Tuesday, June 29, 2010

Ya kami memang bakal guru...

Tengah baca2 + study2 + ulangkaji2 notes untuk buat esaimen TECC (Teaching English in Challenging Circumstances..tu dia tajuk sikit punya mencabar), aku terjumpe satu note activity kitorg buat dalam kelas.. cambest untuk dikongsi bersama..okeh aktiviti tu camni...

1) bahagi kepada kumpulan2 kecil
2) satu grup lebih kurang 7orang, duduk dlm bulatan, lebih senang.
3) dlm kumpulan tu, bincang dan come out dengan 1 ayat untuk pembukaan satu cerita. lebih kurang 15 patah perkataan.
4) lepas tu secara individu, buat ayat seterusnya.
5) lepas tu bagi kat kawan sebelah kiri dan ambik kertas kawan sebelah kanan.
6) sambung cerita kawan tu dengan satu ayat kita sendiri.
7) ulangi langkah 5 dan 6 sampai kertas kite smpai kt kite balik.
8) lengkapkan cerita tu dengan 3 ayat kita.

dan sebagai bakal cikgu, kitorg pun jalankanlah aktiviti itu..dan lihatlah hasilnye..huhu

1) The clock is ticking, the blood is dripping and people are crying.
2) A man is standing, waiting with full of smiles for something.
3) Then, slowly come one little girl out of nowhere and heading towards that man.
4) 'Sir, did you see my mother? I can't find her anywhere' said the little girl.
5) 'Sorry my dear. I think I already ate your mother' said the man with a wide quint.
6) 'How dare you!!! Let me eat you back, evil man!!!
7) 'You cannot eat me because you have no teeth!!hahaha!!
8) 'But wait'said the little girl, 'I have this!' She took out a fake fang and put it in her mouth.
9) The man is laughing and said 'You are funny cute little girl with nice fake fangs. Why don't we become friend?'
10) 'But you ate my mother didn't you?' said the girl.
11) 'Nevermind, I'll give my mother for you to eat'. They both smiling.

ni hasil aktiviti dari kertas aku grup aku.. fantasi liar punye bakal2 cikgu..kertas orang2 lain pon bleh tahan merepek kaw2 punye cerita..jenis sambung cerita tak reti nak ade unsur2 motivasi serta pengajaran.. jahanam budak2 kalau dapat cerita camni..huhu..sapelah bakal murid2 kitorg nanti..ahaks..

'Ya kami memang bakal guru'

of twitter & formspring...

aku masih busy (la konon2nye) dengan esaimens (sila rujuk entry sebelum ini) dan hal2 lain..tapi camne ntah aku bleh terbuat akaun twitter dan formspring plaks..ahakss..

okeh silap..ni tweety bukan twitter..


okeh ni logo twitter..

enchek wikipedia cakap "Twitter is a social networking and microblogging service that enables its users to send and read messages known as tweets. Tweets are text-based posts of up to 140 characters displayed on the author's profile page and delivered to the author's subscribers who are known as followers.

so die macam update2 status ler..dan bagi aku plaks..twitter ni adalah satu lagi tempat untuk aku merepek, berimaginasi dan berfantasi liar secara tersurat dan kadang-kadang serius secara tersirat.. giler mengancam ayat kan..huhu..aku tak suke sangat tulis2 status kat fesbuk aku tu pasal rase mencapub (tak faham sila bagitau) sangat la plak kan..so capub sorang2 kat twitter ni best gak nak lagi time2 ketagih nak tutup kerja (off-task) dan juga merepek kan..kan..kan...and twitter ni bleh main2 follow2 gak tau kalo kite nak tau update2 psl sesuatu bende itu..contoh aku follow twitter Barrack Obama..kalau die pergi berkebun pon aku bleh tau die baja pokok ape kalau die taruk kat twitter die..cool...so u'ollz follow la i yer..ahakss..

manakala borang musim luruh (formspring) pula ialah " is a questions and answers website, launched on November 25, 2009." (terima kasih enchek wikipedia)
besar laa plak gmbar ni (logo formspring)

so senang citer segala apa yg anda rase nak tanye kat aku bleh laa tanye disitu..jangan tanya bende2 serius seperti soalan spot paper kimia spm nanti mahupun code nak hacking jet pejuang america..soklan seperti soalan2 esaimen dgn jawapan 3000words pon takleh..aku halau nanti.. tanye bende2 yg ringan2 sudah.. so dalam erti kate lain.. kami menyediakan peluang yg lebih banyak dan terbuka untuk anda-anda dan anda semua untuk merepek bersama kami..


ikot/follow ler.. shayer tak kisah pon..terutama untuk aweks2 yer..ahaks...


p/s: tanggungjawab sosial gua semakin bertambah.. ceih bajet pemes cam lisa surihani lak..


*nota kaki tidak berstokin: selepas beberapa lama post ni disiarkan..baru gua perasan satu kesalahan..spring adalah musim bunga..bukan musim luruh..jadi formspring adalah borang musim bunga..gua konpius spring dgn autumn/fall..yer laa da dekat2 nak balik Msia kan..korang pun bukan nak sound aku elok2..

Monday, June 14, 2010

Kau Yang Bernama A...

kau slalu kunjung tiba, time aku kesepian
walaupun tak dijemput kau penuhi undangan
jujur kukata, kau baik, aku terharu
bukan teman tapi mesra terus kau mendampingiku
kesetiaanmu, kuhormati walau ingin kujauhi
kerna hatiku hanya satu bukan untuk dikongsi
cinta perlu pengorbanan mohon kau korbankan diri
aku belum dimiliki tapi bukan kau yang dinanti
akan tetapi, kita merancang tuhan menentukan
jauh mana kuberlari tapi tetap kau nantikan
ku pasrah, goyah pegangan lihat lirik matamu
susun atur katamu, buat insan lemah terpaku
kini ku tewas, kaulah juara, hatiku dipenjara
sukar untuk kuterima, tapi ni realitinya
kita telah bersama pintaku hanya satu
jangan paksa jangan seksa, aku dengan caraku

bila malam menjelma sunyi hanya kita berdua
sanggup bersengkang mata untuk kita berasmara
saat kita bersama, kau bahagia ku derita
merpati dua sejoli, itu engkau yang kata
fikir mengenangkanmu, berlinang air mata
cinta yang dipaksa tidak akan kemana-mana
kuatkan hati, sabar, tabah dengan dirimu
berat untuk teruskan hidup aku doa selalu
sedang laut yang tenang pasti kan bergelora
puas aku dengan denganmu tak ingin lagi bersama
kulafaz talak, pergi kau cari pencinta baru
gembira tak terkata kini ku bebas darimu
lihat kau pergi, ku senyum, tapi berat hati
entah apa nasibmu di kemudian hari
kau melangkah, berpaling, bersumpah untuk kembali
kau yang bernama assignment, aiseyman cukuplah menghantui



p/s: kalo takleh rap..pantun pon jadi...

Friday, June 11, 2010

Ahaks =P

Hye u'oll people....
sedar tak sedar rupenye da lame I tak hapdet blog kan u'oll...
ahaks...
nak buat camne u'oll...
sejak dari last hapdet bawah ni sampai la hapdet ni..
I bizis gilez lazz u'oll...
ahaks...
jangan tanye la bizis kenapes kan u'oll...
paham-paham jer laa...
ahaks...
banyak tau I nak citer kat u'oll semuaz ni...
nanti I hapdet yer...
sehingga bertemu lagi u'oll...
rindu semua...
ahaks...
xoxo <3




p/s: geli siot..saje test buat gedik style awekz2...