednesday, October 27, 2010

MonopoD


Salam n guddayz peepz..

Woaahaa secara tak sengaja aku telah terabaikan blog ini kerana kesibukan yg melanda diri ini dengan dissertation dan hal2 duniawi yg lain lagi.. Sorry yer kepada pembacas, fans, peminats fanatiks, pengkagums, pembacas senyaps mahupun orangs yangs lalus lalangs pasal lama tak hapdet. Bajet pemes yuu but I mish u oollzz.. Dalam terabai2 tu ramai gak yg view blog ni lagi (merujuk kpd counter hit yg sudah mencecah 10400 hit, followers yg bertambah dan mesej2 manja orang2 yg singgah dan lalulalang di blog ini kat shoutbox tepi ni).. Wooaahhaaa skalik lagi.. tu terabai tu bhai.. kalo tak terabai senang2 je cecah 50-60 ribu orang kan..huhu..

Okeh cut the crap dan kembali kita kepada tajuk entri diatas ini..huhu

Monopod adalah sedara kepada tripod cuma beliau berkaki satu (1) sementara tripod berkaki tiga (3). Memandangkan mereka datang dari genetik yang sama maka fungsi mereka juga sama iaitu untuk menampung camera. Beza sikit pasal diorg hanya sedara dan bukan kembar seiras adalah tripod kite pasang camera kat situ dan kita boleh bersenang-lenang membiarkannya sementelaah monopod lebih bertindak sebagai pemberi sokongan ketika kita memegang camera ketika mengambil gambar (to support the camera while we are holding it to take pictures). Kengkadang cakap Inggeris lagi senang nak explen..huhu.. okeh habis definition of term. Masuk isi penting lak.

I got my very first birthday present (present as in physically a present) from my best buddies Cik Iswanah dan Enche' Hafiz and they gave me a MONOPOD for the win yawwww!!!! Actually I planned to buy one before going back to Malaysia but they have read my mind I guessed. Thank you so much guys. Appreciate it very much.

daripada: peminat Lagenda Budak Gemuk.. WINRAR!!!!

the picture is a bit yellowish pasal gua malas nak edit..huhu..

Ignore the messy room, but the fella I was holding in the picture is not the normal pole, it is the MONOPOD with the brand from The Families of the Well Acknowledge Tripod and Monopod Her Majesty GIOTTOS yaawww... bukan jongos okeh.. light yet sturdy..best woo.. Okeh buat sesiapa yg rasa cam tak berguna je bende alah batang pengampu camera itu, meh sini aku habaq mai. Selain guna untuk mengampu (bukan bodek bhai) camera, monopod gak boleh digunakan untuk mengait buah2an diatas pokok seperti mangga, rambutan etc. Ia juga ideal untuk digunakan sebagai tongkat khutbah untuk khatib time solat Jumaat dan bagi sesiapa yang kaki snooker pula, guna monopod mungkin menyebabkan anda boleh merangkul kejuaraan snooker dengan sekelip mata. Juga boleh digunakan sebagai rod pancing ikan mahupun alternatif kepada rotan untuk budak2 yg degil terlampau. Nampak dia punya berguna bende nih macam mana?? Tapi tujuan penciptaan dia of course laa untuk MENEGAKKAN KETUANAN CAMERA KETIKA MENGAMBIL GAMBAR laa kan seperti dalam Satanic pictures below:


Those Satanic pictures showed how monopod is used in a daily life of a tukang hamek gambar. Kenapa aku cakap gambar2 tu Satanic?? Sebab bagi aku gambar2 tu berkeupayaan syaithan iaitu menghasut aku untuk meng'upgrade' camera aku seperti dalam gambar2 tu laa.. Syaithan kan main2 hasut orang kan. Seyes bhai macam gini punya hasutan aku baca ayat Kursi sambil tahlil 40 malam pun belum tentu boleh halau hasutan ni bhai.. Dan memandangkan aku da ade monopod serta melihat gambar2 berkeupayaan syaithan diatas, aku ade laa juga terasa nak upgrade sikit (kununnye sikit) camera aku kasi sama level dengan tahap hamek gambar aku sekarang nih. Ni aku tunjuk wishlist gears aku sekarang.. Saje nak share jer yer list ni bukan nak bermaksud ape pon.. Nak share jer yer.. Tak rasa nak beli pon tapi saje je nak bagitau laa (Ibu Abah sila take note.. *sambil kenyit2 mata sebelah* heeee)

My wishlist yang juga berkeupayaan Syaithan:
Nikon D7000 with kit lens 18-105mm
Nikkor 70-300mm VR
Nikkor 35mm 1.8
*ni yg utama dulu yg lain2 slow2 tambah*




p/s: kalau ade sesiapa (perempuan) yg hadiahkan benda2 dalam senarai diatas, aku akan terus call Ibu aku suruh masuk meminang dia.. Aku balik nnt kawen.. kalo lelaki, aku harap dia ikhlas.. wahahahahahaha....

17 comments:

Anonymous said...

haha, harap ko heppi, tp, ak tlg tekan2 button amazon je, isz yg belikan, haha

illie said...

azar wish list ak pla nak canon eos 500d..kalau x pun d nikon d90..dua2 lengkap dgn lens n flash gun..hahaha!

azarsyafiq said...

anon: ko ke piz?? tak isah laa..thanks kat dua2 skali laa kire pekej..huhu

isz: wahaha.. tak sama level kot d90 n 550d.. aku support wishlist ko tu dgn harapan ko amik gmbar aku lak yer..huhu.. nyway thanks so much isz =D

si kosong said...

kalau lelaki bg mest dia gay yang suka kt ko..miahahahaha

nikon d90 ngan canon 550d hampir 90% sama..

azarsyafiq said...

si kosong: wahahaha mintak dijauhkan..haha.. ouh hampir sama eh..ak nmpk d90 cam semi pro sket n 550d cam begginer jer.. harga pon d90 mahal sket lg kan..

si kosong said...

kalau tgk dari segi iso,dua2 ada iso 6400..

kalau function pun sama je lebih kurang..

tak blh nk banding pada harga sb dslr pentax yg menang dslr terbaik 2010 pun hrga murah dari d90 tp function sama cuma pentax tu iso dia boleh capai sampai 12400..

azarsyafiq said...

ouh eh..kalo gitu angkat pentax laa..haha..

weh ko pon tembak2 gmbar gak ker?? bleh arr outing nnt..ade sorang ahli lg 542 pon main tembak2 gak..huhu

si kosong said...

hahahaha..masalahnya pentax tu pakai bateri double A..bukan bateri stail lion cam canon,nikon ngan sony biasa guna tu..

oh,aku main tembak2 gambar menteri,timbalan menteri n ksu MOSTI...

azarsyafiq said...

wooohohohohooo..itu tembak2 yg serius tuu..huhu

si kosong said...

biasa2 je bro..

penat je banyak...

aurelia alviana fedora said...

ededehhh..kalo ak yg bg, ko trus mtak mak ko p pinang ak laa td? wahahahah~~ sweattttt!!! =='

ak xmampu nak hadiahkn, tp jd model tuu leh laa...wahahhaha!!!

azarsyafiq said...

si kosong: woaa.. ape gears ko bro??

al: mmg ramai org asik nak amik kesempatan kat aku nak jadi model jer.. takde langsung riak2 nak kasi derma ikhlas sket ntuk mendapat hajat gua..

~effa~ said...

nnt kalau sy tibe2 jadi kaya sy tlg tunaikn wish list tu.. hihi..
tp tu pon kalau TIBA2 jadi kaya la.. haha...

azarsyafiq said...

tibe2 juge sy akan ucapkan terima kasih..tibe2 juga sy akan call laa ibu sy..wahahaha..bestnye kalo TIBA2 semua jadi kan..hahaha

aurelia alviana fedora said...

hahah...gua xde duit nak bg luu sbijik laa bai...haha..tgu duit jatuh dr langit je laa..ye? hahaha~

azarsyafiq said...

boleh lak duit jatuh dari langit.. nnt bile jatuh bagitau..gua tunggu bawak guni nak kutip..huhu

myhadA said...
This comment has been removed by the author.